Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Matt eller blank färg – vad är skillnaden och vad ska du egentligen välja? Dessa frågetecken tänkte jag vi skulle reda ut nu.

När man ska måla något brukar kulören vara det första man funderar över. Något som inte lika många funderar över är glansen på färgen.

Färgens glans påverkar nämligen slutresultatet och den målade ytans karaktär. Så, nästa gång du ska måla om inomhus, ta dig en extra funderare kring glansen och vad som passar dina förutsättningar och önskemål kring slutresultatet bäst.

Förr var det vanligt att måla med en högre glans, men de senaste åren har trenden gått mot allt mattare ytor och de olika färgfabrikanterna har utvecklat matta, avtorkningsbara färger. De matta färgerna lämpar sig dessutom extra väl i rum med stora fönster och mycket ljusinsläpp. Varför? Det får du strax svar på!

Matt eller blank färg – vad är skillnaden?

Glansgraden på en färg anges på en skala från 0-100. Ett lågt tal betyder låg glansgrad medan ett högre tal betyder att färgen är blankare.

HELMATT 0-5

MATT 6-10

HALVMATT 11-29

HALVBLANK 30-59

BLANK 60-89

HÖGBLANK 90-100

Exakt vilken glans de olika färgfabrikaten har på sina färger kan variera något. Det brukar däremot finnas flera olika alternativ att välja bland beroende på typ av yta som ska målas.

Matt färg – fördelar och nackdelar

En matt färg är mer förlåtande mot ojämnheter i underlaget. Detta innebär att har du ett ojämnt underlag idag och dessutom stora ljusinsläpp med släpljus som verkligen avslöjar alla ojämnheter är det en väldigt bra idé att använda sig av en matt färg för att få bästa möjliga slutresultat.

En helt matt yta reflekterar ljuset åt alla riktningar vilket innebär att den ser likadan ut oavsett hur ljuset faller på ytan och vilken vinkel du betraktar färgen ifrån. Dessutom minskar ljusreflektionerna ju mattare färg du väljer vilket är extra bra i rum med stora ljusinsläpp.

För att skapa en varm och mjuk känsla i rummet hjälper en matt färg till med att förstärka dessa känslor.

Blank färg – fördelar och nackdelar

En blank yta upplevs väldigt olika beroende på hur ljuset faller på ytan och mängden ljus. Ju högre glans på färgen desto större blir kontrasterna mellan den belysta ytan och ytor som inte belyses.

Glansen uppfattas tydligare ju mörkare kulör du valt att måla med. Så om du ska måla med en mörk kulör är det ännu viktigare att fundera över glansen.

En blank yta är mer avslöjande mot ojämnheter än en matt yta.

Spana in inlägget på mitt instagram-konto ifall du vill spara tipsen lättillgängligt.

Ett YouTube-klipp om att välja glans till mörka väggar

Kanske kan detta blogginlägg passa dig också?

Total
1
Shares
1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.