Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Ljus och belysning handlar inte bara om att skapa något snyggt och att kunna se det som behöver ses. Ljus har stor inverkan på våra liv och hälsa. Visste du att vi behöver mer ljus ju äldre vi blir? Redan i 40-års åldern brukar man märka en tydlig skillnad. En person i 40-års åldern behöver dubbelt så mycket ljus som en person i 20-års åldern för att kunna läsa eller skriva.

Våra ljusförhållanden i Norden skiljer sig mycket från hur många andra länder har det. På sommaren har vi väldigt mycket ljus och på vintern väldigt lite. Därför har vi ett större behov av rätt ljussättning i våra hem och behöver möjligheterna att kunna ändra mängden och typen av belysning utifrån årstiderna. Rätt ljus kan förändra upplevelsen av rummet. Men rätt ljus är inte samma sak som mycket ljus. Ett mörkt rum är dött, precis som ett kraftigt upplyst rum också känns platt och dött. Ljussättning handlar om att planera belysningen och göra den till en del av rummet och övrig inredning.

 

6 belysningstips
  • Mörka väggar absorberar ljuset och därför behövs mer belysning i ett mörkt rum än ett rum med ljusa väggar. Ju högre glans på väggarna – desto mer ljus reflekteras.
  • Vad är det du vill belysa? Fundera över hur rummet ska användas och se till att ha belysning för alla situationer.
  • Använd dimmer för att kunna variera ljuset i rummet beroende på behov och stämning du önskar skapa. Sladdimmer eller uttagsdimmer är bra alternativ att använda sig av i de fall det inte finns dimmer på armaturen redan från början.
  • Ett normalstort rum bör ha 6-8 ljuskällor, spridda över rummet. Det är bättre att ha fler, men svagare ljuspunkter än få och starka. Resultatet blir ett jämnare ljus vilket upplevs mer behagligt.
  • Undvik mörka hörn. Att placera belysning i hörnen av rummet markerar rummets form och gör att rummet känns både större och mysigare. Det skapar ett mer välkomnande och balanserat rum.
  • Pendla ner en lampa över bordet, det hjälper dig att skapa känslan av ett rum i rummet.

 

[sc_product_set id=”AVDpwEdhcFri4tRRU0Y3″ title=”Shoppa belysning – med My Homes sökmotor” add_link=”true”]

Pressbild Muuto

Total
0
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.