Utsidan av vårt kära funkishus och tillhörande trädgård är i nuläget otroligt eftersatt. Planerna är många. Men steg ett är att måla huset. För några veckor sedan anlitade vi hjälp för att tvätta fasaden så nu gäller det att greppa pensel och roller så snart solen behagar visa sig. Jag har kört igång målningen av sockeln. Och som ni ser, det är ingen liten sockel vi har på vårt hus. Efter provmålning av två gråa kulörer så landade jag till sist på 130. Åskmoln från Alcro. En kulör som uppfattas som neutralt grå i dagsljus. Varken mörk eller ljus. Jag ville inte ha en alltför för mörk grå eftersom huset ska målas vitt och det då blir alldeles för stora kontraster i mitt tycke. Dessutom eftersom sockeln är såpass hög tycker jag den gråa skulle bli alltför dominant om jag valde en mörkare grå än Åskmoln. Ljusare grå hade jag också kunnat tänka mig, men det kändes inte så praktiskt eftersom det trots allt kommer att stänka en hel del på sockeln vid regnskurar.
Kom ihåg, provmåla alltid! Det är otroligt stor skillnad på ett litet färgprov och kulören du uppfattar när den är uppmålad på fasaden.
Just nu gör jag lite tvärtom när jag börjar med att måla sockeln. Men den ska täckas med plast hussida för hussida allteftersom vi målar hängrännor, takfot och fasad. Fönstren ska bytas ut, så dessa får vara bruna tillsvidare.Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Total
0
Shares
7 comments
 1. Roligt att se lite tips på husfasader. Vi håller just nu på med insidan av huset, men inom sin tid måste utsidan också få sig en ansiktslyftning.. vi har smutsiga eternitplattor på långsidorna, gult tegel och brun panel på kortsidorna.. samma bruna färg som på era fönster ungefär. som också vi har på alla våra fönster.. och rött tegeltak.. det är många färger i nuläget :)

  Ska bli härligt när även den biten är fixad! Men, allt har sin tid :)

  kram /iris

  1. Hej Iris! Ja, det är onekligen så, allt har sin tid. Men då är det tur att man har planer och drömmar som man kan förverkliga allteftersom. :-) Och så hinner man ju dessutom samla på sig idéer och tänka om ett antal gånger innan det är dags att skrida till verket. Jag följer ert renoverande med nyfikenhet! Lycka till! Kram!

  1. Hallå där Sofia! Ja, du… numera har jag ju 5 mil till närmsta Nordsjö-butik så då blir det Alcro-färg istället eftersom det är vad vi har här i Tibro. Men jag har ju faktiskt jobbat i en Alcro-butik i 5 år, så sortimentet känns bekant trots allt. ;-) Men det skär onekligen lite i hjärtat att inte måla med Nordsjö-färg. Kram!

 2. Hej!
  Jag hade nog målat vitt en 70 cm ner på “grunden” för att lura ögat lite. Vad tycker du? Eller är jag helt ute och cyklar?

  Mvh Anneli

  1. Hallå Anneli! Om det inte hade varit så att höjden på husgrunden varierar rätt kraftigt på alla sidorna av huset hade det varit en jättebra idé! Huset ligger i en sluttning med högsta delen av sockeln på framsidan (som man ser på bilden). Jag har själv funderat fram och tillbaka på detta eftersom jag tycker husgrunden blir för dominant på framsidan. Men jag har mina planer på hur jag ska dämpa intrycket av detta. Tack för din kommentar, alltid roligt att få höra hur andra tänker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.