Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Optimera förvaringen och öka överblicken genom att förvara stående istället för att stapla på hög. Att förvara samma saker på en plats underlättar när det gäller att bevara ordningen. 

Vik och förvara vertikalt - fixaodona.se

Jag gillar ordning och reda och det är något jag strävar efter att ha och bevara. Det ger mig sinnesro att veta vad jag har, vart jag har det och att det är ordning i skåp och lådor. Till och från är det givetvis oordning här hemma. I synnerhet när jag håller på med nån form av projekt, som jag i och för sig nästan alltid har igång. Men numera, efter genomgången KonMari-process är det snabbt gjort att återställa ordningen när man är färdig med ett projekt.

Att allt har fått sin bestämda plats, det tycker jag är den största skillnaden numera. Dock pågår fortfarande en viss utvärdering. I de fall jag inte tycker platsen fungerar riktigt så gör jag några omflyttningar tills jag hittar en lösning som passar alla i familjen.

Vik och förvara vertikalt - fixaodona.se
Något som landat på sin rätta plats är våra handdukar som numera alla finns samlade i tvättstugan. Inga extra handdukar utöver de vi använder finns utplacerade i de tre badrummen. Behöver man en extra handduk eller en ny så finns det att hämta i tvättstugan. Lätt för alla i familjen att hålla koll på. Och det är väldigt lätt att snabbt lägga tvättade handdukar på sin rätta plats när förvaringen finns i samma rum. Genom att samla allt av samma sak på samma ställe får jag en bättre överblick på vad vi egentligen har och om det är något vi saknar. Denna princip – att förvara allt av samma sak på samma plats har jag försökt tillämpa i mesta möjliga mån gällande familjens gemensamma saker.

Vik och förvara vertikalt - fixaodona.se

Förvara stående – tre fördelar

En sak som jag förändrat efter att ha bekantat mig med KonMari-metoden är att jag numera viker och förvarar alla textilier och kläder vertikalt. Genom att vika handdukar och förvara stående istället för att stapla på hög som tidigare, får jag både en bättre översikt över vad jag har i lådorna och mer ryms på mindre yta. Dessutom är det lättare att bevara ordningen eftersom det verkligen tar emot att bara slänga ner något i lådan när handdukarna står så fint på rad.

Tre fördelar med att förvara stående:

 • Bättre översikt
 • Mer ryms på mindre yta
 • Lättare att bevara ordningen

Vik och förvara vertikalt - fixaodona.se

Mina tankar kring rensa, organisera och förvara

Även om jag personligen tycker det är roligt och en utmaning att gå igenom alla sina saker en för en och utvärdera vad de tillför vårt liv och därefter organisera och förvara enbart det vi verkligen vill ha så är ju det inte ett självändamål i sig. Det är resultatet jag är ute efter. Tanken och syftet med mitt rensa, organisera och förvara-projekt är att skapa en ordning som består. Per automatik blir jag då också både mer tacksam över det vi har och mer kritisk till vad jag låter flytta in.

Detta projekt kändes väldigt rätt i tid att ta sig an med tanke på att vi precis byggt klart vårt hus och därmed flyttat två gånger på kort tid. Vi har i flera månader, innan vi flyttade in i huset, levt med enbart ett fåtal av våra saker uppackade. I en sådan situation inser man snabbt att det egentligen är väldigt få saker man behöver rent praktiskt. Lägger man därtill det som skall stå för utseende och tillföra känsla så adderas ju givetvis ett antal föremål. Men de är ju mer där för att sätta guldkant – snarare än för att de verkligen behövs.

Den sinnesro som en bestående ordning skänker mig gör att jag har tid och tankekraft över till att fokusera på annat. För oreda ger mig “brus” i hjärnan och gör det svårt för mig att fokusera på annat innan oredan är åtgärdad. Men nu har bruset minskat och jag kan fokusera på annat – sånt som ger mig energi, inspiration och glädje!

Nån som förstår vad jag menar?

Total
0
Shares
8 comments
  1. Hej Sara! Skönt att höra att jag inte är ensam. :-) I min bekantskapskrets verkar jag vara rätt “extrem” och ensam om mitt behov av ordning för att känna inre lugn.

 1. Hej! Sååå tillfredsställande! Dock tänker jag att man slösar mycket plats i de höga lådorna med små handdukar som endast tar en femte del av utrymmet i anspråk… du hade fått plats med iaf två lådor till!

  1. Hej Marie!
   Tänker exakt samma sak, men eftersom jag inte har behov av mer förvaringsyta så får det vara såhär! :-) Det är dock ett toppenbra alternativ för att utnyttja ytan till max. När jag staplade på hög så behövdes höjden. Skulle jag däremot flytta på handdukarna så kan det kanske bli inköp eller flytt av befintlig “lådinsats” från nån annan låda i huset. Jag har fortfarande tre helt tomma lådor i tvättstugan. Helt overkligt!

 2. Ger ett så härlig lugn inombords när allt har sin plats.
  De kläder du inte förvarar hängande, förvarar du dem stående?

  1. Hej Cattis! Ja visst blir det ett härligt lugn inombords när man vet att det är ordning (även i skåpen). Stämmer – allt som jag inte hänger förvarar jag stående. Alltifrån strumpor till överdelar, byxor och stickade tröjor. Det fungerar jättebra!

 3. Hej,
  Är med i ditt tanktesätt med ordning och reda. Känner mig själv något insnöad på den punkten, men finner det stimulerande att såväl klura ut som genomföra bestående ordning bland prylar i vårt hem.
  Har inte anammat metoden du tillämpar rakt av, men textilier har en längre tid placerats stående. Lysande! Vet dock inte hur jag ska förhålla mig till att ha samtliga prylar av en kategori på ett och samma ställe. Vi bor i ett tvåvåningshus och vissa saker såsom handdukar och mindre städartiklar används på båda plan. För att undvara onödigt spring och att saker inte kommer tillbaka på sin plats, har jag valt att ha en uppsättningar på båda plan för dessa. Hur går dina tankar kring det? Att prylar på ett smidigt sätt ska tillbaka på din plats?

  1. Hej Hanna! Då tror jag vi är lika där – att vi gillar att klura på olika sätt att skapa bestående ordning. Att förvara kläder är verkligen något som gör skillnad! Gällande allt av samma sak samlat på ett ställe så kan du höra mer om hur jag tänker i vårt senaste poddavsnitt som släpptes idag. Men ang. handdukar och städartiklar… Alla handdukar är i tvättstugan, förutom de vi använder förstås. Gällande städmaterial har jag gjort en variant – men ändå minskat ner på förvaringsplatserna. För nedervåningen har jag en låda i tvättstugan med dammhink, diverse trasor och städmedel och en likadan uppsättning på övervåningen. Så från att ha förvarat städmedel “rum för rum” har jag nu minskat ner till en uppsättning per våningsplan. Dessutom har jag skalat ner rejält på typen av städmedel och antalet städhjälpmedel. Försöker använda så naturliga produkter som möjligt – men där har jag fortfarande massor att lära!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.