Häromdagen kände jag ett starkt behov av att inleda mini-makeovern av sovrummet. Och det finns väl inget enklare sätt än att investera i några nya fräscha blommor. Jag stod ett bra tag och velade när det gällde vilken färg jag skulle välja på de två orkidéerna som skulle få flytta in i vårt sovrum. Vita eller gul/gröna? Till sist beslutade jag mig för de gul/gröna med antydningar av orange i dess "mitt" (vad kallar man den där "pluppen" i mitten av orkidéns blomma egentligen??), de vita kändes alldeles för vanliga och "bleka" för att ta nån plats i det inom överskådlig framtid nyinredda rummet. Så nu har jag alltså bjudit på en liten ledtråd gällande färgskalan i vårt sovrum. Det hade ni väl aldrig kunnat gissa innan, att det ska bli nån variant av gul/grönt!? *skrattar* Men jag har mina skäl till att välja just dessa kulörer. Inom kort ska jag motivera mitt färgval… Men för att ni ska förstå varför jag är så petig (enkelspårig och trist kanske en del tänker eftersom det bara verkar som jag bara har olika nyanser av grönt här hemma) så ska jag nog berätta lite mer om mig själv och vad jag jobbat med tidigare.
Okej… dra ett djupt andetag, nu blir det mycket text. :-)
Mellan åren 2000 och 2005 jobbade jag till och ifrån i en färgaffär med avbrott för högskolestudier (läste filmvetenskap och berättarteknik) och föräldraledighet. Under åren i färgaffären växte mitt intresse gällande färgsättningar och vad som inverkar i hur man upplever olika kulörer. Som många av er säkert märkt så är det inte alltid som resultatet vid en ommålning blir riktigt som man tänkt sig. Antingen blir det mörkare eller ljusare än förväntat. Eller så blir kulören mer "stickig" och intensiv än man trott när man tittade på det lilla färgprovet. Eller så uppfattas kanske den gråa helt plötsligt som kall med en dragning åt det blåa hållet när det på färgprovet såg ut som en helt vanlig neutralt grå färg. Ja… det här är några av de allra vanligaste problemen som kan dyka upp när det är dags för att måla om. Dessa fenomen intresserade mig och jag experimenterade flitigt med olika kulörer både hemma och på jobbet för att förstå logiken bakom vad som händer med olika kulörer när de målas upp på en vägg. Och jag kan säga en sak… det är många faktorer som spelar in. Det är betydligt mer att ta hänsyn till än man kan tro för att få ett lyckat slutresultat. Vissa är ju begåvade med ett känsligt färgseende, dvs. de ser att vissa kulörer passar ihop men kan antagligen inte förklara varför. Jag har alltid sett vilka kulörer som passar ihop men det är först sedan jag vidareutbildat mig och gått ett flertal kurser hos Skandinaviska Färginstitutet och Färgskolan som jag kan kan förklara vilken kulör du ska välja för att få ett önskat slutresultat. Detta är ju självklart en stor fördel att vara en expert på när man jobbar i en färgaffär. Så efter att ha genomgått dessa kurser jobbade jag med att göra hembesök hos privatkunder och hjälpa till med färgsättningar. Jag hjälpte även målare med färgsättningsförslag till jobb de skulle utföra, ofta utvändiga färgsättningar vilket är ÄNNU svårare än invändiga färgsättningar. Även de stora kommunala fastighetsägarna och även privatägda fastighetsbolag anlitade mig vid ommålning av trapphus och utvändiga ommålningar. Jätteroligt!!! Så ni kan ju tänka er hur glad jag är över att få jobba vidare med detta på mitt nya jobb. *längtar*
Och om jag inte redan har tråkat ut er med mitt prat om mig själv och färglära så vill jag passa på att nämna lite granna av vad som behandlats på dessa kurser i färgsättning som jag gått, så att ni förstår hur mycket det är att ta hänsyn till. *drar ett djupt andetag*
Vårt behov av färgkunskap
Vad är färg?
Färgseendets förlopp
Att kommunicera färg
Genomgång av NCS systemet
Färgintryckens föränderlighet
Olika ljuskällors inverkan
Olika färgfenomen
Färg på avstånd
Färgsättningsprinciper
Färgskalor
Färgkombinationer
Vår boende- och stilhistoria
Färgen och rummet
Rum med olika karaktär
Helheten – hur volymen i rummet förändras
Vad man bör tänka på vid interiör färgsättning
Färgskalor – övningsuppgift
Färgers betydelser
Färgens inverkan på människan
Färgsättningsrådgivning
Att genomföra ett kundbesök
Collageteknik och färgsättningsförslag för kund
Färgsättningsmetodik
Principer och angreppssätt
Inspirationsserie med olika miljöer
Färganalyser och färgbestämning
Praktiska inmätningar av tyger, golv, vägg etc.
