Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Jag har fått flera frågor gällande vårt svarta hus. Finns det några nackdelar med att måla huset svart och vad är viktigt att tänka på? Med anledning av dessa frågor tänkte jag i detta inlägg dela med mig av fem saker att tänka på om man ska måla huset i en mörk kulör.

Välja färg till huset - måla huset - fixaodona.se

En mörk fasad blir varmare

En mörk kulör absorberar solljuset istället för att reflektera det. Detta gör att fasaden blir mycket varmare än om du t ex skulle målat huset vitt eller ljust grått. Vad innebär då det? Jo, en träfasad som blir varm rör på sig mer och kan torka isär. Exakt hur påverkad fasaden blir beror såväl på vilket väderstreck huset ligger i, omgivningen, fasadens beskaffenhet som typ av panel.

Måla huset - målning pågår - fixaodona.se
Sista strykningen målas när huset är på plats.

Måla innan panelen sätts upp

En fasad som blir väldigt varm kan torka isär och om panelbrädorna inte målas med ett lager av den mörka färgen innan de spikas ihop kan huset i värsta fall se randigt ut efter en tid när den ljusa grundfärgen/trärena ytor letar sig fram. För att undvika detta med vårt hus såg vi till att panelbrädorna målades med ett lager grundfärg (vit) och ett lager färdigfärg (svart) innan panelen spikades ihop i fabriken. Sen väl på plats har vi målat huset igen med svart färg. Nu har vi inga problem med ränder ifall det torkar isär.

Undvik bländande reflektioner med en mörk fasad

En ljus yta reflekterar solljus, vilket kan upplevas väldigt jobbigt om man t ex sitter på sin uteplats utan tak. En mörk fasad däremot reflekterar inte solljus på samma sätt och därmed blir det inte jobbigt för ögonen att sitta vid husväggen trots direkt solljus.

Nybyggd balkong på baksidan av vårt hus - fixaodona.se
Trots direkt solljus hela förmiddagen slipper vi bländas på bländas reflekterande solljus, tack vare den mörka kulören. Här skall glasräcke monteras på balkongen och ytan under balkongen skall också fixas till.

Se över fasaden regelbundet

Vårt hus kommer att utsättas för mycket sol på två av sidorna. Här kommer vi därför att hålla lite extra utkik på vad som händer med panelen. Gissar att solljuset och den ökade värmen det medför med ett mörkt hus kommer göra att det sliter lite extra på färgen och att vi får räkna med ett något tätare ommålningsintervall än om vi hade valt en ljus kulör – i alla fall på de två sidor som utsätts för mest solljus. Men, det är vi i så fall förberedda på och vi kommer att se över fasaden regelbundet för att ta hand om den på bästa sätt.

Bevara kulör och glans – med rätt val av färg

Tänk också på att en mörk kulör och färgstarka kulörer lättare bleks av solljus. Så välj en färg av hög kvalitet. Olika färgkvaliteter har olika fördelar – vissa är extra bra på att bevara kulör och glans. Detta var något jag tänkte på vid valet av målarfärg (förutom att kvaliteten på färgen var tvungen att vara kompatibel med den som användes i fabriken för att grundmåla panelbrädorna innan den spikades ihop).

Ska du måla om ditt hus men ej bestämt dig för kulör ännu?
Se mitt YouTube-klipp med 5 tips som hjälper dig på vägen.

Total
15
Shares
8 comments
 1. Hej,
  Exakt vilken svart färg använde du. Bonus om du kan säga vilket träslag ni använde också? Är i processen att byta til svart fasad.

  1. Hej Jauqeline! Vi har använt oss av Nordsjö Tinova Premium Exterior+ och färdigblandad svart. Träslaget är furu skulle jag tro. Så, det är standardvirke – inga konstigheter eller special.

 2. Hej!
  Va kul, ni verkar ha målat precis som jag funderar på att göra. Vi har också ett svart hus. Nu ska huset målas om och panelen ska bytas på södersidan. Jag funderade just på om det finns några nackdelar med att måla svart på vit grundfärg? Kan man få vita fläckar om träet spricker eller nån flisa försvinner. Mycket virke är ju grundmålat och det är ju skönt att slippa måla en gång såklart.

  1. Hej!
   Men du, förlåt för sent svar. Tror inte det är någon fara med vit grundfärg. Det viktigaste är ju att du målar ett svart lager färdigfärg innan du sätter upp den nya fasaden. Om det bara är grundmålat med vitt, sen sätter du upp panelen och målar första och andra lagret svart – då kommer du med största sannolikhet få en randig fasad när träet torkar till. Så tricket är att måla ett lager med färdigfärgen innan allt sätts upp.

 3. Hej Hildur
  Vi ska bygg ett svart hus med svarta fönstersmygar. Vi har rekommenderats mellangård/antracitgrå takpannor? Varför inte svarta? Min känsla r att jag vill undvika de ”blankaste” pannorna. Tips och råd önskas.
  Mvh
  Catrine

 4. Hej!
  Jag och min man skall bygga ett svart hus och undrar vilken ncs-kulör ni valt på ert? Såg väldigt fint ut:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.