FRÅGA: Vi bygger ett nytt enplanshus, med liggande träpanel. Just nu håller vi på att leta färg, men hittar inte helt rätt. Vi vill ha en mörkare grå, en som är blyertsgrå. Men vi tycker det är svårt att få tag i en som verkligen ser grå ut. Vill inte att den ska dra åt det blå hållet eller åt grönt. Den ska verkligen bara vara grå. Har du några tips på vilken NCS-kod man bör satsa på för att det ska bli lyckat?
SVAR: Den här frågan fick jag på mailen för ett tag sedan och eftersom det är en fråga jag ofta får (både via bloggen och när jag jobbat i färgaffären och hjälpt kunder med utvändiga färgsättningar) tänkte jag det kunde vara användbart för fler av er att få några tips & trix på vägen för att hitta rätt kulör när det är dags att måla utomhus. Den här gången fokuserar jag i första hand på gråa kulörer även om flera av principerna går att tillämpa oavsett kulör.
Vad är en NCS-kod?
En NCS-kod (NCS är en förkortning för Natural Colour System som uppfanns i Sverige) är ett sätt att beskriva hur en kulör ser ut. Systemet bygger på hur vårt synsinne uppfattar färger och utgår från sex elementarfärger; gul (-Y), röd (-R), blå (-B), grön (-G), svart och vit. En NCS-kod anger hur stor likhet kulören har med någon av elementarfärgerna. Vissa färger liknar bara svart eller vitt och har ingen kulörthet i sig. Dessa kulörer kallas neutralt grå och slutar med -N i sin NCS-beteckning. T ex S2500-N som är en ljust grå som inte liknar (drar) åt varken gult, rött, blått eller grönt.
Lär dig mer om NCS-systemet – gå en webbkurs
Vill du veta mer om hur NCS-systemet är uppbyggt och vad de olika beteckningarna står för? Då rekommenderar jag dig att gå min webbkurs i färglära – Grundkurs: Färglära (denna kurs ingår även i samlingskursen BAS: Inred ditt hem). Båda dessa kurser har jag sommarerbjudande på just nu. (Gäller tom 24 augusti 2014). Du har tillgång till kursen i 6 månader, så även om du inte hinner gå igenom kursen inom den närmsta tiden så har du ju i alla fall möjlighet att dra nytta av erbjudandet om du känner för´t.
I kursen i färglära får du dessutom lära dig om hur ljuskällan påverkar upplevelsen av kulören (vid målning inomhus) och därmed kunna förutse resultatet redan innan du börjat måla. Dessutom går vi igenom olika färgsättningsprinciper och hur du kan använda dig av NCS-systemet när du färgsätter och kombinerar kulörer i ditt hem för att skapa rätta känslan.
Färgprov vs. uppmålad kulör – tips&trix
En tumregel som är bra att ha med sig när det är dags att välja kulör till huset är att jämfört med det lilla färgprovet kommer kulören att upplevas både ljusare och intensivare/mer kulört när den målas upp på en större yta utomhus. Därför bör du alltid välja en färg som är både mörkare och smutsigare än vad du tror att du letar efter. Dessutom uppfattar du den uppmålade kulören kallare än det lilla färgprovets färg. Det vill säga – en gultoning minskar eller försvinner helt och den blåa tonen ökar. Likaså kan du uppfatta en blå ton även om färgprovet helt saknar dragning mot blått – som i fallet med neutralt grått. Ett neutralgrått färgprov resulterar därför i en blågrå fasad.
En gultonad grå upplevs neutralt grå
För att en grå kulör ska upplevas neutralt grå och inte dra iväg åt något håll måste du välja en kulör som ser gråbeige och smutsig ut på färgprovet. Ofta gör man misstaget att välja en neutralt grå kulör t ex S4000-N (N står för neutralt grå, utan dragning åt elementarfärgerna gul, röd, blå eller grön) för att man då tror att det är vad man får. Men, dagsljuset gör att kulören istället uppfattas svagt blåtonad. Så, för att din färg ska upplevas neutralt grå måste du välja ett färgprov som drar åt gult, t ex S4502-Y. Utifrån det lilla färgprovet kommer du säkert tycka att den gråa färgskalan som drar åt gult (Y) ser för beige ut. Men här gäller det bara att ha is i magen. Välj en lagom mörk/ljus grå och provmåla. Och som sagt, tänk på att kulören uppfattas ljusare uppmålad jämfört med färgprovet.
Hur kan du se vilket håll den gråa “drar” om du inte har en NCS-kod att utgå från?
Det allra enklaste sättet att se åt vilket håll en grå kulör “drar” – dvs. åt gult, rött, blått eller grönt är att lägga färgprovet mot en rent vit eller rent svart yta. Då framträder undertonen mycket tydligare. Detta trick är väldigt användbart när du inte har en NCS-kod att utgå ifrån och går att applicera i de flesta sammanhang. Jag brukar använda mig av detta lilla trick t ex när jag ska köpa en kudde och har svårt att se med blotta ögat åt vilket håll kulören “sticker iväg”.
Är det nödvändigt att provmåla?
Försök inte färgsätta ditt hus enbart med färgprover. Då kommer resultatet troligtvis inte bli alls som du tänkt dig. Lägg lite tid och några kronor på att provmåla kulörerna du fastnat för innan du bestämmer dig. Men med hjälp av de tips och trix vi gått igenom i detta blogginlägg hoppas jag du kan minimera urvalet av kulörer och öka chansen att välja rätt kulör att provmåla med redan från början. De flesta färgfabrikat erbjuder 0,5-liters provburkar till en rimlig peng.
Tips när du provmålar
Hur du uppfattar den uppmålade kulören på huset stämmer inte med “egenfärgen” (färgprovet) utan varierar beroende på betraktningssituationen. Ljus, omgivning och material på fasaden påverkar upplevelsen av kulören. Ligger huset i en skogsdunge, är grannhuset knallgult eller ligger det ensamt ute på landet? Omgivningen påverkar! Provmåla vid ett hörn av huset, det brukar ge bästa bilden av det tänkta slutresultatet. Dessutom är det viktigt att du målar upp alla kulörer du valt (fasad, sockel, detaljer) så att de upplevs tillsammans. De kommer att påverka varandra.
Avslutningsvis, som svar på frågan: för att få en mörk grå som uppfattas neutralgrå rekommenderar jag S6502-Y eller S7502-Y.
Foto: Hildur Blad / fixaodona.se
7 comments
Funderar själv på att måla vår nya sommarstuga svart alt. mörkt grå om ett par år, så stort tack för dina tips i detta inlägg!
Hej Mikaela! Vad roligt att höra att tipsen kan komma till användning. Det här är ju ett tidlöst inlägg, så förhoppningsvis kommer du och många fler få lite hjälp på vägen när det gäller gråa kulörval!
50 shades of grey… :9
Tack för en bra artikel
Holy shtnizi, this is so cool thank you.
Jösses vilken bra guide! Tack!
Ja verkligen, har alltid vart svårt att förstå det där fullt ut.
Hej, är det likadant för tak? Vi håller nämligen på att välja takpannor, de finns i S7502-B eller S6502-Y men dörren är i S6502-B så vet inte alls vad vi ska välja.
Så bra inlägg!