Nu har jag äntligen påbörjat målningen av de tillsågade MDF-skivorna som så småningom ska sättas samman för att bli ett bord i mitt nya arbetsrum i källaren. Nu håller jag bara tummarna för att det blir lika bra som jag föreställer mig. ;-)
Steg 1 – grundfärg
När jag målar något som kommer att utsättas för slitage är jag noga med att använda grundfärg för att få maximal vidhäftning. Om jag väljer en vattenbaserad eller oljebaserad grundfärg beror på vad som ska målas. Men i allra första hand försöker jag använda den vattenbaserade varianten eftersom den luktar mindre och dessutom är verktygen lätta att rengöra. Ibland använder jag dock en oljebaserad grundfärg. Det är i de fall jag vill vara säker på att slippa genomslag; underliggande behandlingar som “blöder igenom”. Genomslag är ett vanligt förekommande problem när man målar om gamla möbler som är behandlade sedan tidigare. Så när jag köper begagnade möbler på loppis brukar jag ta det säkra före det osäkra och använda mig av en oljebaserad grundfärg.
När väljer jag vattenbaserad respektive oljebaserad lackfärg? Fördelar respektive nackdelar. Det ska jag berätta mer om i steg 2 – färdigstrykning.

Trevlig lördag till er alla!

Foto: Hildur Blad

Total
0
Shares
3 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.