Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Beställ en färgkarta
Alcro har tagit fram en färgkarta i fickformat  – "Alcro Designers Inredningskollektion". Om du inte har nån Alcro-återförsäljare i närheten går denna färgkarta att beställa på webben. Jag gjorde en beställning… det tog ett tag men den är värd att vänta på. Många användbara kulörer i flera olika färgskalor. Denna är perfekt att ha i väskan när man är ute och inredningsshoppar. För min del är det min kära NCS-fjäder (1750 olika kulörer samlade på ett och samma ställe. En riktig guldgruva!) som får följa med när det är dags för shopping av textilier eller annat som det är noga med att nyanserna stämmer. Jag är nämligen väldigt känslig på den punkten! Efter sex år i färgaffär har ögat tränats på att se små, små nyansskillnader. Rätt intressant faktiskt att man kan lära sig att se hur en färg "drar iväg" åt det gröna, det gula, det blåa eller det röda hållet. Grått är en extra känslig kulör. Samtidigt är det viktigt att veta hur olika kulörer påverkar varandra. Oj, oj… nu skenar jag iväg. Det jag ville få sagt var att om du hittar nån kulör du tycker om i denna färgkarta men inte har nån Alcro-återförsäljare i närheten så är det bara att ta med sig färgkartan till en konkurrent så brukar de antingen kunna hitta färgreceptet i sin brytmaskin eller så använder de "sitt väl tränade färgseende" för att hitta en liknande kulör.

Foto: Alcro

Total
0
Shares
20 comments
 1. Visst ÄR det kul och intressant med färger! Har nog också ett någorlunda tränat “färgöga” efter jobb på bildbyrå, fotograferande, bildredigerande osv. Dock klår min far mig med hästlängder… Han har jobbat i färgbutik sen jag var fem år eller nåt. :-P

  Bra grej, den där fickkartan! NCS-fjädern är ju minst sagt något otymplig att ha med sig överallt. ;-)

 2. Du har ju rätt i det där att färger är väldigt olika även om de för ett otränat öga (mitt i många fall) ser likadana ut. Det upptäckte jag om inte annat i min förra lägenhet när vi målade om den…*s*
  //V

 3. Superbra tips även jag norpar det genast smidig att ha med:) Du är precis som den stora inredaren Ernst som också bär med sig sin NCS-fjäder;)

 4. vad fint bordet blev!
  Idag har jag varit på en loppis där jag tror att du skulle trivas..massor med gamla 50 talsmöbler, jag blev speciellt förtjust i ett bord som kallades för “sybord” varför förstår jag inte för det kan inte vara tänkt att man ska sitta och sy med maskin där, för det var det alldeles för lågt för…iallafann var det ganska nätt och hade en utdragbar låda under i form av en “korg” jättefint, 150:-
  skall nog åka tillbaka i helgen och ha börsen med mig…. värst attd et börjar vara så fullt här hemma…
  men snart är det maj, då brukar jag passa på att rensa och köra gamla möbler och skrot till majbrasan, perfekt!!!

 5. Så smart! Jag tycker att Alcros färger ärursnygga och deras hemsida är också bra att titta på och hitta inspiration.

 6. Isa: Norpa på bara! :-)
  Frida: Jag tycker färger är jätteintressant! Håller med dig om att NCS-fjädern är något jobbig att ta med sig för jämnan. Men den är verkligen helt outstanding!
  Vildangel: Man lär sig av sina misstag… brukar dom säga. Bättre lycka nästa gång, är väl också ett passande uttryck i detta sammanhang. ;-)
  Vicke: Oh, är det alltså därför jag känner mig lite “viktig” och folk tittar lite extra när jag stegar runt med min NCS-fjäder. Folk kanske tror att jag är nån. Hi, hi…
  tina, whynja, Ljuvligt hemma och frida: Ja, den är verkligen supersmidig. Beställ, beställ!!
  Lisa: Tack för berömmet gällande bordet. Jag är verkligen supernöjd! Det låter som om jag skulle trivas på den där loppisen. Stortrivas till och med. :-)
  Annika: Jätteroligt att du hittade hit. Du är sååå välkommen tillbaka.
  Kix: Ja, Alcro har en hel del riktigt snygga kulörer. Särskilt 81. Shi-take. Den sålde vi supermycket av när jag jobbade i färgaffären. :-)

 7. javisst är den bra att ha med sig jämt, man kollar lite här jämför lite där, passar den verkligen med den här färgen??hoppas att mitt ex kommer snart, beställde för typ 2 veckor sen.

 8. Hej! Du verkar vara bra på det här med färg. Grått är en känslig färg säger du. Och det har vi märkt här hemma. Vi målade väggarna i en jättefin grå nyans, tyckte vi. Och sedan ser vi, att i vissa ljus är den nästan rosa! Inte kul. Så nu är vi på jakt efter en varmt grå nyans, som ändå inte drar för mycket år rött. Den nyans vi just nu har heter S 1002-Y50R. Kanske är jag litet fräck som ber dig, men har du något bra tips på en fin nyans? (Vi har tänkt ha den i hela lägenheten, så den får inte vara för mörk heller.)

 9. Hej! Du verkar vara bra på det här med färg. Grått är en känslig färg säger du. Och det har vi märkt här hemma. Vi målade väggarna i en jättefin grå nyans, tyckte vi. Och sedan ser vi, att i vissa ljus är den nästan rosa! Inte kul. Så nu är vi på jakt efter en varmt grå nyans, som ändå inte drar för mycket år rött. Den nyans vi just nu har heter S 1002-Y50R. Kanske är jag litet fräck som ber dig, men har du något bra tips på en fin nyans? (Vi har tänkt ha den i hela lägenheten, så den får inte vara för mörk heller.)

 10. Emma: Hej! Jag hjälper gärna till… färg är såå roligt! Ang. din fråga. Risken med en kulör som har så mycket rött i sig är att den har en tendens att bli rosa, precis som du säger. Likadant med ljusbeiga som heter tex 1005-Y50R, de blir också rosa i vissa ljus. Jag brukar ha som tumregel att aldrig “gå över” Y30R – då behöver man inte oroa sig för det rosa sticket. Om du vill ha en grå kulör som känns varmgrå rekommenderar jag S1002-Y eller S1502-Y beroende på hur mörkt du vill ha det. Hoppas detta är till nån hjälp, annars får du återkomma. :-)

 11. Hejsan, bra tips!
  Kostar det något, och hur lång tid tar det innan den kommer? För jag ska flytta snart och vet inte vilken adress jag ska använda :) tacksam för svar!
  mvh Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.