Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Välja färg på detaljer kan tyckas vara en enkel sak. Det är väl bara att välja en kulör. Ja, i teorin är det ju så. Men, om du har en tanke med hur just den där inredningsdetaljen skall ta plats i rummet så kan det vara bra att tänka till en extra vända innan det blir ett köp eller penseln greppas för målning.

Välja färg på detaljer - hildurblad.se

Det är viktigt att tänka på när du ska välja färg på detaljerna

Om du hade frågat mig vilken kulör du ska välja på lampan (läs: valfri inredningsdetalj) så hade jag svarat att det beror på vad du vill åstadkomma. Vilken färgskala har du idag och vill du att lampan ska hamna i fokus eller visuellt smälta in?

Ton i ton – när du vill att föremålet ska ta litet visuellt fokus

Välja färg på detaljer - ton i ton - hildurblad.se

Genom att välja en ljusare eller mörkare ton av en kulör som redan finns i rummet och i närheten av föremålet tillför du färg på ett enkelt sätt, utan att resultatet känns rörigt. Du får en lugn känsla utan visuellt brus.

Jotun Rediscover - Lövsal och Cityscape
Vägg Jotun Lady 8118 Lövsal Panel och skåpsdörrar Jotun Lady 6379 Cityscape ur Jotun LADYs nya färgkarta Rediscover.

Analys av miljöbilden: På bilden ovan ser du ett exempel ur Jotun LADYs nya färgkarta Rediscover där man valt att använda sig av en ton i ton-färgsättning på keramikföremålen som ställts framför panelväggen. Föremålet med vita inslag sticker ut lite extra, medan det enfärgade med små stänk smälter in i bakgrunden. Den varsamma övergången mellan kulörerna Lövsal och Cityscape skapar en mjuk känsla. Färg utan att kännas färgglatt.

Kontrast – när du vill att föremålet ska hamna i fokus

Välja färg på detaljer - kontrast - hildurblad.se

Vill du skapa något spännande för ögat, ett visuellt utropstecken kan du använda dig av en färgkombination med stor kontrast. För att lyckas med detta väljer du en kulör som avviker från omgivande färger. Viktigt är då att tänka på att endast välja en avvikande kulör på föremål och inredningsdetaljer som du faktiskt vill att ögat skall landa på.

Jotun LADY 6378 Iconic
Väggfärg 6378 Iconic ur Jotun LADYs nya färgkarta Rediscover

Analys av miljöbilden: Den friskt mintiga kulören ur Jotun LADYs nya färgkarta Rediscover är vacker att kombinera med såväl gult som brända rödtoner.
I denna miljö är det den gula tavlan som fungerar som pricken över i – som ett utropstecken. Vi skulle också kunna säga att såväl den brunorange vasen och den rödaktiga vasen på bordet blir kontraster sedda mot den mintiga väggfärgen. Färgskalan på dessa båda kan vi dock hämta upp i såväl golv, matta och trappräcke. Så det riktiga utropstecknet i denna bild skulle jag säga är den gula kulören på tavlan.

Här kan du läsa mitt blogginlägg om den nya färgkartan Rediscover ->

Miljöbilder: Jotun / LADY. Fotograf: Line Klein. Styling: Kråkvik & D’Orazio
Illustrationer: Hildur Blad

Total
12
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.