Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Färgsättningstips: Öppen planlösning

Häromveckan fick jag en fråga som handlade om färgsättning av öppna planlösningar. Jag lovade att återkomma med ett blogginlägg i ämnet och bad att få tillgång till ritningen på det planerade huset för att ha en befintlig planlösning att diskutera kring.

Färg kan du tillföra på många sätt i ditt hem; på möbler, textilier och inredningsdetaljer. Men det är kulören (gäller både färg och tapet) du väljer till väggarna som har störst inverkan för känslan i rummet. Därför är det viktigt att lägga lite extra tid och tanke på just detta. Mer vanligt är att dessa beslut tenderar att “glömmas av” och prioriteras bort i en husbyggarprocess eftersom många är väldigt trötta på att fatta beslut när man väl är framme vid färgsättning av väggar.

Vad som också är viktigt att tänka på är att en kulör ALDRIG upplevs ensam. Omgivande kulörer, väderstreck och ljuskälla påverkar hur du upplever en kulör. Så när du ska välja färgskala till den öppna planlösningen gäller det att börja med att fundera över vilka befintliga färger på möbler, textilier och inredningsdetaljer du har att ta hänsyn till.

1. Känslan först – inte kulör eller mönster

Kulör och mönster på väggarna har som huvudsaklig uppgift att tillföra något till känslan i rummet. Börja därför med att fundera över vilken känsla du vill skapa. Utifrån det väljer du sedan färgskala och eventuell mönsterbild. En varm färgskala (röda och gula toner) skapar en varm, ombonad känsla och får rummet att upplevas mindre. En kall färgskala (blå och gröna toner) får rummet att upplevas svalt och rymligt. Rummets väderstreck påverkar hur du upplever färgskalan i ett rum. Ett rum i norrläge kan behöva varma färger för att skapa balans och kännas välkomnande. Medan ett rum i söderläge kan behöva en kallare färgskala för att skapa balans mot det varma solljuset.

Gillar du en viss inredningsstil? Fundera över vilka kulörer och mönsterbilder som kännetecknar stilen och låt det inspirera till färgskalan.

2. Hitta en röd tråd

När du befinner dig i rummet som ska göras om – vilka rum ser du samtidigt? Dessa två upplevelser ska “bakas ihop” och bilda en tilltalande helhet för att balans ska kunna uppnås.

Gör såhär: Ställ dig på en plats i rummet där du kan se in i angränsande rum. Eller kika på ritningen och fundera över vilka väggar du kommer att se samtidigt. Snurra dig själv, sakta ett helt varv runt, och fundera över vad du kommer att se samtidigt. För att intrycket ska bli lugnt för ögat behöver det finnas någon form av gemensam nämnare i synfältet.

Lästips: Harmonisk inredning med randiga och mönstrade tapeter från Sandberg Wallpaper
Här hittar du många användbara tips för att skapa en röd tråd när du väljer färg och mönsterbild till väggarna.


Färgsättningstips: Öppen planlösning

3. Tänk väggar – inte rum

I en öppen planlösning kan du tänka väggar och en del av vägg istället för helhet. Färgsätt ditt rum för att markera olika funktioner. Skapa rumsligheter utan fysiska väggar med hjälp av avgränsade färgfält, mattor och belysning.

Färgsättningstips: Öppen planlösning

4.  Kulörer med en gemensam nämnare

I en öppen planlösning är det värdefullt att använda sig av kulörer med en gemensam nämnare när väggarna ska färgsättas. Det vill säga, kulörerna du väljer är lika mörka, lika ljusa, lika kulörta eller har samma kulörton. Då skapas en harmonisk färgsättning som ej tar över. Vet du inte hur NCS-systemet fungerar går det bra att lägga färgproverna bredvid varandra och jämföra för att se om de har någon av dessa gemensamma nämnare.

5. Välj en annan baskulör än vit

Det är vanligt att man väljer vitt som baskulör. Antingen en obruten vit, tonad vit S0502-Y eller en vit med en gnutta svart S0500-N. Att välja en nästan vit, ljus kulör med dragning åt blått, rött, gult eller grönt gör stor skillnad för upplevelsen och kan skapa en helt annan känsla i rummet. Åt vilket håll den “vita” bör dra beror på vilka kulörer man färgsätter sitt rum med i övrigt. Har du valt en varm färgskala bör baskulören också dra åt det varma hållet och gärna ha samma kulörton (de fyra sista beteckningarna i en NCS-kod t ex S1002-Y50R).

Tycker du att det är svårt att se på ett färgprov åt vilket håll en kulör drar? Lägg färgprovet mot en helt svart yta, då framträder kulörtonen tydligt.

Total
2
Shares
6 comments
  1. Hej Mikaela!
   Vad roligt att det uppskattades. Det tar sin lilla tid att göra såna här blogginlägg, men tänker att jag framöver ska satsa på färre antal blogginlägg – men med mer kvalité. Och inlägg som aldrig blir inaktuella. Lycka till med husbyggandet!

 1. Hej Hildur!
  Jag var inne på din blogg och ställde en fråga. Såg i efterhand att senaste inlägget var i nov……ska den läggas ner ?. Om du har möjlighet skulle jag bli så glad om du kunde svara på mina frågor där…..mvh/ Linda

 2. Ser nu att jag inte uppdaterat och då hade min sida fastnat på ditt video-inlägg i nov, sorry ! Det är i det inlägget som frågan finns!

  1. Hej Linda!
   Jag lämnar svaret både där och här. ;) Nejdå, ingen blogg som ska läggas ner. Håller ju precis på och får upp farten igen.
   Här får du en förkortad variant av mitt svar till inlägget också: Rouget heter Blush Chic och är från MakeUpStore. Läpp-pennan heter Plum Delight Matte och är även den från MakeUpStore. Halsduken från H&M i höstas och kavajen/jackan är från Gina Tricot.
   Stort tack till ditt grattis – såhär i backspegeln så har det ju trots allt hänt en hel del de senaste åren. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.