Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Det är roligt att välja färger till sitt hem – men det kan också vara ganska knepigt att hitta rätt bland alla färger och färgkombinationer, i synnerhet när det gäller att hitta rätta färgen på väggen. Att inreda sitt hem innebär för oss inredningsintresserade ofta att skapa något personligt, något som uttrycker vem du är som person. Bland det mest personliga är färgerna du inreder med.

Du har säkert upptäckt att det lilla färgprovet som såg så bra ut i färgaffären inte alls upplevs likadant när du provmålar hemma. Framöver kommer vi se mycket mer färg i inredningen – med stort fokus på färgen på väggen. Hur gör man för att våga färg och hitta rätt alternativ för just sitt eget hem bland alla lockande färger och inspirationsbilder som fladdrar förbi i olika “flöden”?

1. Färgen på väggen – största pusselbiten i inredningspusslet

Färg kan du tillföra på många sätt i ditt hem; på möbler, textilier och inredningsdetaljer. Men det är färgen på väggen som har störst inverkan för känslan i rummet. Enbart genom att byta kulör på väggarna kan du skapa känslan av ett helt nytt rum. Ibland är det faktiskt det enda som behövs – att du väljer en ny kulör eller tillför ett mönster på väggarna för att du skall känna dig nöjd med rummet som helhet. Dessutom trumfar färg över form – vilket innebär att du nästintill både kan trolla bort och trolla fram detaljer enbart genom ditt kulörval.

2. Bli medveten om rummets förutsättningar

Första steget för ett lyckat slutresultat (lyckat slutresultat = att det blir så som du hade tänkt dig) är att du börjar med att titta på vilka förutsättningar ditt rum har. Rummets väderstreck, omgivande kulörer, angränsande rum och ljuskällan är alla faktorer som påverkar upplevelsen av en kulör och därför är viktiga att ta hänsyn till när det gäller att hitta rätt färg till väggen bland färg- och tapetprover.

Kulören påverkar upplevelsen

3. Tänk på känslan – inte på kulören

Kulören/färgen på väggen har som huvudsaklig uppgift att tillföra något till känslan i rummet. Börja därför med att fundera över vilken känsla du vill skapa – mysigt, välkomnande, avskalat, rogivande, energigivande. Fokusera inte på vilken kulör som är mest “rätt” just nu. Det medför ofta att du skapar ett daterat hem som är lätt att tröttna på – om du inte säkerställt att kulörvalet motsvarar känslan du är ute efter förstås.

Moodboard - visualisera resultatet

4. Visualisera slutresultatet

Till en början har du troligtvis inte helheten klar för dig. Börja därför med att samla ihop alla dina lösa idéer. I ord och i bilder. Här kan en moodboard komma väl till pass eller så skapar du en mapp på Pinterest där du samlar all din inspiration. Formulera för dig själv vad du vill uppnå – vilken känsla du vill skapa. Kulörvalet är också en stilmarkör. Därför är det också viktigt att fundera över vilken stil du gillar eller vill få fram. Kulörvalet på väggarna är en av de största pusselbitarna för att få ihop inredningspusslet.


Mer hittar du här:
Fem tips för färgsättning av en öppen planlösning

Total
0
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.