Färgförändring på avstånd
Från färgen på det lilla färgprovet till den färdiga väggen
Färgkombinationer i inredning
Hela rummets färgval som gardiner, möbler, väggar, golv
Hur uppstår induktionsfenomen och hur man kan kompensera detta
Presentation av inredningsförslag för kund
Sådär, det var allt (lite va…!? *hi, hi*) jag ville dela med mig av idag. Jag återkommer säkert i ämnet, om inte annat för att motivera färgvalet i vårt sovrum.
Foto: Privat
17 comments
Ohhho, nu fick man lite att tänka på…men himla intressant…
Måste nog läsa flera gånger…
KRAM EVA
Jätteintressant läsning och vad spännande det ska bli att få se sovrummet:)
Håller med övriga talare…himla intressant…
Å vilken jättefin blomma….orkidéer är mkt lättare att sköta än vad jag trott!!!
Praktisk o snygg!!
Gonattkram!!
Otroligt intressant att veta mer om färglära. Fin färg på blomman, det ska bli kul att se/läsa mer om fixandet av sovrummet!
Håller med de andra, det va jätte intressant läsning! Så snygg orkidé du har köpt! Ska bli kul att få se sovrummet!
intressant att läsa måste jag säga och så sant oxå förståss. Jag har oxå funderingar på en minimakeover i sovrummet just nu men har inte kunnat bestämma mig för vilken accentfärg jag vill ha än så det får vänta tills jag får en aha-upplevesle. *s*
//V
Låter jätteintressant, vill oxå lära mig! =)
Jättefin färg på orkideérna!
Bra, då vet jag vart jag skall vända mig när det gäller färgsättning! ;)
Dom där kurserna du har gått var det något som man kan få gå utan att arbeta inom branchen? Det var flera som lät jätteintressanta!
Färg är spännande :)
Mycket intressant läsning. Jag har faktiskt läst lite färglära på sista tiden och har förstått att det är en hel del att ta hänsyn till men det är otroligt spännande. Jag förstår att du är glad för ditt nya jobb. Publicera gärna fler inlägg, jag läser gärna mer.
Men nu kom jag att tänka på en sak… efter vad jag har lärt mig så kan beiga/vita/ljusa färger få en tendens att serosa ut tillsammans med en grön fondvägg eller dylikt. Dvs det ljusa tar upp komplementfärgen, i detta fall rött/rosa, stämmer det utifrån dina erfareneheter?
Och här var det omgjort, snyggt! :)
Lotten: Jag tror att du kan gå flera utav dessa kurser som privatperson. Gå in på http://www.fargskolan.com och klicka på länken Färgskolan
så får du läsa mer om kursinnehåll och priser.
Kix: Ljusa kulörer är överlag väldigt känsliga för omgivande kulörer. De liksom suger åt sig ljuset från kulörer på andra ytor. Så om du har målat en ljust beige kulör och har en fondvägg i rött så uppfattar du helt plötsligt den ljusbeiga färgen som lite lätt grisskär om den redan från början hade på gränsen till för mycket rött i sig (man “får” aldrig gå över Y40R för då blir det definitivt rosa). Om du ser NCS-färgcirkeln framför dig är elementarfärgerna (gult, rött, blått, grönt) placerade som väderstrecken i en kompass. En grön kulör knuffar en ljust gul kulör åt det rödare hållet. Så du har rätt, även om det gröna är mindre “farligt” för hur du uppfattar en ljus kulör än om du tex har en mörkt röd fondvägg eller röda möbler.
Hej! Kul att du kan så mycket! :o) Jag är utbildad produktdesigner och hade en hel del färglektioner i skolan. Det är riktig intressant när man lär sig lite för det öppnar så många möjligheter. Kul att du fått jobba så mycket med ditt intresse. Trevlig helg!
Visst är det intressant med färger och hur de beter sig i olika ljus och omgivningar. Jättespännande! Jag har också läst några kurser på Färgskolan. Hur bra och intressant som helst. Får gratulera dig till nya jobbet. Skoj!
Superintressant! Sådana texter gör definitivt att man stannar kvar och läser vidare!
Jag har nästan likadana orkidéer i köket! Jag gillar dem mycket!
Vill bara säga att jag verkligen blir inspirerad, det där med färgkonsulting skulle kunna vara ett jobb för mig oxå tror jag. Men då måste jag omskola mig. Kul att läsa din “färghistoria”.
Lycka till på din bana!