Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Fortfarande är vitt en av de vanligaste färgerna inomhus. I synnerhet när det gäller snickerier såsom dörrar, foder och lister. Vår förkärlek till vitt är ju inte särskilt konstigt med tanke på att vi lever i ett land där det är väldigt mörkt en stor del av året. 

Men, vitt är inte bara vitt. Det finns en mängd olika vita toner att välja bland. I mitt senaste YouTube-klipp går jag igenom de allra vanligaste vita tonerna, vad som skiljer dem åt och mina tips för att lyckas med vitt.

YouTube: Välja vit färg – tips för att lyckas med vitt

1. Tänk på vilken färg den vita kulören kommer att jämföras med

En tonad vit tillsammans med en beigemålad vägg kommer att göra att den tonade vita kommer att uppfattas vit. Målar du däremot väggen kritvit kommer dina snickerier istället se svagt gultonade ut.
Ha alltid i åtanke vilken kulör din vita färg kommer att mötas av och jämföras med. Den minsta ytan förändras mest. Här är det alltså lika viktigt att tänka till lite extra oavsett om du skall välja väggfärg till din befintliga vita färg på snickerier eller om det är kulören på snickerierna som skall väljas.

2. Välj vit utifrån rummets övriga färgskala

Men, vilken vit är det egentligen du skall välja? Ja, det beror faktiskt på vilka färger i övrigt du har där hemma.

Kalla vita toner passar bäst om du inreder med kalla färger – de som befinner sig mellan blått och grönt i färgcirkeln. Kalla vita toner passar också bra tillsammans med kalla metaller såsom silver och krom.

Varma vita toner passar bäst om du inreder med varma färger såsom gult, orange och rött. De varma vita passar bra för dig som gillar mörka träslag och varma metaller såsom guld och mässing. Då upplevs den vita tonen vit, och ser inte ut att dra iväg åt något konstigt håll.

3. Tänk på detaljerna när du väljer vit

Nuförtiden kan man ofta välja bland flera olika vita toner. Då är det ju viktigt att vara medveten om de olika vita tonerna och hur de skiljer sig åt. Detta för att inte landa i ett slutresultat med en mängd olika vita toner där hemma. Kom ihåg att även tänka på de små detaljerna. Vilken vit är det på strömbrytarna? Vilken vit är det på kaklet i badrummet?

Spana in klippet om du är nyfiken på en genomgång av de olika vita tonerna, vad som skiljer dom åt och mina tips för att lyckas med vitt!


Total
1
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.