Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

 

Många vet hur man vill att ett rum ska kännas, men inte hur man omsätter det i färg. Att färgsätta med varma och kalla färger skapar helt olika slutresultat. Här kommer några tips på vägen som hjälper dig att skapa ett rum att trivas i!

Färger går att dela in i två grupper – varma färger och kalla färger. Alla kulörta färger har dessa egenskaper – att de är varma eller kalla.

Kulören på väggarna är det som gör störst skillnad för känslan i rummet, eftersom det är den största ytan. Så vill du skapa en varm, välkomnande känsla i ditt rum är det en varm kulör du ska välja till väggarna. Vill du istället skapa en sval känsla och att rummet upplevs större är det en kall kulör du ska satsa på.

 

 

Varma och kalla färger - fixaodona.se

Varma färger

Röd, orange och gul är varma färger – den varmaste är gul. En varm färg på väggarna får rummet att upplevas mindre och skapar en välkomnande känsla. Alla varma kulörer innehåller en andel gult eller rött.

Varma och kalla färger - fixaodona.se

Kalla färger

Lila, blå och grön är kalla färger – den kallaste är blå. En kall färg på väggarna gör att rummet upplevs större (förstorar) och skapar en sval känsla. Kalla kulörer har en större andel blått eller grönt i sig.

Ju större likhet med gult eller blått desto tydligare upplevs känslan av avstånd och kyla/värme. Det finns dessutom varmare och kallare toner inom de olika färgerna. En rödaktig gul färg upplevs som varmare än en grönaktig gul färg. En gulaktig röd färg känns varmare än en blåaktig röd färg osv.

Gillar du varma eller kalla färger?

Vet du om du gillar varma eller kalla färger bäst? Vilken del av färgskalan du föredrar är bra att vara medveten om när du ska färgsätta ditt rum. Då kan du minska på antalet alternativ och dessutom ökar chansen att du blir nöjd med ditt färgval.

Ofta är det dessutom så att man dras till samma färgskala när det gäller kläder till sig själv som när det gäller inredning. Så gillar du att klä dig i varma färger är oddsen stora att du dras till denna färgskala även när det gäller inredning.

 

Har du svårt att sätta ord på vilka färger du dras till, samla 10-20 bilder som inspirerar just dig. Titta på bilderna och se om det är kalla eller varma färger som dominerar.

Total
57
Shares
5 comments
 1. Alltså, så kul att följa dig här, på podden och instagram. Blir så inspirerad av dina metoder, utveckling och tankar ska du veta! Tack för all inspiration och trevlig helg. ✨ / Jenny

  1. Hej Jenny!
   Ett jättetack till dig – att du tar dig tiden att skriva en kommentar. Så roligt att höra att du uppskattar att jag delar med mig av lite mer än “bara” inredning här på bloggen och i mina andra kanaler. Alltid lite pirrigt att skriva om nya saker och andra intressen än det man började med för en massa år sedan. Önskar dig med en trevlig helg!

 2. Hej jag undrar om du kan hjälpa mig, jag har råkat köpa en hel soffgrupp som såg vackert grön ut på det lilla färgprovet men nu när de stora möblerna anlänt är det en kall grön ton – riktigt omysigt! Kan jag påverka den känslan på nåt sätt genom att välja några särskilda färger på kuddar, mattor, väggar?

  1. Hej Susanna! Förlåt för sent svar. Du kan absolut värma upp känslan i rummet, så det är långtifrån kört att få till den varma, mysiga känslan. Jag skulle föreslå att du främst kikar på kuddar i olika blågröna och gulgröna toner och mixar dessa för att tillföra värme i rummet. Tänk ton in ton för att bryta av mot den kalla gröna men ändå skapa en levande helhet. Väggarna skulle du också kunna måla i en lite varmare grön ton för att skapa en mer ombonad känsla. Mattan (beroende på din stil i övrigt och vilket golv du har) mycket väl kunna välja en som är mer brun, varm beige/sandfärg.
   Värme kan du tillföra med hjälp av hur du kombinerar färger och texturer. Dvs det är inte enbart genom varma och kalla kulörer vi värmer eller kyler ner känslan i ett rum.

 3. Hej! Vilken oerhört bra sida!
  Jag tycker det är sååå svårt med färgsättning. Hur ska man tänka när det kommer till att blanda kalla och varma färger. Jag håller på att designa ett kök nu till vår nyproducerade bostad. Golvet är ljusbetsad ek parkett alltså en kall färg tänker jag!?(kan ha fel haha)
  Bör då stora ytor så som kök, kakel, stora mattor soffa och väggfärg också gå i den basen? Och sedan värma upp med typ inredning och kuddar? Eller finns det någon enkel regel att förhålla sig till när det handlar om att blanda varmt och kallt? Undrar också vad du anser med att matcha olika rum, tex bör kök och badrum ha liknande kakelfärg, kommoder osv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.