Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Husgrund innan målning - fixaodona.se

På förmiddagen idag begav jag mig ut på ett litet färgsättningsuppdrag. Ett kedjehus håller på att få en ny, uppfräschad framsida och innan natursten, fristående spaljéer och klättrande växter kommer på plats innanför plåtkanterna så ska sockeln och trappan målas. Men då är ju den stora frågan – vilken kulör?

Så väljer du kulör till husgrunden:

 

  • Sticka ut eller smälta in – vilken kulör du väljer till din husgrund betyder faktiskt mer än man kan tro för helhetsintrycket av ditt hus. Vill du att husgrunden ska sticka ut eller smälta in?
  • Fasaden eller marken – välj en kulör som stämmer antingen med fasaden eller marken. Eller båda om det är möjligt, för att få en husgrund som smälter in.
  • Skapa balans med en mörkare kulör – tänk på att inte välja för ljus kulör till sockeln eftersom det då lätt upplevs som att huset svävar. En bra riktlinje är att välja en mörkare kulör till sockeln än till fasaden för att skapa tyngd och balans.
  • Tänk på allt runtomring – när du väljer kulör till sockeln bör du ta hänsyn till omgivningen t ex marksten, plank, markiser och utemöbler.
  • Smutsigare och mörkare – uppmålat på en större yta utomhus upplevs en kulör både ljusare och mer kulört än vad det lilla färgprovet avslöjar. Kompensera för detta och välj en kulör som känns både smutsigare och mörkare än det slutresultat du tänkt dig.
  • Provmåla – det händer mycket med en kulör när den kommer upp på större ytor utomhus. Naturliga, dämpade toner med mycket svärta brukar bli som bäst.

 

Jämför med fasaden - fixaodona.se

Utgå i första hand från fasaden när du väljer kulör till sockeln. I det här fallet valde vi att utgå från färgen på fogen och välja några snäpp mörkare för att skapa balans.

Jämför med stenen - fixaodona.se

Ta även hänsyn till markbeläggningen när du väljer kulör till sockeln.

Innan målning - fixaodona.se

Plank, markiser och utemöbler kan också vara bra att ta hänsyn till när du väljer kulör till sockeln. Här ska snart jordytan fyllas med natursten, fristående spaljéer och klätterväxter.

Husgrund innan målning - fixaodona.se

Kulören vi valde till sockeln kommer att passa perfekt med den beiga naturstenen och plåtkanterna som kommer att rosta allteftersom tiden går.

S7005-Y20R - fixaodona.se

Total
1
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.