Syntes det några tydliga färgtrender 2023 på årets upplaga av Stockholm Furniture Fair?
Scrolla och kolla själv!
Vecka sex var det återigen dags för Stockholm Furniture Fair efter några års uppehåll på grund av ja, du vet vad…
Antalet utställare var färre (hörde ryktas om att det i år var runt 400 stycken mot tidigare års 600-700 stycken). Flertalet större och väletablerade aktörer valde att enbart hålla till i sina showroom på stan. Det ska bli intressant att se om detta var en engångsföreteelse eller om några av dom är tillbaka på mässan nästa år.
Men, nu lämnar vi dessa funderingar och färgspanar istället!
Spaning 1 – färgtrender 2023
Höga färgvolymer i kombination
Det fanns ett antal utställare som hade valt att jobba med en hög “färgvolym”. Två exempel som stack ut lite extra var OFFECCT och Lammhults. Dessa mässmontrar gick inte att missa! Färgtrenderna pekar på en uppskruvad färgvolym framöver.
Men. Vad menar jag med begreppet färgvolym? Jo, jag syftar på den nivå av kulörhet/färgstyrka och även svarthet/mörkhet man valt att färgsätta med.
(Titta lite extra noga på bilderna i inlägget så ser du att alla utställare har valt sin nivå av färgvolym. Denna färgvolym har man valt till basen, på de stora ytorna vilket skapar en form av harmoni. Därefter har man adderat mer färgstarka detaljer vilket drar till sig fokus.)
Hos OFFECCT bestod hela montern av colour blocking. Där olika ytor och volymer fått olika färger. Om du såg min färgspaning från Formex och entrétorgs-utställningen av Tekla ser du att koncepten påminner om varandra.
De gick “all in” med färg. Beroende på betraktningsvinkel kunde man uppleva olika färgkombinationer. Här blev det extra tydligt att det är summan av de olika färgerna som är upplevelsen, inte den separata färgen i sig. Som sagt, mer färg kommer framöver och OFFECCT var ett av företagen som hade vridit upp färgvolymen rejält.
Hos Lammhults ser vi ett tydligt exempel på hur man trots en stor variation av färger har skapat en balans mellan de olika kulörerna tack vare att man arbetat med färger som har gemensamma nämnare.
Colour blocking med en lägre färgvolym
Här ser du ytterligare ett exempel där man använt sig av colour blocking. Lekolar använde sig av en lägre “färgvolym” och resultatet upplevs inte lika intensivt och iögonfallande som hos OFFECCT och Lammhults.
Spaning 2 – färgtrender 2023
Med blått i fokus
Blått, men inte den dämpade och nedtonade varianten utan den färgstarka som säger “hej, titta på mig” syntes här och var (du såg glimtar från Lammhults blåa monter i första färgspaningen).
Kleinblå, koboltblå, ultramarin och närliggande varianter av denna blåa dök upp här och där. I hela mässmontrar som hos Lammhults (om än en något nedtonad variant) och bsweden, på en hylla hos String Furniture och skrivtavlor och detaljer hos Lintex för att nämna några få exempel.
På Formex och de trendföreläsningar jag lyssnat till nu i början av året med NCS Colour och Stora Trenddagen har det pratats mycket om kombinationen blå och röd för 2024. Just denna mix såg jag inte så mycket av på mässan. Men än är vi inte inne i 2024, så kanske är det en färgkombination som vi kommer få se mer av nästa mässa?
Denna iögonfallande blåa kulör passar bra tillsammans med andra mer färgstarka kulörer. Men också som ett utropstecken och accent tillsammans med en mer nedtonad färgskala.
LÄSTIPS: Färgtrender från Formex
Spaning 3 – färgtrender 2023
Syrligt gul sticker ut
Det var inte bara höga färgvolymer som syntes utan även de svagt uppskruvade tonerna fanns det gott om. Där vi gått från det dämpade och de nästan gråaktiga färgerna som vi sett så mycket av de senaste åren till att skruva upp färgstyrkan ett steg. Färger som skapar en luftig känsla, bidrar med en dos glädje och värme. Dessa färger håller sig lite mer i bakgrunden och pockar inte lika mycket på uppmärksamhet som den de med en högre färgvolym gör.
