Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

En sänggavel kan tillföra det där lilla extra till ett sovrum. Ramar in sängen, skapar en ombonad känsla, blir ett blickfång i rummet och skyddar väggen. Ett av de mest populära inläggen som ständigt ligger på topplistan i min Google Analytics-statistik är faktiskt det när jag tipsade om hur jag byggde min egen sänggavel 2015. Tänk, man kan aldrig riktigt veta vilket blogginlägg som skall snurra runt på “där ute på internetet” år efter år. Nu kör vi en uppdaterad favorit i repris!

Jag valde att använda mig av ett enkelt linnetyg som jag tycker passar extra fint i ett sovrum och till den här typen av sänggavel där man är ute efter en lite mer avslappnad, “loose fit”-känsla.

Bygg din egen sänggavel - så gör du

Du behöver:

16 mm spånskiva i valfritt format, vadd, tyg (bild 1 och 2), häftpistol, sax och symaskin.
Jag valde en spånskiva med måtten 190×105 centimeter vilket jag tyckte var lagom till två stycken 90-bäddar, när gaveln ska stå på golvet och lutas mot väggen.

Gör såhär:

Börja med att klä skivan med vadd. Detta för att sänggaveln ska bli lite mjukare och för att tyget ska falla snyggare. Det allra enklaste är att fästa vadden på baksidan med häftpistol. Vill du ha en ännu mjukare sänggavel är det bara att häfta fast ytterligare ett lager vadd. (bild 3 och 4)

Klipp till två lika stora rektanglar tyg som du syr ihop rätsida mot rätsida så att de bildar ett överdrag som du kan trä över gaveln. Det gör inget om överdraget är några centimeter större än själva gaveln. Just den här varianten av sänggavel, med ett skrynkligt linnetyg passar allra bäst om passformen inte är perfekt. (bild 5)
Vänd överdraget åt rätt håll och sy sedan en dekorsöm cirka en centimeter in för att få en bättre form och mer arbetat utseende.

Bygg din egen sänggavel - så gör du

Klart! Nu är det bara att trä på överdraget och luta sänggaveln mot väggen. Och när du längtar efter förändring är det snabbt gjort att sy ett nytt överdrag.

Total
10
Shares
2 comments
    1. Hej Mathilda! Ja, visst är tyget superfint – perfekt beige. Tyget köpte jag för flera år sedan (2015) på en lokal tygaffär – Hem&Hobby i Hjo. Så, tveksamt om det finns kvar fortfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.