Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Hitta rätt grå till fasaden - fixaodona.se

Sommar brukar för många av oss innebära att utsidan av våra boenden ska ses över. Ska du måla huset? Tycker du det är svårt att hitta rätt kulör? Många väljer grått men har svårt att hitta rätt bland alla gråa nyanser. Nu är det dags för en favorit i repris – så hittar du rätt grå kulör till fasaden.

FRÅGA: Vi bygger ett nytt enplanshus, med liggande träpanel. Just nu håller vi på att leta färg, men hittar inte helt rätt. Vi vill ha en mörkare grå, en som är blyertsgrå. Men vi tycker det är svårt att få tag i en som verkligen ser grå ut. Vill inte att den ska dra åt det blå hållet eller åt grönt. Den ska verkligen bara vara grå. Har du några tips på vilken NCS-kod man bör satsa på för att det ska bli lyckat?

SVAR: Den här frågan fick jag på mailen för ett tag sedan och eftersom det är en fråga jag ofta får (både via bloggen och när jag jobbat i färgaffär och hjälpt kunder med utvändiga färgsättningar) tänkte jag det kunde vara användbart för fler av er att få några tips & trix på vägen för att hitta rätt kulör när det är dags att måla utomhus. Den här gången fokuserar jag i första hand på gråa kulörer även om flera av principerna går att tillämpa oavsett kulör.

Vad är en NCS-kod?
En NCS-kod (NCS är en förkortning för Natural Colour System som uppfanns i Sverige) är ett sätt att beskriva hur en kulör ser ut. Systemet bygger på hur vårt synsinne uppfattar färger och utgår från sex elementarfärger; gul (-Y), röd (-R), blå (-B), grön (-G), svart och vit. En NCS-kod anger hur stor likhet kulören har med någon av elementarfärgerna. Vissa färger liknar bara svart eller vitt och har ingen kulörthet i sig. Dessa kulörer kallas neutralt grå och slutar med -N i sin NCS-beteckning. T ex S2500-N som är en ljust grå som inte liknar (drar) åt varken gult, rött, blått eller grönt.

Lär dig mer om NCS-systemet – gå en webbkurs
Vill du veta mer om hur NCS-systemet är uppbyggt och vad de olika beteckningarna står för? Då rekommenderar jag dig att gå min webbkurs i färglära – Grundkurs: Färglära. I kursen får du dessutom lära dig om hur ljuskällan påverkar upplevelsen av kulören (vid målning inomhus) och därmed kunna förutse resultatet redan innan du börjat måla. Dessutom går vi igenom olika färgsättningsprinciper och hur du kan använda dig av NCS-systemet när du färgsätter och kombinerar kulörer i ditt hem för att skapa rätta känslan.

Så hittar du rätt grå till fasaden - fixaodona.se

Färgprov vs. uppmålad kulör – tips&trix
En tumregel som är bra att ha med sig när det är dags att välja kulör till huset är att jämfört med det lilla färgprovet kommer kulören att upplevas både ljusare och intensivare/mer kulört när den målas upp på en större yta utomhus. Därför bör du alltid välja en färg som är både mörkare och smutsigare än vad du tror att du letar efter. Dessutom uppfattar du den uppmålade kulören kallare än det lilla färgprovets färg. Det vill säga – en gultoning minskar eller försvinner helt och den blåa tonen ökar. Likaså kan du uppfatta en blå ton även om färgprovet helt saknar dragning mot blått – som i fallet med neutralt grått. Ett neutralgrått färgprov resulterar därför i en blågrå fasad. Dragningen åt blått syns allra tydligast för ljusa och mellangråa nyanser.

En gultonad grå upplevs neutralt grå
För att en grå kulör ska upplevas neutralt grå och inte dra iväg åt något håll måste du välja en kulör som ser gråbeige och smutsig ut på färgprovet. Ofta gör man misstaget att välja en neutralt grå kulör t ex S4000-N (N står för neutralt grå, utan dragning åt elementarfärgerna gul, röd, blå eller grön) för att man då tror att det är vad man får. Men, dagsljuset gör att kulören istället uppfattas svagt blåtonad. Så, för att din färg ska upplevas neutralt grå måste du välja ett färgprov som drar åt gult, t ex S4502-Y. Utifrån det lilla färgprovet kommer du säkert tycka att den gråa färgskalan som drar åt gult (Y) ser för beige ut. Men här gäller det bara att ha is i magen. Välj en lagom mörk/ljus grå och provmåla. Och som sagt, tänk på att kulören uppfattas ljusare uppmålad jämfört med färgprovet.

Hur kan du se vilket håll den gråa “drar” om du inte har en NCS-kod att utgå från?
Det allra enklaste sättet att se åt vilket håll en grå kulör “drar” – dvs. åt gult, rött, blått eller grönt är att lägga färgprovet mot en rent vit eller rent svart yta. Då framträder undertonen mycket tydligare. Detta trick är väldigt användbart när du inte har en NCS-kod att utgå ifrån och går att applicera i de flesta sammanhang. Jag brukar använda mig av detta lilla trick t ex när jag ska köpa en kudde och har svårt att se med blotta ögat åt vilket håll kulören “sticker iväg”.