Det som kändes nytt var de ljusa, grönaktigt gula tonerna som syntes på flera ställen. Syrligt gul som jag kallar dessa kulörer. Dessa toner är utmanande att färgsätta med och byter karaktär beroende på vilka förutsättningar som finns runtikring. Ibland uppfattas dessa kulörer mer gröna och ibland mer gula. Så, det gäller att ha koll på förutsättningarna för att få det resultat man är ute efter.
Trä och rödaktiga toner förstärker det gröna i dessa grönaktigt gula kulörer.
Milda gula toner syntes det också mycket av både på väggar och golv i montrarna vilket skapar en varm, välkomnande känsla utan att ta fokus från möblerna.
Spaning 4 – färgtrender 2023
Varma toner i kombination
Det här är ingen ny färgspaning utan snarare en bekräftelse på att de varma färgerna som befinner sig mellan gult och rött i färgcirkeln fortfarande är populära. Alltifrån mustigt ockrafärgade toner till persika, aprikos, terracotta och orange som tillförde en varm, välkomnande känsla i montrarna. Ofta i kombination med varandra vilket skapade mjuka övergångar och små kontraster mellan de olika färgerna.
Ju mer färgstyrka desto mer iögonfallande blir effekten.
Här syns ett tydligt exempel på hur vi kan styra blicken och vårt fokus med hjälp av färgkontraster.
Du vet väl att blått och orange och gult och lila är komplementfärger? De förstärker varandras olikheter och tillsammans upplevs de mer intensiva än om de betraktas på egen hand.
LÄSTIPS: Vill du läsa mer om komplementfärger har jag skrivit ett blogginlägg om detta här.
Spaning 5 – FÄRGTRENDER 2023
Se och känn!
Mönster med figurativa motiv lyste med sin frånvaro på Stockholm Furniture Fair. (Det är i och för sig inte ovanligt, för det brukar vara ont om denna typ av mönster i detta sammanhang). Däremot var ytorna långtifrån platta och livlösa. Textilierna hade både struktur och melering. Detta syntes på såväl möbel- och gardintyger som textila golv. Se själv!
Textilierna i nedtonade färger såsom offwhite, greige, beige och grå hade ofta någon form av melering och struktur vilket tillförde det lilla extra. Dessa ytor vill man verkligen stryka handen över.
Astrid visade ett stort urval av tyger i olika kvalitéer med stort fokus på struktur. Blå Station hade låtit klä flera av sina möbler med flerfärgade textilier vilket skapade en fin melering.
Förutom att de melerade textilierna tillför liv till en yta är det ett bra sätt för att få in fler färger i färgschemat och något som hjälper till att hålla ihop helheten färgmässigt. Dessutom är ett melerat tyg ofta mer förlåtande mot smuts. Både Mitab och SA Möbler hade valt melerade tyger till flera av sina möbler. Just dessa ser ut att tillhöra kollektionen Atom från Kvadrat.
Men, det var inte enbart på möbeltygerna man såg meleringar och olika strukturer som inbjöd till att ta på. Även på golven var meleringar och struktur vanligt förekommande.
Tarkett visade det textila golvet DESSO Recharge i det nya konceptet “Nude Edition” vilket är ett steg mot ett mer hållbart sätt att designa och bygga montrar. Hos Blå Station syntes flera färger av den textila mattan DESSO Marvel från Tarkett.
Kom ihåg vad du har för syfte med ditt färgval
Alla trender pekar mot mer färg framöver. Men oavsett färgtrender bör vi alltid fundera över vad som är syftet med vårt färgval. Vad ska färgen göra för oss?
Ska färgerna skapa en snackis och dra till sig uppmärksamhet på en mässa? Eller vill vi kommunicera något om varumärket med vårt färgval? Ska färgvalet visa att vi har koll på trenderna som gäller? Vill vi skapa en viss känsla eller främja en viss typ av beteende?
Vi bör alltid välja färger och färgkombinationer anpassade utifrån sammanhang och syfte. Ska vi välja färger till vårt eget hem har vi stora möjligheter att gå loss med färger och färgkombinationer. Men, ska vi välja färger till en miljö där många människor med olika behov och förutsättningar skall tillbringa mycket tid ställs andra krav på de färger som väljs och används.