Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

En färgpalett där vi utgår från den varma, gråbeige kulören Jotun 10679 Washed Linen (NCS 2303-Y14R) som väggfärg. Vilka färger passar till Washed Linen? Inspiration till färgkombinationer kommer här. Läs vidare för fler tips!

Jotun 10679 Washed Linen - hildurblad.se

Jotun 10679 Washed Linen – NCS 2303-Y14R

Jotun Washed Linen har NCS-kulören 2303-Y14R. Washed Linen är en varm, gråbeige kulör. I jämförelse med den populära beige kulören S2005-Y20R (hos Jotun heter denna kulör 1016 Blek Sand) är denna kulör mer gråaktig och något mörkare. Den innehåller inte heller riktigt lika mycket rött som S2005-Y20R.

Washed Linen har en mindre dos rött i sig än de klassiskt greige tonerna vilket gör att den passar bättre med vita toner som har en dos gult i sig än de greige kulörerna gör. Att föredra tillsammans med Washed Linen är en mer neutral vit ton såsom S0500-N eller Jotun 1624 Lätthet (0501-Y01R) även om både tonad vit (S0502-Y) och 0502-Y passar till.

Neutrala färger att kombinera Washed Linen med

Vill du ha alternativ på mer neutrala färger, en ljusare och en mörkare, att kombinera Washed Linen med kan du titta på nedanstående kulörer:

Genom att kombinera flera varma, gråaktiga/gråbeige toner tillsammans tillför du en mer levande känsla till färgpaletten.

Kulörer som kompletterar Washed Linen

De varma, något dämpade gröna tonerna med stort inslag av gult är vackra att kombinera tillsammans med Washed Linen. Det blir extra effektfullt att kombinera flera olika gröna toner. Addera gärna något mörkare gröna toner för större kontraster mellan mörkt och ljust i färgpaletten.

Mörkare gulgröna toner som passar tillsammans med Washed Linen är till exempel Jotun 8479 Green Leaf (S5010-G70Y) och 8352 Green Harmony (S4010-G70Y).

Jotun 10679 Washed Linen Färgpalett - hildurblad.se

En accentfärg för kontrast

Som kontrast till de gröna tonerna och kan vi med fördel addera till en varm rosa ton. (Inslag av gult istället för blått som det är i de kalla rosa tonerna). En kulör att titta närmre på är 2040 Lys Granitt/Ljus Granit (S2010-Y50R). Ju mer färgstyrka den pudrigt rosa kulören har desto varmare uppfattas den och kontrasten ökar. Dessa pudrigt rosa toner skapar en mjuk övergång till Washed Linen, Varmgrå och Froströk som alla har inslag av rött och gult i sig, precis som Ljus Granit och liknande kulörer.

Jotun 10679 Washed Linen Färgpalett - hildurblad.se

TÄNK PÅ!

  • I denna färgpalett har jag utgått från Jotun Washed Linen som väggfärg och basfärg.
  • Säkerställ att du väljer en lämplig vit ton på snickerier vid val av annan kulör i paletten som väggfärg.
  • Jag rekommenderar alltid provmålning. Alla kulörer förändras beroende på omgivande förutsättningar. Det är viktigt att du gillar kulören hemma hos dig, i ditt rum – tillsammans med dina färger.
Total
85
Shares
1 comment
  1. Hej!

    Om man har grå harmoni på köksluckorna, passar washed linen då? Och vilka mer beiga/greiga färger passar?

    /Linn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.