Är det nödvändigt att provmåla?
Försök inte färgsätta ditt hus enbart med färgprover. Då kommer resultatet troligtvis inte bli alls som du tänkt dig. Lägg lite tid och några kronor på att provmåla kulörerna du fastnat för innan du bestämmer dig. Men med hjälp av de tips och trix vi gått igenom i detta blogginlägg hoppas jag du kan minimera urvalet av kulörer och öka chansen att välja rätt kulör att provmåla med redan från början. De flesta färgfabrikat erbjuder 0,5-liters provburkar till en rimlig peng.

Tips när du provmålar
Hur du uppfattar den uppmålade kulören på huset stämmer inte med “egenfärgen” (färgprovet) utan varierar beroende på betraktningssituationen. Ljus, omgivning och material på fasaden påverkar upplevelsen av kulören. Ligger huset i en skogsdunge, är grannhuset knallgult eller ligger det ensamt ute på landet? Omgivningen påverkar! Provmåla vid ett hörn av huset, det brukar ge bästa bilden av det tänkta slutresultatet. Dessutom är det viktigt att du målar upp alla kulörer du valt (fasad, sockel, detaljer) så att de upplevs tillsammans. De kommer att påverka varandra.

Avslutningsvis, som svar på frågan: för att få en mörk grå som uppfattas neutralgrå rekommenderar jag S6502-Y eller S7502-Y.

Foto Hildur Blad

 

Total
1
Shares
11 comments
 1. Hej,en ncs kod som heter 1802- Y29R, har den mycket rött i sig? Har fabriksmålade lister o foder o vill inte att rött ska slå igenom för mycket!

  1. Hej Sofia! Kulören har 29% rött i sig, men lite kulörthet (02). Tror inte du behöver vara orolig för att det röda slår igenom alltför mycket. Du kommer med största sannolikhet inte uppleva kulören rosa-tonad.

 2. Hej köpte ju Tundra på Rusta o den är typ ljusblå…. vad kan jag blanda i om jag vill ta bort d blåa??Help?Tacksam för svar ? Mvh Viccan

 3. Hej!Åh vad glad jag blev när jag hittade denna sida!Du verkar ha den kunskap som jag helt saknar.Vi håller nu på och målar om vårt hus till ljusgrått.Vi valde en lite belgare grå,då jag absolut inte ville att huset skulle se blått ut.Det är alcros ljusgrå.Så nu har vi ett ljusbeiget hus.Lite mörkare än vad jag tänkt mig men ändå snyggt.Men nu till min fråga.Jag har tänkte mig grön/blå/gråa dörrar som jag sett som ser så snygga ut.Men hur jag ön provar mig fram så blir det antingen för blåa och mörka eller för gröna.Vill att de ska ge ett milt välkomnande intryck och nu känns det bara kallt och hårt.:-(Har du förslag på Ncs som skulle kunna fungera.Stort stort tack på förhand!!

  1. Hej Emilia!

   Såklart jag ska hjälpa dig. :) Har du lite mer info om vilka kulörer du testat så blir det lättare för mig att ge dig ett bra förslag redan från start.

   /Hildur

 4. Hjälp…ha börjat måla huset i grått nu efter många om o men… 2000N
  På xl sa de jag skulle gå på “n” skalan för att få ett grått hus utan dragning åt nåt håll…
  Men nu ha jag målat upp 1vägg …hjälp! Den ser ju blå ut i dagsljus, sol… trots jag sa att jag inte ville ha ett hus mot blått…
  Vill ju ha ett enbart grått hus hus inte för ljust men abolut inte mörkt. Ska va vitt runt fönster o knutar osv…
  Mvh linda.

 5. Glömde skriva att Vi bor i norrland mkt vinter dvs….. samt så bor vi på landet…
  /Linda
  Ha testat bla 2502y o den tyckte jag blev för gul/grön…

 6. Har målat vardagsrum i Jotuns 1024 tidlös, uppfattar den lite åt det blåa hållet, nu, vilket jag inte vill ! Kommer att måla en fondvägg i samma rum Jotuns 1462 Grå Skifer. Är det bra färger ihop ?
  Kulörerna får inte gå åt det blåa hållet.
  Har möbler i ek och soffa, fåtölj i svart.
  Vi lägger in ett Tarkett golv Shade Ek Antique White Plank.
  Fönsterfoder, dörrfoder, golvlister och nya dörrar i Jotuns 1453 Bomull S0502-Y
  Kulörerna måste passa ihop!
  Tack på förhand !
  Med vänlig hälsning, Marita

 7. Hej!

  Vi har stött på problem med vår kommun som satt gränser om 10% svärta och 10% kulörthet, vi vill ha ett hus som upplevs så ljust grått som möjligt och inte drar åt något håll. Tips på NCS-kod för att uppnå det?

  Mvh oroliga nybyggare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.