Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Sittbänk under uppbyggnad
Idag tänkte jag bjuda på en massa bilder. Ovanligt många för att vara mig. Som ni kanske sett här på bloggen så byggde vi häromveckan en sittbänk till vårt kök. Och jag har hunnit tapetsera om dessutom.
Nu tänkte jag det kunde vara på sin plats att visa några bilder från hur vi byggde vår sittbänk. Och förhoppningsvis kan det inspirera någon av er som kanske har funderingar på att bygga något liknande.
(Måla element står nu högst upp på att-göra listan. Snäppet jobbigare när bänken är på plats. Men, men… jag får helt enkelt skruva loss några sittbrädor när det är målningsdags så ska det nog gå bra ändå.)

Sittbänk under uppbyggnad
Steg ett var att bygga själva stommen. Vi använde 45×45 reglar och vinkeljärn till detta.

Bänk med hål för sladdar
I hörnet har vi ett eluttag där vi har kopplat in vår taklampa, min kära Bumling. Bara sladden är i så tänder man ljuset/belysningen genom att trycka ovanpå lampan, så vi behöver inte ha nån lysknapp på väggen eller komma åt eluttaget. För att lösa problemet med sladden på ett snyggt sätt borrade maken ett runt hål där sladden kan leta sig ner.

Bänk med förvaring
Framför fönstret är inte locket avtagbart. Det kändes onödigt att krångla med detta eftersom både sladdar och element döljs däri. Men den andra delen av sittbänken passade vi på att bygga med avtagbart lock så att vi får en extra förvaringsplats.

Bänk med förvaring
Locket skruvades ihop med reglar som var placerade vid sidan av varje regel i stommen på sittbänken. För att det skulle gå lätt att bara vinkla upp locket, utan gångjärn eller liknande så snedsågade maken reglarna i locket. Förvarar man däremot något som man vill komma åt dagligen skulle jag dock rekommendera att sätta locket på gångjärn eftersom det blir snäppet lättare att lyfta då.

Färdig bänk - omålad
Färdig sittbänk, dock omålad och opiffad! Anpassad i mått utifrån utrymmet. Sitthöjden är densamma som på en traditionell stol, 46 centimeter. Detta för att få bästa möjliga sittkomfort. En centimeter för högt eller lågt i förhållande till bordshöjden känns med en gång. Sånt som jag kan störa ihjäl mig på och därför är extra noga med när jag inreder till offentlig miljö. Man känner verkligen när det blivit fel. När man till exempel möts av specialtillverkade soffor där man sjunker lite för långt ner i förhållande till bordshöjden vilket gör att det känns som om det bara är att skyffla maten rakt in i munnen. Såna saker kan faktiskt göra att jag undviker att gå till ett ställe fler gånger. Jag hatar (starkt ord, men jag vill verkligen poängtera hur jobbigt jag tycker att det är) verkligen när sitthöjden i förhållande till bordshöjden blivit galen och när det är problem med ljudmiljön. Två faktorer som får mig att rata ett ställe efter första besöket oavsett hur det är inrett i övrigt och hur god maten/fikat är.
Det var ett rejält sidospår, dock är det såna saker – funktion – som jag tycker är otroligt viktiga för att en miljö ska tilltala på alla plan.

Dags att grundmåla!

Nåväl. När sittbänken väl var byggd skulle den såklart målas. Innan den högblanka färdigfärgen skulle på så var det dags med ett lager grundfärg. På Instagram (@fixaodona) fick jag frågan hur jag hade gjort med kvistarna. Svaret är att jag gjorde en chansning och skippade kvistlacken som egentligen rekommenderas att läggas på innan grundfärgen. Det kändes inte som några “farliga” kvistar. Skulle det sedan visa sig att kvistarna blöder igenom så förhåller jag mig till det problemet då. Men som sagt, för att vara helt säker på att inte drabbas av att kvistarna blöder igenom så ska de behandlas med kvistlack innan grundfärgen läggs på.

Tips! Precis som när man målar fasaden kan det vara enklare att lägga på färgen med roller och sedan efterstryka med en pensel. Jag brukar använda flera bredder på mina penslar, men favoriterna är 25 mm och 50 mm. De funkar till det mesta. Naturborst till oljebaserad färg och syntet- eller blandborst till vattenbaserad färg för bästa resultat.

Foto: Hildur Blad/fixaodona.se

Total
988
Shares
11 comments
 1. Tack igen för din fina blogg och alla bra tips du delar med dig av. Du är så otroligt inspirerande. Sen gillar jag att dina bilder går att titta på, inte sönderredigerade eller extremt ljusa. Du är bara bäst!! :-)) Ha en fortsatt fin sommar //Ikke

  1. Hej ikke! Åh, du må tro att jag blir glad när jag läser dina snälla ord!!! Så tacksam att du delar med dig av dessa och inte “bara” tycker för dig själv. Det peppar mig verkligen! Fortsatt fin sommar till dig med!

 2. Så himla mysigt med platsbyggda bänkar! Perfekt med förvaring under också.
  Vi ska bygga en i hallen, efter ena kortsidan. Tänker mig pärlspont på framsidan och lock med gångjärn.

  Ha en fin dag!

  1. Hej Sofia! Platsbyggt är galet bra! Mysigt och funktionellt. Det låter som om ni kommer bygga er en fin sittbänk till hallen. Önskar även dig en fin dag!

 3. Kanske lite knäppt, men jag tycker att du ska behålla elementet omålat! För att använda ett rätt så överanvänt uttryck så tycker jag att det skapar en snygg kontrast mellan gammalt och nytt.

 4. Hej! Har precis hittat din fantastiska sida! Du är verkligen jätteduktigt! :-) Väldigt nyfiken på hur se hur sittbänken blev när den var färdig.
  //Lina

 5. Hej!

  Vilken jättefin sida och fin bänk! Undrar också vilket djup bänken har.
  Ha det så gott!
  Ann

 6. Hej!
  Vad fin den blev! Jag skall bygga en sittbänk och undrar över djupet? Vilket djup hade du? Tittar på bänkskivor som är 50 -60 cm djupa. Vill få plats med kuddar. Det ör inomhus, vid matbord.
  Tack!
  Mvh Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.