Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Betsa IVAR IKEA Livet Hemma - fixaodona.se
Vill du tillföra färg till inredningen, men inte dölja trästrukturen? Då kanske bets kan vara något för dig. När jag började jobba i färgaffär 2000 så var bets något vi sålde väldigt mycket av och jag betsade själv ett antal trärena furumöbler i alltifrån gult till grått. Därefter har inte bets varit någon storsäljare, mer än möjligtvis i de fall man vill att den trärena ytan ska imitera något annat träslag. Men, nu börjar betsen synas mer och mer igen. Som ett sätt att sätta färg på våra möbler men samtidigt framhäva trästrukturen och träets ådring.

 

Här hittar du tips från IKEA Livet Hemma hur du med bets kan lyfta den nygamla förvaringsfavoriten Ivar till nya nivåer. 

 

 

Så betsar du din trärena furumöbel

En bets kräver en trären yta och bygger på att pigmentet tränger ner i träet. Bets är genomskinligt och påverkas därför av underlagets färg och struktur. Därför är det viktigt att alltid prova sig fram på en dold yta eller ett liknande träslag för att säkerställa att resultatet blir som du tänkt dig. Ju fler lager bets du lägger på – desto mörkare och mer täckande blir resultatet.

 

1. Tvätta och slipa – det viktiga förarbetet
Trärena och obehandlade ytor rengörs först med en fuktig svamp. Fukten gör att träfibrerna reser sig. När ytan torkat helt slipar du bort de små fibrerna i träets längdriktning med ett fint slippapper (korn 180-240 brukar vara lagom). Borsta bort dammet. Om du ej fuktar träet innan betsning kommer fiberresning att ske efter första lagret av betsning. Då är det däremot ej rekommenderat att slipa eftersom detta kan innebära att ytan och dess kulör förändras.

 

2. Betsa – sätt färg på träet
Var noga med att röra om betsen ordentligt innan du börjar och även då och då när du arbetar. Pigmenten sjunker mot botten och gör att kulören kan förändras. Lägg på betsen med en pensel eller svamp i träets längdriktning. Arbeta in betsen ordentligt med en svamp eller luddfri trasa för ett så jämnt slutresultat som möjligt. Då kan du också styra hurpass framträdande ådringen skall vara. Lägg på ett eller flera lager bets – beroende på hur täckande resultat du vill ha.

 

3. Skydda ytan med lack – för bättre hållbarhet
En betsat yta som ska utsättas för slitage bör lackas. En lackad yta gör dessutom det lättare att rengöra och torka av. Ju mattare lack, desto mindre syns lacken. Lacka ytan 2-3 gånger, med en lätt slipning mellan lager ett och två. Var noga med att inte slipa för hårt, för att undvika att skada betsen. En bordsskiva bör lackas 3 gånger, medan t ex en lucka som inte utsätts för så mycket slitage brukar klara sig med två strykningar. Använd en fin pensel för bästa resultat. Använder du en filt- eller mohairroller till lacken är det viktigt att rolla på lacken väldigt sakta, så att du inte får in luftbubblor i lacken.

 

Betsa IVAR IKEA Livet Hemma - fixaodona.se

Pressbild IKEA Livet Hemma | Foto Ragnar Ómarsson | Styling Anna Lenskog Belfrage | Stylistassistent Alicia Sjöström

Total
1
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.