I helgen har jag behandlat de nyslipade golven i vardagsrummet och sovrummet. Jag blev riktigt förtjust i det ljusa golvet som dök upp efter slipningen och funderade ett tag på att överge min ursprungsplan och istället satsa på något som bevarar det ljusa. Men nej. Jag körde på vad jag tänkt mig från början, nämligen en pigmenterad hårdvaxolja från Osmo i grafitgrått som toppades med en strykning ofärgad hårdvaxolja. (När man behandlar golv och väljer en pigmenterad hårdvaxolja ska man enbart lägga ett lager pigmenterad olja och därefter ett lager ofärgad.) Stor del av helgen har jag därför tillbringat krypandes på golvet. Det känns i kroppen kan jag informera er om. Men jag får skylla mig själv när jag inte använder tillbehör anpassade utifrån antalet kvadratmeter som ska avverkas. Vad jag skulle rekommendera är en hållare till skurnylonet och förlängningsskaft. Men personligen föredrar jag hellre tillfälligt ont i kroppen för att kunna komma nära golvet för att lätt kunna arbeta in vaxoljan för bästa möjliga resultat.

Hårdvaxoljan som finns i ett flertal pigmenterade varianter (jag valde grafitgrå) samt ofärgad rekommenderas att läggas på med pensel, filtroller, luddfri trasa eller skurnylon som jag blev tipsad om i färgaffären. Jag valde skurnylon eftersom det var det verktyg som jag tyckte var lättast att jobba med för att riktigt kunna arbeta in den pigmenterade hårdvaxoljan i träet. Tänk på att jobba in oljan i träets riktning. Med en fiskbensparkett som skulle behandlas var det många riktningar att hålla iordning på. Men hårt slit lönar sig. Det blev riktigt bra! Nu har vi ett gråbrunt golv med en matt yta. Jag var ute efter en kall brun och det var precis vad jag fick!

Foto: Hildur Blad och äldsta sonen

Total
4
Shares
12 comments
 1. Jag har 183 bloggar under bevakning men blir alltid gladast när din är uppdaterad. Tack för en superinspirerande blogg! Vi är lite i samma sits, eller åtminstone har vi också köpt hus med gigantiska renoveringsbehov. Men medan vi än så länge står lite handfallna och inte riktigt vet var vi ska börja så händer det nya saker hos dig dagligen. Sååå roligt att se och jag blir så sugen på att ta mig an nya projekt hemma.

 2. Ååh, precis så där hade jag också gjort med golven. Kommer bli skitsnyggt, är riktigt avis på er och ert (snart) sjukt fina funkishus! Tack för att du delar med dig av allt, det är kul att följa händelseutvecklingen. :)

 3. Hej!! Vi har oxå precis använt Osmo Hårdvaxolja för första gången på våra nyslipade trägolv, naturell blev det hos oss, så mjukt och skönt det blev att gå på.

 4. Jag vill gärna höra lite erfarenheter av hårdvaxolja. Vi har precis oljat vårt fina grangolv med vanlig olja och det är extremt känsligt. Det blir fläckar för minsta lilla smuts och det går inte torka bort. Undrar om det skulle funka bättre med hårdvaxolja?

 5. Tror det blir kanonsnyggt! Vi körde också Osmo hårdvaxolja på våra nya furugolv, istället för att luta dem och det är vi mycket nöjda med. Den avslutande hårdvaxoljan är superbra, när man spiller så lägger det sig “ovanpå” och man kan lätt och smidigt torka av. Enligt färgaffären är det också mycket enklare att “reparera” med denna olja om det skulle vara en fläck som inte går att få bort, än vad det är med lut.

 6. Såååå snyggt! Vi har just en sådan där parkett som vi oljat. Men efter två småbarns uppväxt under några år så behöver den strax fixas om. Då är detta ett toppalternativ! Tack för en fin och inspirerande blogg!

 7. Du har inte en bild på det färdig golvet att bjuda på? Planerar att köra exakt samma pigment på mitt fiskbensparkett, men har beslutsångest!

 8. Hej!

  Jag har beställt prover på just den grafitgrå hårdvaxolja från Osmo, men just provet ger ett nästan heltäckande intryck… Är det så att den blir mindre heltäckande när man använder skurnylon? Kan jag hitta fler bilder på det färdiga resultatet nånstans? :) ser sjukt fint ut!!

  1. Hej Mikaela! Det blir mindre heltäckande om du arbetar in den pigmenterade hårdvaxoljan ordentligt i underlaget. Jag gnodde på rätt bra, just för att jag inte ville ha det alltför täckande. Ska se om jag kan få till nån bild framöver. :) Vi är fortfarande nästan (6 år senare) löjligt nöjda med resultatet.

 9. Glöm inte använda skyddsmask och engångshandskar vid använding av dessa produkter, De är giftiga att andas in under behandling och kan framkalla allergier vid hudkontakt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.