Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Utav alla de mail jag får så handlar många om hur man målar golv. Därför tänkte jag att det var dags för en sammanställning på temat golvmålning. De olika färgfabrikanterna har sina egna golvfärger och dessutom flera olika kvalitéer beroende på vilken typ av golv som ska målas och önskat slutresultat. Därför föreslår jag i det här inlägget inte någon specifik färgfabrikant eller produkt, utan det överlåter jag till dig som ska måla ditt golv. Många av oss har säkerligen en favoritfärgaffär eller ett färgfabrikat som vi gillar att måla med. Eftersom jag jobbat på Alcro och Nordsjö har jag av naturliga skäl bäst koll på deras golvfärger. Men nu har jag sammanställt de olika fabrikaten och länkat till den sida som handlar om golvmålning. Varje fabrikat presenterar arbetsråd samt lämpliga produkter beroende på förutsättningar och önskat slutresultat. Och glöm inte att ställa alla dina frågor till personalen i färgaffären! Det är ju det de är till för. Att ställa frågor, att besvara dina frågor och därefter rekommendera rätt produkt, målningsmetod och se till att du har de rätta verktygen för att resultatet ska motsvara dina förväntningar och behov.

(Skärmdumparna är klickbara) Missa inte att läsa mina allmänna tips längre ner i inlägget!


Några allmänna tips på temat: Måla golv!

– Du kan måla både trä-, betong-, och linoleumgolv. Beroende på ytan som ska målas rekommenderas olika produkter. Därför är det viktigt att följa respektive fabrikats anvisningar för att vara säker på att använda rätt produkt!

– Det är viktigt att ta hänsyn till hur hårt slitage golvet kommer att utsättas för. Detta avgör lämplig behandlingsmetod och typ av golvfärg.

– Att måla golv går både lätt och snabbt. Och det blir dessutom billigare än att lägga in ett nytt golv.

– Det är enkelt sätt att sätta en personlig prägel på rummet. Och genom att måla mönster kan du förändra proportionerna i ett rum. Randigt eller rutigt. Genom att låta måla fält på golvet kan du markera olika funktioner i rummet.

– Ett stort urval kulörer.

– Det kan bli riktigt snyggt och effektfullt att måla golvet  i nån stark kulör. Men tänk på att kulören reflekteras upp på väggarna. Så har du målat golvet rött finns risken att du uppfattar väggarna som svagt rosa.

– Det finns både vatten- och oljebaserad färg. 1-komponents- och 2-komponentsfärg. Val av kvalitet beror på vilken typ av golv som ska målas samt hur stort slitage golvet ska klara av.

– Väljer du att måla med oljebaserad färg får du vara beredd på att ett vitt golv gulnar. Något som man inte behöver oroa sig för när man målar med vattenbaserat. Dock blir ett golv som målats med oljebaserad färg hårdare och tål mer slitage.

Ja, det var några tips på vägen. Har ni ytterligare undringar så ska jag försöka besvara dom så gott jag kan i kommentarerna till detta inlägg. Har du målat golv och vill dela med dig av dina erfarenheter eller funderingar eller till och med kanske länka till ett blogginlägg du gjort om din golvmålning så vore det jätteuppskattat om du ville bidra med detta antingen i kommentarerna eller via mail alt. kontaktformuläret överst på sidan. Till slut kanske vi med gemensamma ansträngningar kan få till en riktigt användbar guide på temat: Måla golv!

Total
0
Shares
9 comments
 1. Hej,
  Följer nogsamt din blogg och precis som du, älskar jag färg :)
  jag har målat (snart) alla gamla trägolv i vårt 70-tals hus. Började med att måla golvet i sovrummet i mörkt grått, allrummet på ovanvåningen fick bli en nyans ljusare grå… samma färg användes till att måla den gamla furutrappan och sen så fick trägolvet i stora allrummet på bottenvåningen bli turkost. Kika gärna in :)
  http://momfilosoferar.blogspot.com/2010/02/turkost.html och för färdigt resultat kolla: http://momfilosoferar.blogspot.com/2010/02/mera-turkost.html

  Kan verkligen varmt rekommendera detta att måla, är så nöjd och enkelt att förändra.
  Tack än en gång för en inspirerande blogg.
  Monica

  Hildur svarar: Vad roligt att du målat dina golv och stort tack för länkarna du bjuder på!

 2. Är det så att man kan måla ett ganska slitet laminatgolv?

  Hildur svarar: Jag skulle inte rekommendera att låta måla ett laminatgolv, oavsett om det är slitet eller ej. Du kommer att få problem med vidhäftningen vilket innebär att färgen kommer att flagna vid slitage.

 3. Jag gillar ju som du nog vet också att måla golv:)
  Blev ju inspirerad av dig första gången du pratade om att du gjort det. Så de senaste åren är 4 golv målade härhemma, och jag kan tänka mig fler…..
  Här kommer mina bilder på golvinlägg jag gjort.
  Har förstås använt mig av Alcros färg;)
  Ha en fortsatt bra sommar:))
  Tänk vad fort det går. Nu ska “grabbarna” redan börja 2:an:)
  kram Lotta

  http://lotenlind.blogg.se/2009/october/malade-golv.html

  http://lotenlind.blogg.se/2009/october/tessans-rum-foreefter.html

  http://lotenlind.blogg.se/2009/october/vitt-golv-i-vardagsrummet.html

  http://lotenlind.blogg.se/2009/october/utkast-vardagsrum-foreefter.html

  http://lotenlind.blogg.se/2009/april/sovrum-foreefter.html


  Hildur svarar: Stort tack Lotta för dina länkar till dina måla golv-inlägg! Måla golv är roligt! Lätt, snabbt (om man räknar bort torktiden och att man inte bör belasta golvet med tyngre saker första veckan) och stor skillnad till hyfsad peng.

