Att styla en öppen bokhylla kan ibland vara lättare sagt än gjort. Själv blir jag superstressad av en bokhylla i oordning med massa olika färgintryck. Jag misstänker att det är två läger här – du som älskar böcker och som tycker att det är bland det dummaste du hört att försöka gömma undan böckerna och att i första hand se dom som en inredningsdetalj efter genomläsning. Att dessutom ställa iordning bokhyllan på ett sätt som gör det betydligt svårare att hitta boken du letar efter är ju ännu galnare. Sen är det de som är mer som jag – som efter en läsning inte planerar att läsa den skönlitterära boken igen och därför gärna försöker hitta en mer visuellt tilltalande lösning för bokförvaringen. Mina inredningsböcker och faktaböcker skulle jag däremot aldrig gömma undan – de vill jag ha lättillgängliga när lusten att läsa faller på.
1. Färgkoordinera böckerna (rainbow shelving)
Att ställa böckerna i färgordning är ett enkelt sätt att skapa visuell ordning i bokhyllan. Stylisten och inredaren Johanna (byjowithlove.com) målade om en gammal hylla och färgkoordinerade böckerna. Här hittar du fler bilder.
2. Enhetlig färgskala i bokhyllan
Ryggar på böcker, i synnerhet pocketböcker är ofta väldigt färgglada. Känns det jobbigt? Vänd ryggen inåt så får du en enhetlig färgskala på böckerna. Inte så praktiskt – men snyggt.
3. Slå in böckerna
Vill du inte vända på böckerna kan du istället slå in dom i papper. Antingen väljer du ett tunnare papper där texten på bokryggen syns igenom eller så skriver du på bokryggen alternativt märker upp ryggarna med DYMO-remsa. Det tar givetvis en hel del tid att göra – men ibland och på rätt ställe och kanske bara på några av böckerna kan det vara värt det.
4. Skapa en personlig bokhylla
Bokhyllan är en perfekt plats för de personliga föremålen. Blanda gammalt och nytt. Ta i – låt bokhyllan täcka hela väggen – från golv till tak. Ofta blir det bäst att gå “all in” och samla all förvaring och alla intryck på en plats istället för att sprida ut sakerna över rummet.
5. Belysning
Glöm inte att addera belysning – det lyfter hyllan ytterligare en nivå. Tant Johanna har satt dit en klämspot på hyllplanet. Men även en lampa som passar in mellan hyllplanen gör susen.
6. Gyllne snittet
Tycker du det är svårt att veta hur du ska placera föremålen i hyllan kan du använda dig av det gyllene snittet. Tänk på att skapa diagonaler, både i hyllan som helhet och i de små grupperna.
Fler stylingtips för bokhyllan
Gruppera föremålen och böckerna – glöm inte att lämna luft emellan.
Dölj det du inte vill se i lådor eller boxar.
Variera mellan liggande och stående böcker.
Addera gröna växter, det skapar en levande känsla.
Balans bör försöka uppnås för att det inte ska kännas som hyllan tippar. Tunga saker, både bokstavligen och visuellt (mörka föremål med större volym) bör ställas längst ner. Det är precis samma sak som med ett hus där man väljer en mörkare färg på sockeln än fasaden för att inte huset ska se ut att sväva.
[sc_product_set id=”AU7wIJoJcFri4tRRU0Wq” title=”Shoppa belysning till bokhyllan från My Homes sökmotor” add_link=”false”]