Jag är en strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som ser livet i färg. Men du… tänk på att färg inte behöver betyda färgglatt.

Hildur Blad – vem är det egentligen och vad har hon för erfarenheter inom inredning? Har du nån gång funderat över det kan du fortsätta läsa.

En sommardag för 20 år sedan gjorde jag min allra första arbetsdag i en färgaffär. Då hade jag absolut ingen aning om hur detta skulle påverka såväl min vardag som mitt yrkesliv fram tills nu. Från och med den dagen har jag jobbat med inredning på ett eller annat sätt och numera har jag stor erfarenhet från många områden inom branschen.

Hildur Blad - Foto: DAY Fotografi

Färg med ett syfte – använd färg medvetet

Det var när jag började jobba i färgaffär sommaren 2000 som mitt stora intresse för färg och färgsättning vaknade till liv. Det var då jag insåg att man faktiskt kan trolla med färg – om man bara vet hur man ska göra.

Färgen är det första du uppfattar. Med färg kan du kommunicera budskap, väcka känslor, framhäva eller dölja och förändra rumsupplevelsen. Allt detta utan att använda ett endaste ord. För att lyckas med detta krävs stor erfarenhet kring färgsättning och hur färger påverkar oss och de miljöer vi vistas i.

Sedan den där sommardagen för 20 år sedan har jag sett livet i färg. Jag har experimenterat, analyserat och testat mig fram. Jag motiveras av utveckling och vill alltid lära mig mer. Det var också då jag insåg att jag brann för att förmedla kunskap, vilket är det jag fortfarande tycker är bland det roligaste som finns.

Foto: Sara Landstedt / DAY Fotografi
Styling: Marie Fernström

Mina erfarenheter och bakgrund inom inredningsbranschen

Förutom att ha jobbat ett antal år i olika färgaffärer, både som anställd och som konsult (mellan åren 2000-2017 – och vem vet, kanske blir det fler inhopp när suget blir för stort…) har jag jobbat som säljare och inredare till offentlig miljö som anställd på ett av Sveriges största inredningsföretag där jag ansvarade för att starta upp ett nytt kontor och etablera nya kundrelationer. Jag drev inredningsprojekt från införsäljning till slutleverans.

Efter det beslutade jag mig för att dra igång mitt eget inredningsföretag på heltid, efter att ha haft det som ett sidoprojekt under ett antal år. Jag gjorde inrednings- och färgsättningsuppdrag, utbildade butikspersonal inom färgfackhandeln, föreläste, planerade och stylade bilder åt företag inom möbelbranschen, gjorde mässmontrar och jobbade som lärare på YH-utbildningen till projektledare inom möbel- och inredningsbranschen. Det var också under denna period jag började utföra uppdrag som strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare. Jag har flerårig erfarenhet som produktchef inom detaljhandeln på en av Sveriges största möbel- och inredningsföretag.

Jag har stöttat större företag i att skapa kollektioner av kulörer och material. Resultatet skulle leda till stor variation och frihet i kulör- och materialkombinationer för inredare och arkitekter. Valda kulörer och material skall passa i många olika offentliga miljöer och spegla nutid samtidigt som det skall vara hållbart både kulör- och materialmässigt under många år.

Jag har även jobbat med kulör- och materialval till allmänna transportmedel samt färgsättning och färgkoordination av inrednings- och möbelkollektioner.

Vill du ha fler exempel på vad jag gjort så är det bara att du hör av dig!

Hildur Blad istället för fixa&dona

Du kanske känner till fixa&dona? Det är namnet på min inredningsblogg som jag startade 2006. Bloggen har förändrats och utvecklats genom åren. Och konstigt vore väl annat med tanke på den utveckling som skett i sociala medier sedan dess. Och såklart har även jag förändrats och utvecklats. Men något som däremot bestått alla dessa år är mitt fokus på att förmedla kunskap och inspiration. För att jag vill ge dig verktyg som hjälper dig att skapa ett hem att trivas i.

2009 blev fixa&dona-bloggen utsedd till Sveriges härligaste inredningsblogg hos kanal5 och då flyttade jag min blogg dit. Några år senare blev jag headhuntad som en av två inredningsbloggare till Aftonbladets inredningssatsning My Home. Tillsammans med Sköna Hem har jag lanserat webbkurser om färgsättning.

Nu överger jag namnet fixa&dona och bloggen tar mitt eget namn – Hildur Blad.

Min YouTube-kanal

min YouTube-kanal publicerar jag regelbundet klipp om inredning, färgsättning och smarta tips och trix blandat med en dos inspiration. Ibland händer det också att jag väver in olika tips och tankar kring hur vi förändra vanor, förenkla våra liv och bli vårt allra bästa jag.

YouTube-kanalen är den plats där jag experimenterar och utmanar mig själv i att skapa innehåll i rörligt format. “Practice makes progress” som de brukar säga.

Vill du veta mer om Hildur Blad?

Hör av dig om du vill du veta mer om mig och vad jag gjort. Eller om du funderar på om vi skulle kunna hitta sätt att samarbeta på. Skicka mig ett mail på hildur@projectwhy.se så svarar jag så snart jag kan.


/Hildur Blad