Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Inred kontoret - tips & trix - fixaodona.se
I anslutning till förra podden fick vi frågan om hur man gör för att skapa ett mer personligt och mysigt kontor om man varken får addera textilier, byta möbler eller måla om? Man tillbringar ju trots allt rätt många timmar på sin arbetsplats. När det gäller att inreda hemma är det ju en sak, men på jobbet är det ofta olika begränsningar att ta hänsyn till såsom brandrisk, städning, funktion och att rummet lätt ska kunna tas över av någon annan.

Eftersom jag själv jobbat som inredare till offentlig miljö och sett ett oräkneligt antal traditionella kontorsrum med stora arbetsbord (som var ett måste då många jobbade med stora, klumpiga dataskärmar och stationära datorer), många bokhyllor till alla pärmar (från tiden innan mycket digitaliserades och man började jobba aktivt med att inte skriva ut mer än nödvändigt) och en överdos av bok eller björk så tänkte jag passa på att dela med mig av några tips och trix som jag använt mig av de senaste åren. Så, här kommer några av mina tips för hur du enkelt piffar det traditionella (och ofta ganska opersonliga och lite trista) kontoret där man varken får byta möbler eller måla om när man flyttar in.
Inred kontoret - tips & trix - fixaodona.se

1. Tänk på vad du möts av

För att få ett bra första intryck av rummet är det värdefullt att fundera över vad du ser allra först när du kommer in i rummet. I blickfånget kan du placera något fint/färgglatt som fångar blicken och sätter an tonen och känslan i rummet. Ofta möts man av ett fönster och då kan gardiner med lite färg på göra stor skillnad. Får du inte byta gardiner kan det ibland vara bättre att plocka bort gardinerna, i alla fall sett ur ett estetiskt perspektiv. Tänk på att om du byter gardiner bör tyget vara en Trevira CS (ett polyestertyg med inbyggt flamskydd) och denna typ av textil hittar du vanligtvis enbart hos textilleverantörer till offentlig miljö. Exakt vilka krav som ställs på textilierna (både avseende hängande textil, möbeltextil och mattor) varierar beroende på typ av miljö. Ett ulltyg har ett naturligt flamskydd i sig.
I fönstret kan det vara snyggt att satsa på en större krukväxt som verkligen tar för sig. Du kan också pendla ner växter i amplar för en mer levande känsla. Att hänga en liten lampa i fönstret brukar också vara fint om du har panellängder.
  

2. Piffa bokhyllan

I ett traditionellt kontor finns det ofta en eller flera öppna bokhyllor. Vanligtvis är de dessutom höga och hamnar lätt i fokus i rummet. I nyinredda kontor så brukar antalet pärmplatser/hyllmeter minska eftersom många branscher jobbar mindre med utskrifter nuförtiden. Men, i det traditionella, egna rummet lever fortfarande bokhyllorna kvar i allra högsta grad.
Ett sätt att göra denna hylla trevligare är att byta ut pärmarna så att de är enhetliga. Vill och får du kanske du kan satsa på snyggare pärmar än de traditionella?
Lätta upp intrycket i bokhyllan med snygga boxar och askar. En ljusslinga, liten lampa eller klämspot fäst på ett hyllplan mjukar upp känslan.

 

Inred kontoret - tips & trix - fixaodona.se

Metallgaller | Anslagstavla galler | Blomställning i metall |
KlämspotLampa som bokstödMetallklämma

 

3. Skapa ett personligt blickfång

Framför dig, där du sitter vid ditt arbetsbord kan det vara trevligt att skapa ditt egna personliga blickfång. Detta kan du enkelt åstadkomma genom en stor anslagstavla. Antingen en i kork, en magnetisk glasskrivtavla, en tygklädd frigolitskiva eller ett galler. Här fäster du foton, inspirerande citat, kom-ihåg – ja allt sånt som är viktigt och inspirerande för dig och gör arbetsdagen bättre.

 

4. Snyggt på skrivbordet gör jobbet roligare

Ordning och reda på skrivbordet och snygga kontorsaccessoarer är en av nycklarna för att piffa kontoret snabbt. Samla gärna ihop pennburkar, småfat, häftapparat, hålslag och allt annat som du kan tänkas behöva ha nära till hands på en bricka. Då blir det lätt att städa plus att det ser mer ordningsamt ut. Tidskriftssamlare eller tidskriftsställ håller iordning på lösa papper. Småpryttlar som du inte riktigt vet vart du ska göra av men vill ha nära till hands kan du lägga i en fin ask.

Inred kontoret - tips & trix - fixaodona.se

KalenderSvart burk med lock | Skrivbordsförvaring | Tidskriftssamlare | Rund bricka |  Förvaringskorg i filt | Pennburkar 3-pack | Färgglada pärmar | Tejphållare | Old Wise penFörvaringslåda i svartvitt

 

5. Detaljerna som får det att lyfta

Dekorationsbelysning, växter och tavlor gör alltid susen för känslan när du inte får byta ut möbler eller måla om.
För bästa effekt brukar det vara mest effektfullt att gruppera föremålen i rummet, istället för att sprida ut dom. Samla många växter på samma ställe. Gör en tavelvägg istället för att sprida ut tavlorna i rummet. En liten lampa eller ljusslinga tillför mycket till myskänslan i rummet.

 

6. Tänk på färgskalan – tillför kontraster

Det är vanligt att de traditionella kontorsrummen innehåller möbler i träslag såsom bok eller björk och det är heller inte ovanligt att golvet har en beige ton. Ibland kanske man till och med satsat på en svag gulton på väggarna, istället för vitt, för att skapa en lite varmare känsla. Tyvärr så räcker ju inte detta för att skapa ett rum som känns ombonat. Satsa därför på att addera färger som skapar kontrast till rummets befintliga färgskala. Har rummet en varm färgskala välj då istället kalla kulörer på dina inredningsdetaljer för att skapa kontraster och något spännande för ögat. Undvik att addera fler inslag av trä – det brukar det redan finnas gott om i de traditionella kontorsrummen.
 
 
Mitt avslutande tips är; kom ihåg att det är en arbetsplats – inte ditt eget hemmakontor. Inred ditt kontor så att det känns personligt och välkomnande, men professionellt.

Total
1
Shares
1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.