 4. Hej!
  Jag undrar om du vet något om att måla på plastmatta
  Hur hållbart de är och vad för färg man kan använda.

  MVH/Hanna

  Hildur svarar: Jag skulle inte rekommendera dig att måla på en plastmatta. Det blir problem med att få färgen att fästa ordentligt. Dessutom finns risken att färgen inte torkar när man målar på material av plast eftersom det kan finnas mjukgörare som “vandrar” och gör att färgen torkar väldigt långsamt, om den ens genomhärdar överhuvudtaget. Och ett klibbigt (och flagnande) golv är inget man vill råka ut för!
  Ett gammalt linoleumgolv kan däremot fungera att måla.

 5. Vi har också målat golv hemma! Det blir både snyggt, det e en billig golvlösning och det blir personligt :)

  Vi har målat ett trägolv i köket. Vi valde en färdigblandad grå nyans av en vattenbaserad färg.: http://mitthemochmintradgard.blogg.se/category/mitt-hem-kok.html

  Och nu senast målade vi ett betonggolv i källaren. Det låg ett fult, brunt klinkergolv som vi flytspacklade och sen målade vi det vitt, med vattenbaserad färg för att slippa att det gulnar. Sen har vi stora mattor så att det inte ska bli så kallt om fötterna- En mycket bra o billig lösning i en källare där det inte alltid lämpar sig med trägolv o om man inte vill ha klinkergolv som e både dyrare och jobbigare att göra: http://mitthemochmintradgard.blogg.se/category/mitt-hem-kallare.html

  Hildur svarar: Tack Cornelia för att du delar med dig av dina egna erfarenheter kring golvmålning! Och länkarna uppskattas, det är alltid roligt att få se bilder på projekt som genomförts.

 6. Jag har målat två golv hemma hos oss. Första var ett barnrum, där blev det en oljebaserad golvfärg från alcro. Helt underbar yta och glans (90). Sen blev det kökets tur. Då har man slutat sälja oljebaserad golvfärg! OCh enligt Alcro skulle det bli precis samma glans med vattenbaserad färg. Det blir det inte. Golvet i köket ser skabbigt ut, har flagat på några ställen trots grundmålning enligt konstens alla regler. Oljefärgen är hård och tål mycket, vattenfärgen går sönder om man tappar något vilket man gör i ett kök.
  Vi vet inte vad vi ska göra med köksgolvet men måla med vattenbaserad färg på golvet kommer jag aldrig mer göra.

  Jag har även målat två badrum med plastmatta. Målade med Nordsjös “golvfärg stark” två komponenstfärg och hård som sten. Avsett för garagegolv. Funkade hur bra som helst, tog två dygn att härda och blev svinhalt ;-)

  Hildur svarar: Tack Maria för din respons gällande att måla golv. Fördelen med oljebaserad färg är att den går att få med högre glans. Rent tillverkningsmässigt går det inte att få en vattenbaserad färg lika blank. Tyvärr… för precis som dig tokgillar jag högblanka golv. Superfint!
  Håller med dig, jag har också upplevt att den oljebaserade färgen håller bättre än den vattenbaserade. Men i vissa utrymmen, där slitaget inte är så stort spelar detta inte så stor roll. Därför är det alltid väldigt viktigt att ha klart för sig hur mycket slitage det målade golvet kommer att utsättas för och därefter välja typ av golvfärg. Kanske hade det fungerat bättre med en tvåkomponents-färg? Nackdelen är att det är bökigare att måla med och att urvalet på kulörer ofta är begränsat.

 7. Jag hittade denna blogg för några dagar sedan, mycket lägligt då jag precis flyttat in i min första egna långvariga lya. Har redan fått en massa inspiration till nya projekt. För tillfället är jag mest inne på golv. Vi har fixat till golvet i fyra av rummen men blev lite intresserad när du skrev att det går bra att måla på lenoleumgolv. Gäller det även i våtrum? Golvmattan i badrummet är verkligen ingen höjdare men har inte råd med några dyrare förändringar så hade vart underbart om det gått att måla…?

  Hildur svarar: Jag skulle inte rekommendera dig att måla golvet i ett våtutrymme! Stora problem med att få ordentlig vidhäftning. Tyvärr…

 8. Hej!
  Tack för bra blogg.
  Jag och min man har precis köpt en sommarstuga med olik-färgade och mönstrade (de flesta i 70-tals brunt) linoleum-mattor i helastugan. Vi tänkte försöka oss på att måla om några av dem och få de lite mindre rörigt.
  Men fick nu avrådan från en vän som sa att färgen sluts fort och att de blir väldigt fult och tråkigt efter ett par år, stämmer detta? Vad kan man räkna med för hållbarhet på målning av linoleumgolv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.