Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Nu kliar det riktigt i fingrarna att skriva några rader här på bloggen. Under min bloggpaus har vi både hunnit få ett godkänt bygglov, haft tekniskt samråd och fått startbesked. Och nästa vecka är det faktiskt dags för byggmöte på tomten. En av de större utmaningarna med husbygget tycker jag har varit att “våga” spika planlösningen. Lite lätt ångestframkallande – så mycket jag vill göra men allt kan ju omöjligtvis rymmas i ett hus. Så det har handlat mycket om såväl att välja som att välja bort. För oss har det varit väldigt viktigt med flödet i huset, öppna ytor och dold förvaring. Det kräver sina kvadratmeter.

Villa Gläntan - plan 1 första versionen

Länge hade vi enbart handritade ritningar av vårt framtida hus. Men när vi fick en första digitaliserad ritning kändes det på nåt sätt på riktigt att vi faktiskt ska bygga ett nytt hus. Och dessutom blev det väldigt mycket enklare att börja justera planlösningen. (Till vänster nedan ser du den andra versionen av ritningen och till höger den ritning som vi skickade in för bygglovsansökan)

Jag tänkte det var dags att dela med mig mer av mina tankegångar kring planlösningen på plan 1 och hur den förändrats under processen. (här ser du huset från utsidan) Vi kommer att ha två ingångar till huset. Ingången vid förrådet kommer att vara vår gästentré och den motsatta ingången i anslutning till tvätt och garage kommer att användas av familjen till vardags. Från allra första början var det ett större arbetsrum inritat vägg i vägg med garaget. Garaget som vi dessutom beslutade att göra bredare än på första ritningen. Men, Henrik ville gärna ha en ingång i huset direkt från garaget och jag prioriterade hellre en liten inre hall och en klädkammare. Jag drömmer om tomma ytor och att skapa bästa möjliga förutsättning för att kunna skapa ordning och reda. Då krävs det såväl kvadratmeter som gott om dold förvaring. För att kunna få till en riktigt bra inre hall flyttade jag dörren till klädkammaren något i sidled samt ändrade upphängningen på dörren. Nu ryms det garderober “bakom” dörren. Med anledning av att jag ritade om planlösningen fick jag även justera från vilket håll man kommer in i sovrummet på 9,6 kvm. På det här viset tycker jag vi fick till ett bättre flöde i huset.

Gläntan 5 - Ritning plan 1 - fixaodona.se
När man har en ingång direkt från garaget in i huset krävs en 30-minutersdörr (en dörr som är gjord för att stå emot brand i 30 minuter). Dessutom måste en brandcell skapas, därför behöver vi ha den extra dörren mellan den lilla inre hallen och den större hallen – till mitt förtret. Men, säkerheten framför allt. Och dessutom ett måste för att få godkänt bygglov.

Den stora hallen är 10 meter lång och drygt två meter bred. Här ville jag minimera antalet dörröppningar och dessutom ville jag absolut inte mötas av en dörr när man går nerför trappan. Så, därför bestämde jag mig för att ta bort den dörren och istället öppna upp mellan tvättstuga och träningsrum/pentry. När man skall bygga ett hus med två våningar är det ett måste enligt lagstiftning kring tillgänglighet att säkerställa att alla funktioner finns på entréplan. Därav var vi tvungna att göra ett pentry i det rum som vi tänker använda som träningsrum samt döpa om utrymmet. För att lätt kunna ta sig ut på baksidan från pentry (träningsrum) och tvättstuga bytte vi ut fönstret i tvättstugan mot en dörr.

Badrummet kommer i första hand användas av barnen. Men, resten av familjen kommer givetvis använda den framtida bastun en hel del. Här har vi också ritat in en dörr direkt ut på den avskilda baksidan av huset. Här finns framtida drömmar om både uteplats och spabad. Tillsvidare har vi förberett både med el och vatten för att underlätta den dag då det är dags att ta sig an det projektet.
Dörren mellan WC/D och Bastu kommer troligtvis enbart bli en öppning – känns lite kaka på kaka med en dörr här. På entréplan finns båda barnens rum, ett allrum och även ett extra sovrum som kommer att användas som arbetsrum.

Än så länge har vi “bara” spikat planlösningen och det som följer med detta såsom el i ytterväggar, ventilation och all rördragning för bergvärme, golvvärme, avlopp och vatten. Nu gäller det att fundera vidare över inredningen och detaljerna. I och med att vi skall göra det mesta invändigt på egen hand så är det ingen panik med att bestämma sig kring material, kulör och stil. Så, jag tror faktiskt inte att jag kommer att bestämma något förrän huset är rest och jag kan knalla runt på bygget och känna in huset. Oh, blir alldeles förväntansfull nu. Tänk – en dag framåt vårkanten så är huset rest och vårt arbete tar vid. Knappt jag tror det är sant.

I nästa blogginlägg skall vi kika på plan två. Sen blir det mer fokus på detaljer och andra husbyggarfunderingar och frågeställningar som vi mötts av under processen.

 

 

Total
0
Shares
5 comments
  1. Så roligt att se! Jag gillar att du också delar med dig av regler om vad som måste finnas rent lagmässigt/för att få bygglov!
    Skall bli riktigt kul att se ovanvåningen sedan!

    1. Hej! Vad roligt att du uppskattar mina kommentarer kring regelverket. Det är riktigt intressant att få en större insikt i alla steg när det gäller att bygga ett hus. Mycket att förstå sig på!

  2. Hej, vill bara komma med ett litet tips som jag önskade att vi hade fått. Vi har nämligen byggt ett suterränghus med entré på bottenplan, och sen har vi tvättstuga, förråd och garage också där nere. Vi bor alltså på plan 2 kan man säga med vardagsrum, kök och alla sovrum. Så till mitt tips: Ringklocka. Våra elektriker satte ringklockan på bottenplan och våra stackars gäster står där nere och ringer och ringer, för vi hör den inte. Så se till att ni tänker till om ringklockan, om ni inte redan har gjort det. :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.