Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

102134-188

Angelica undrade om det går att måla på kakel. Svaret på denna fråga är JA. Hur ska man göra? Börja med att tvätta kaklet med målartvätt. Därefter är det dags att matta ner ytan genom slipning. När detta är gjort är det återigen dags för tvättning. Bort med slipdammet! Därefter målas kaklet med Nordsjös oljebaserade grundfärg Häftgrund. Eftersom den har mycket god vidhäfhäftning gör det att den efter mattslipning går att måla på "svåra" ytor som kakel, laminatplattor och fabrikslackerade snickerier. När grundfärgen torkat, dvs. efter ca 10-12 timmar (beroende på luftfuktigheten) så är det dags för två lager lackfärg. Det går bra med både oljebaserad och vattenbaserad lackfärg. Välj själv kulör och glans. Ju högre glans desto lättare att torka av. Matt glans 15, halvblank glans 40, blank glans 70 och högblank glans 90. Jag rekommenderar glans 40 som lägst, just pga. behovet att kunna rengöra ordentligt.
Att måla kaklet i köket är ett billigt och enkelt sätt att snabbt förändra tills det är dags för byte av kakel.

När vi ändå är inne på målningsråd kan jag passa på att besvara Jessicas fråga:
jag har önskemål om tips när man målar möbler… det är inte alltid så lätt att få det snyggt tycker jag… blir penseldrag som syns..smådroppar som torkar mm o med en liten roller är det svårt att komma åt överallt.. håller precis på att måla en tallrikshylla som ska bli bokhylla i ett barnrum, men jag tycker det är svårt.

Nordsjös webbsida finns det många praktiska tips och råd ang. målning. För målning av möbler kan man kika här. Men sen är det ju inte enbart underarbetet och kvaliteten på färgen som avgör slutresultatet. Verktygen är enormt viktiga. En pensel av lägre kvalitet är inte att rekommendera om du vill ha ett bra resultat. Är det vattenbaserad färg som används ska borsten på penseln helst vara gjorda av syntet. Är det däremot oljebaserad färg så är det naturborst som är det bästa att använda. Om du tänker rolla möbeln/snickerierna är det en skumgummiroller, filtroller eller mohair-roller som ger det bästa resultatet. Absolut inte en vanlig roller som används till väggar eller tak. Då får ytan mycket gräng, dvs. blir "knögglig". 
Oljebaserad resp. vattenbaserad lackfärg kräver lite olika målningstekniker för att slutresultatet ska bli som bäst. En vattenbaserad färg torkar snabbare på ytan vilket medför att det inte är lika lätt att gå tillbaka och bättra om du tex. ser att färgen runnit. Är du där och försöker jämna till med penseln/rollern så är det lätt att det bara blir värre. Men man lär sig tekniken rätt snabbt. Jag målar ALLTID med vattenbaserat. Det luktar knappt inget och verktygen är lätta att göra rent.
Fördelen med den oljebaserade lackfärgen är främst att den flyter ut bättre. Är man nybörjare på målning av snickerier/möbler så är denna kvalitet mer förlåtande. 

Jahopp, det var några tankar kring det här med målning. Hoppas att alltid någon lärt sig nåt nytt! Måla är roligt, och ett lätt sätt att förändra och få en udda möbel att passa in i ett sammanhang även om formen skiljer sig från övrig inredning. Jag gillar!!! Var inte rädd att använda kulör… det finns så mycket mer än vitt att välja på. :-)

Foto: Privat

Total
0
Shares
16 comments
 1. Har du något tips på vilken sorts färg vi ska avända för att måla våra fönster inomhus med? olje eller vatten baserad?

 2. Tack för alla tips, jättebra att ha. Speciellt om penslar, det har jag aldrig tänkt på. Ska genast inhandla en mycket bättre pensel! =)

 3. Jag kan bara hålla med – det är jättekul att måla! Mitt nästa projekt är en barnsäng som svärmor har haft när hon var liten. Jättesnygg är den, men dom var påväg med den till tippen!!! Jag har ännu inte bestämt vilken fär den ska bli, men min minsting ska få den till vintern när han slutar sova i spjälsängen…

 4. åååh vad det är bra att “känna” en färgexpert!!! hahahahaha :)
  Blev lite full i skratt av dina bilder.. Tog nämligen bild på mina färgburkar imorse och skulle blogga om det tänkte jag! haha
  kramis!!!

 5. Tack för tips!
  Vi har gammalt brunt kakel i köket och det låter ju som ett väldigt smidigt sätt att måla över dessa med något ljusare. Hur skulle du göra med fogarna? Måla över allt eller?

 6. Tusen tack för svaret!
  Då vi ska ha vitt kakel så har vi tänkt och måla över hela, dvs fogarna får samma färg.. Frågan är om man kan fylla i dem efteråt med någon liten aning mörkare färg för att få lite skillnad? Annars kanske det ser lite dött ut eller vad man ska säga.. Vad tror du?

 7. Ville bara önska dig en härligt fin helg…och så fick jag så fina målartips på köpet !
  JÄTTEKRAM EVA

 8. Linda: Jag rekommenderar oljebaserat.
  TiniTott: Det är värt pengarna att inhandla en bra pensel. Slutresultatet blir så mycket bättre, och det är betydligt enklare att måla med en penselkvalitet som är anpassad efter färgtypen.
  malin: Alltid kul att kunna vara till hjälp!
  malin: Vilken tur att du hann få tag i sängen innan den åkte till soptippen. Ska bli kul att se slutresultatet sen när den är färdig framåt vintern nån gång. :-)
  Karin: Visst är det betydligt roligare att måla när slutresultatet blir bra… :-)
  Pernilla: Och jag hann först! :-D Ska genast kika in hos dig och se om du bloggat om dina färgburkar…
  Louise: Jag skulle målat över fogarna också. Det är svårt att få fogarna snygga.
  Angelica: Jo, det är enklast att måla över allt. Och som du säger, när fogarna inte syns blir resultatet lite “dött”. Men jag tror att det är rätt svårt att få till fogarna även i efterhand. Men det kan ju vara värt ett försök att måla med en lite mörkare färg i fogen. Blir det inte bra kan man ju alltid måla över.
  Elenore: Blir han glad då eller!? :-D Alltid bra att veta att man inte behöver byta ut allt kakel för att förändra intrycket i köket.
  EVA: Trevlig helg på dig med!!! Och vad kan vara bättre inför helgen än några målningstips!
  Johanna: Vassego! Och hoppas du får en trevlig helg du med!

 9. Hemmarikets Charlotte: Jag skulle inte rekommendera att måla på klinkers. Det blir ju ett helt annat slitage på ett golv än på kaklet över diskbänken. Det fäster säkert, men det går ju inte att garantera hur länge det håller. Så jag skulle avstå…
  Emma: Lycka till med målningen!

 10. Väcker liv i den här tråden!
  Jättebra tips och en FIN blogg!! Men jag vill gå ett steg längre:
  Kan jag tapetsera på kaklet istället för att måla med lackfärgen?
  Jag har provat att tvätta rent och rent och ännu renare men på vissa ställen så vägrar tapeten att fastna. Funderade på häftgrund och sen tapeten – skulle det fungera? Ett par lager klarlack på sen.
  Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.