Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Här kommer en färgpalett där vi utgår från den ljust greige kulören Jotun 0552 Tudor (NCS 1202-Y26R) som dominerande färg – förslagsvis till väggarna. Vilka neutrala färger passar till Tudor och vilka andra färger är snygga till? Läs vidare för fler tips!

Jotun 0552 Tudor 1202-Y26R - hildurblad.se

Jotun 0552 Tudor – NCS 1202-Y26R

Tudor har NCS-kulören 1202-Y26R. Tudor är en ljus kulör som kan beskrivas som greige, det vill säga en gråaktigt beige kulör.

Tudor har en låg dos kulörthet vilket skapar den gråaktiga känslan. Inslaget av gult och rött gör att kulören trots detta upplevs ha en dos värme i sig. Detta kombinerat med det större inslaget av rött jämfört med en traditionell beige gör att vi benämner kulören greige.

Vilken vit passar till den greige kulören Tudor?

Tudor är vackrast att kombinera med en krispigt vit såsom S0500-N. Eftersom Tudor är en såpass ljus kulör lyfts den lite extra i kombination med vitt – då framträder undertonen tydligare och ögat uppfattar att vi har valt en ljust greige kulör snarare än vitt.

Notera att Tudor gör sig som allra bäst tillsammans med svala vita toner såsom S0500-N eftersom tillsammans med vita toner med inslag av gult såsom t ex S0502-Y förstärks det röda i Tudor samtidigt som den gula undertonen i den vita färgen framträder tydligare.

Neutrala färger som passar till den ljust greige Tudor

I denna färgpalett utgår vi från Tudor som basfärg. Det är vackert att kombinera Tudor med fler greige och varma gråa toner för att få en större dynamik i färgpaletten men samtidigt bevara den lugna, neutrala känslan.

Tycker du Tudor är för ljus kan du istället välja Sheer Grey till väggarna i ditt rum, det enda som skiljer dessa båda kulörer åt är att Sheer Grey är snäppet mörkare. De föreslagna neutralerna Comfort Grey och Sheer Grey kan också användas som väggfärger i angränsande rum.

(titta på mitt YouTube-klipp där jag förklarar de olika färgsättningsbegreppen)

Jotun 0552 Tudor 1202-Y26R - hildurblad.se

Tudor, Sheer Grey, Comfort Grey och Varmgrå – snygga färger att kombinera med varandra

Comfort Grey och Varmgrå har båda två lika stor mängd gult och rött i sig; -Y19R (kulörtonlika). Däremot skiljer sig nyansen mellan dessa båda kulörer.

Tudor och Sheer Grey har båda lika stor mängd gult och rött i sig; -Y26R (kulörtonlika). De har dessutom samma mängd kulörthet (lika färgstarka)
Dessa båda kulörer har mer rött i sig än Comfort Grey och Varmgrå. Dessutom har de en lägre kulörthet vilket gör att Tudor och Sheer Grey uppfattas mer gråaktiga och därmed kallas greige kulörer jämfört med Varmgrå och Comfort Grey som skulle beskrivas som varmt gråa kulörer.

Blåa färger som passar till greige och varma gråa toner

Dämpade blåa toner som drar åt rött är vackra att kombinera tillsammans med greige och de varma gråa tonerna. Ju mörkare blå, desto mer elegant uppfattas kulören. Deco Blue (Jotun 3377 Deco Blue NCS S7010-R90B) är vacker tillsammans med de greige tonerna och gör sig även väldigt bra som väggfärg ifall du är på jakt efter en mörk, klassiskt blå kulör. Snygga blåa toner att kombinera Deco Blue med är den ljusare blå kulören Kvällshimmel (Jotun 4618 Kvällshimmel NCS S4010-R90B) och den mörkt blåsvarta kulören Sophisticated Blue (Jotun 4744 Sophisticated Blue NCS 8105-R94B).

Jotun 0552 Tudor 1202-Y26R - hildurblad.se

En accentfärg som passar till Tudor och blåa toner

För att få färgpaletten att “poppa” lite extra och tillföra en varm ton som kontrast till de svala blåtonerna är det vackert att tillföra en dämpad ockragul ton såsom t ex Jotun 10683 Cashmere (NCS 3713-Y18R).

TÄNK PÅ!

  • Provmåla alltid! Alla rum har olika förutsättningar vilket påverkar upplevelsen av en kulör. Väderstreck, ljuskälla och rummets övriga färger är några av de saker som påverkar hur du uppfattar kulören.
  • Ju ljusare kulör du väljer, desto känsligare är den för omgivande förutsättningar!

Mer inspiration – lär dig tyda NCS-koden

I klippet berättar jag mer om färgspråket. Jag går igenom hur en NCS-beteckning är uppbyggd. Så att du lättare kan förstå skillnaderna mellan de olika kulörerna ovan.

Total
2
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.