Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv
Provmåla - undvik dessa vanliga misstag nästa gång du ska välja väggfärg

Att provmåla innan du väljer väggfärg är något som jag alltid rekommenderar. Det är så mycket som påverkar hur kulören uppfattas. Att provmåla kan tyckas vara en enkel sak. Men det finns faktiskt ett antal vanliga misstag som jag ser att många gör – helt i onödan.

För att provmålningen ska gå enklare, kulörvalet bli lättare och du ska slippa köpa massa provmålarburkar i onödan kommer här de tre vanligaste misstagen många gör när man provmålar. Givetvis ska du också få veta hur du gör istället!

Provmåla - undvik dessa vanliga misstag nästa gång du ska välja väggfärg

MISSTAG 1

Målar direkt på väggen

För att kunna se hur kulören förändras i olika ljus och tillsammans med de färger som redan finns i rummet är det viktigt att kunna flytta runt på färgprovet.

Provmåla på en större skiva i papper eller kartong som du lätt kan flytta runt för att se hur kulören förändras vid olika ljus och tidpunkter på dagen och tillsammans med andra kulörer och material.

Tänk på att färgen ska täcka underlaget ordentligt. Annars lyser färgen på skivan igenom och det blir både svårt och missvisande att bedöma kulören.

MISSTAG 2

Målar för liten yta

Ju större yta du målar desto lättare blir det för dig att bilda dig en uppfattning kring hur kulören kommer att se ut uppmålad på väggarna i ditt rum. Måla minst 30×40 cm, men gärna mer för att få en bra uppfattning om hur kulören ser ut på en större yta.

Uppmålad på en större yta uppfattas kulören mörkare och mer färgstark jämfört med det lilla färgprovet. Tänk på det redan när du tittar på de små färgproverna och ska välja vilken/vilka kulörer du ska provmåla.

MISSTAG 3

Jämför flera färgprover med varandra

Att måla upp massa små färgprover bredvid varandra på väggen gör det bara svårare att välja kulör. Till slut har du en fläckig vägg där du inte känner dig ett dugg klokare på vilken kulör som blir bäst.

Problemet med detta är att då jämför du kulörerna med varandra istället för att titta efter den kulör som passar bäst in i helheten. Varje kulör skall ses och bedömas var för sig och tillsammans med de färger som redan finns i rummet. De olika alternativen till ny väggfärg ska inte jämföras med varandra.

Fler tips på min Instagram!

Om du vill spara ner inlägget finns det på mitt Instagramkonto – här hittar du det.

Total
3
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.