Idag har jag funderat lite kring kulören grå. En kulör som slagit igenom på allvar såväl inomhus som utomhus. Enligt ett antal olika trendspaningar jag läst och lyssnat till den senaste tiden så sägs det att det är den gråa som drar åt grönt som kommer att dominera inom inredningen framöver. Bara att vänta och se men jag tycker mig se detta i inredningstidningarna redan nu.
Nåväl. Åter till grått och dagens funderingar med fokus på utvändig färgsättning. Det vill säga vilka kulörer man väljer att måla fasaden i. Jag slutade jobba i färgaffär 2009. Då hade man målat sandfärgat, caffe latte, gråtrut och allt vad nu de där beiga, bruna och gråbruna kulörerna så fantasifullt kallades, i flera år. Sakta men säkert började svarta, vita och gråa toner ersätta de beiga kulörerna. Den gråa skulle gärna uppfattas som neutralt grå för att vara “helrätt”. Med risk för att kasta sten i glashus, trampa någon på tårna och samtidigt förtränga att mitt eget hus är just vitt och grått om än tidstypiskt färgsatt så kan jag bara konstatera att det känns rätt trist med alla dessa hus i varierande stilar och byggnadsår som per automatik SKA målas i gråskala nuförtiden. Nu överdriver jag ju såklart, långt ifrån ALLA hus målas i just denna färgskala – men många gör det. Eller är det bara i mina krokar, mellan Vänern och Vättern som detta fenomen härskar?!
Visst är gråskalan vacker och bildar en fin bas till många andra kulörer. Men vart tog det här vägen med att tänka på husets stil, byggnadsår, placering och omgivning när man färgsätter sin fasad? Jag tycker att charmen försvinner när man färgsätter sin fasad enbart enligt rådande trender istället för att åtminstone blicka tillbaka och försöka skapa en modern tolkning av den tidstypiska färgsättningen.
Jag förstår varför många väljer att måla sitt hus i den gråa, vita och svarta färgskalan. Det är lätta kulörer att ha som bakgrund till växter, utemöbler, naturen och allt annat som pockar på uppmärksamhet. Men jag tycker ändå det är ett intressant fenomen det här med att en färgskala dominerar så kraftigt.
Extra tydligt blev det idag och det var även det som kickade igång dagens funderingar. På väg hem från Skövde passerade jag flera nymålade industri-och butiksbyggnader där alla hade målats gråa, i nästintill samma gråa kulör. Likaså de hyreshus som nyligen målats om och som jag passerade var alla färgsatta i gråskala. Är det nånstans man borde kunna ta ut svängarna lite gällande färgsättningen så är det väl egentligen på hyreshus, industrilokaler och liknande byggnader. Att genom färgsättningen förstärka former och markera förhållanden snarare än att välja kulör efter vad som råkar vara “trendigt” just nu.
Just nu har jag inte så mycket mer att säga i ämnet. Mer än att jag blev grymt sugen på att ta mig an en byggnad och färgsätta utifrån byggnadens utformning, användningsområde, placering, omgivning och byggnadsår. Upp till bevis liksom…
Har du några gråa funderingar? Dela gärna med dig.
Skärmdump: Nordsjö
6 comments
Åh, trevligt inlägg! Vårt nyinköpta hus är fråm 20-talet, och såvitt jag kunnat forska mig fram till är den mörkbruna nyans som nu finns på huset originalfärgen. Jag tänker inte måla om (så korkat det hade varut att ändra färg från grundfärgen, och jag tycker dessutom om den), men jag har suckat lite över att huset inte är grått! Vi står i begrepp att stensätta garageuppfart och gångar, och det är väldigt svårt att veta vad som passar med ett mörkbrunt hus! Smågatsten? Brun sandsten? (Maken vägrar av praktiska (snöskyfflar-)skäl det tidstypiska gruset)
Godmorgon!
Vad roligt att höra att du uppskattade mina kulör-funderingar och att du själv är inne på samma tankegång som mig och värderar att bevara den gamla färgsättningen, trots att den ställer till problem. Väljer man att återställa eller bevara en ursprunglig färgsättning på ett hus gör man en kulturhistorisk gärning och höjer dessutom värdet på huset. Tummen upp gånger två!
Jag förstår verkligen dilemmat med gångarna. Vi har det tidstypiska gruset och har inte haft några problem med att skotta – trots de snörika vintrarna häromkring. Jag trodde dock det skulle bli ett problem. Det klart – det blir ju alltid ett tunt lager snö kvar, men det har fungerat bra.
Gällande val av stenar skulle jag rekommendera dig att först titta på vilken typ av brun ni har på huset. Vilket håll “drar” den åt. Gult? Grönt? Rött? Utifrån detta är det lättare att välja kulör på stenarna.
Här kan du läsa lite mer om tidstypisk färgsättning från 20-talet:
http://www.hallahus.se/stilhistoria/1900-1930/20-talsklassicismen/
Happy friday!
Jag har så länge jag kan minnas gillat den “Svart-Vita färgen”.
När vi renoverade fasaden för några år sedan så var det givet att huset skulle bli grått och likaså när lekstugan byggdes så fick den samma färg.
Våra två bilar är den mörkaste grå som finns, Svarta :)
Badrummet gjordes i svart, vitt och mörkgrått..
Nu ska vi snart riva köket och gissa vad det blir för färger där?
Inte för att det är någon “trend” just nu, det är bara sjukt snyggt med grått, svart och vitt som balanseras upp av en en knallgrön vägg eller en knallröda glasvaser vid fönstret.
Gissa vilken färgskala jag kör på min blogg förresten?! ;)
Sitter här med färgkartor på bordet och massa tips från färg affären i huvudet. Vi hade nog nästan bestämt oss att måla vårt hus byggt 1968, tids typiskt med kaksten, en och en halv plan, där gavlar och detaljer som fönsterluckor, trä under ett stort fönser parti nu är målade bruna. Men detta är ju så svårt, har ibland sneglat på gröna nyanser men känt att jag kör på något säkert, gråa eller vita toner. Vi vill att huset sa kännas nymålat men ändå tidstypiskt. Oj vad jag babblar :-)Har du något förslag blir jag bara lycklig! (Just det taket är svart betong.)
Tack på förhand och tack för en härlig blogg!
Åh, så kul med svar! Glömde skriva dit slutklämmen om att ditt blogginlägg gjorde att jag än mindre önskar att vi har ett grått hus – tack! :)
Jag vet faktiskt inte vilken nyans vår bruna drar emot. Den är rätt rent brun, tror jag, tänk kakaofärg. :) Har dock färgkoden på burken hemma (är bortrest för tillfället; sockelbrun från Becker är det i alla fall), så jag kan ju kolla det sedan!
Skall dra grusgångar med maken en gång till – det är ju bra mycket billigare än smågatsten om inte annat! Vi bor i Småland, så vintrarna är väldigt snörika här också.
Håller helt med angående dina tankar om utomhusfärgsättning!
Husets ursprungliga färgsättning blir ofta riktigt bra, frågar alltid kunderna om husets byggår, byggstil, omgivning osv. En del tycker nog inte att jag har med det att göra men jag vill sälja både rätt kulör och färgtyp till deras hus och inte bara en tillfällig modekulör ( i år mörkgrått-nästan svart, men även vitt).
Personligen tycker jag ofta att det blir bättre med olika (ljusare) grå kulörer än de tidigare modekulörerna beige och före det grönt …jag gillar ju också falurött på äldre trähus på landsbygden här i Värmland?
Ha det bra!