Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv
Mörka väggar: fördelar med en mörk färg på väggarna

Mörka väggar – är det något du är sugen på men känner dig osäker på om det passar hemma hos dig? I så fall är det här blogginlägget något för dig.

Regler är till för att brytas. Som till exempel påståendet att små rum passar bäst i ljusa färger. Och att mörka färger gör sig bäst i stora rum.
Men, vet du – allt beror på vad du är ute efter. Så därför tänkte jag dela med mig av fem anledningar att välja mörka väggar nästa gång det är dags att förändra där hemma.

Förändra rummets proportioner

Vi börjar med det som är mest uppenbart och det vanligaste när vi tänker på mörka kulörer – påståendet att mörka kulörer inte passar i små rum. Men så behöver det ju inte alls vara.

Det handlar istället om att vara medveten om att du med en mörk kulör kan förändra känslan av rummets proportioner. Har du ett stort rum får en mörk färg på väggarna rummet att kännas mindre. Väljer du en mörk, men varm färg (gul, orange, röd) på väggarna känns rummet mindre men också mysigare. Satsar du istället på en mörk, men kall kulör på väggarna (lila, blå, grön) så känns rummet större än om du väljer en varm och mörk färg. Vill du förändra upplevelsen av takhöjden får en mörk kulör takhöjden att uppfattas lägre.

LÄSTIPS: Lär dig mer om kalla och varma färger

Jag brukar ofta tipsa om att om du har ett litet rum så kan du ju lika gärna gå ”all in” och mysa till det rejält genom att välja en mörk kulör på rummets alla väggar. Då skapar du en riktig ”wow-känsla” och tillför såväl karaktär som mer mys.

VIDEO: Välja mörka väggar: fördelar med att välja en mörk färg till väggarna

Lugnande och mysigt med en mörk färg

I ett rum med mörka väggar är det lättare att koppla av. Därför passar en mörk kulör extra bra i ett sovrum. Med svala blåtoner eller mörkt gröna toner på väggarna skapas en avkopplande och lugnande känsla som bidrar till bättre sömn.

Är det nåt annat rum i huset som du vill satsa på en mörk kulör och extra wow så kan ju t ex en matsal eller ett vardagsrum – ett rum som du ofta använder kvällstid och i sällskap med andra passa extra bra när det gäller mörk färg på väggarna.

Jag brukar tänka på restauranger för att få en känsla kring just det där. Om du ska ut och äta med familj eller vänner och mysa till det lite extra så är det ofta de där platserna med lite mörkare färger på väggarna, textilier med mycket textur och många tända ljus som skapar en extra känsla av wow och mys.

Mörka kulörer är mer förlåtande

En mörk kulör på väggarna är mer förlåtande mot ett ojämnt underlag. Så har du väggar som har lite övrigt att önska kan en mörk kulör dölja en del av ojämnheterna. Tänk på att välja en så matt färg som möjligt för att minska mängden ljus som reflekteras. Ju mörkare kulör du väljer desto tydligare syns glansen på färgen. Så, med en mörk kulör på väggarna rekommenderar jag definitivt en matt färg på väggarna. Det skapar en ombonad och mjuk känsla till inredningen och hårda skuggor slätas ut.

Totalt osponsrad så vill jag bara tipsa om min egen absoluta favorit när det gäller helmatt väggfärg – och det är Nordsjös väggfärg Ambiance Extramatt som ger en djup och dämpad reflexfri yta som framhäver kulören. Trots att den är matt så är den avtorkningsbar och passar utmärkt i sovrum och vardagsrum.

Foto: Nordsjö

Mörka väggar lyfter fram och binder ihop inredningen

En annan fördel med en mörk kulör på väggarna är att den på nåt magiskt vis binder ihop inredningen och skapar en trygg, stabil bakgrund till övrig inredning. Med en mörk kulör på väggarna framhävs ljusa möbler och inredningsdetaljer på ett helt annat sätt än en ljus vägg kan göra.
Tänk dig bara t ex hur krispiga vita lakan ser ut om de jämförs mot en mörkt grå eller blå vägg jämfört med vita väggar. Kom ihåg – färger upplevs tillsammans och en kulör jämförs alltid mot någon annan.

Mörka väggar skapar wow och spänning

Inredning och en färgsättning utan kontraster blir tråkig. Vi behöver kontraster för en intressant känsla. Med en mörk färg på väggarna kombinerat med ljusa färger på inredningsdetaljer och färre inslag av mellantoner skapar vi kontrasterna som behövs för att skapa något spännande och intressant. 

Ladda ner guide: Välja mörka väggar

Om du känner att mörka väggar är precis vad du behöver för att bli nöjd med slutresultatet så har jag satt ihop en guide med mina bästa förslag på mörka kulörer att måla väggarna med och ännu fler tips kring vilken kulör som passar bäst vart beroende på vilken känsla du är ute efter. Anmäl dig till mitt kunskapsbrev på länken här nedan så får du tillgång till lathunden så snart du bekräftat prenumerationen.

Ja tack – jag vill gärna lära mig mer om att välja mörk kulör och få några tips på kulörer.

Total
6
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.