Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv
“Ultra Violet är lika gränslös som natthimlen, inspirerad av mysterierna i kosmos och ger oss ljus på vägen. Ultra Violet symboliserar det experimentella och icke konventionella.” Pantone

I början av december kan man sedan många år tillbaka se fram emot Pantones tillkännagivande kring vilken färg man ser som kommande års stora trendfärg. Och nu vet vi – Colour of the Year 2018 är Ultra Violet. Lila! 2014 utsåg man också en lila kulör, Radiant Orchid till årets kulör. En lila med större mängd rött i sig till skillnad från Ultra Violet som har en rejäl dos blått is sig. (Här hittar du mina blogginlägg om tidigare års Colour of the Year från Pantone)

Om man tänker kring färgernas betydelse brukar lila vara kulören som symboliserar makt, rikedom och framgång. Lila är en färg som utstrålar originalitet, sinnrikhet och visionärt tänkande med riktning mot framtiden. Årets färg är både komplex och kontemplativ. Historiskt sett har den lila färgen ansetts vara både mystisk och spirituell.

 

Förslag på färgschema – Ultra Violet. Ett färgschema som tilltalar mig som gillar de dämpade, smutsiga kulörerna.

 

Vad tror vi då om det lila – kommer denna färg synas på inredning under 2018? Om vi ”klumpar ihop” alla lila kulörer som en enhet så är lila en färg som många har väldigt svårt för. Antingen gillar man, eller så gillar man inte. Ja, jag måste ju i alla fall ha gillat den här lila en gång i tiden. I början av min “karriär” kring färgsättning så testade jag att måla vårt badrum i en kulör som var väldigt lik denna. Till Henriks förtret. När jag visade honom denna kulör nu ikväll och frågade om den kändes bekant så var minnet färskt, dryga 17 år senare… Så inte helt otippat att han inte alls uppskattade mitt förslag om att lilla toaletten i nya huset kanske skulle få ett inslag av lila. Nä, det blir nog inget lila här hemma framöver, men rätt matchat och på små detaljer kan det bli riktigt effektfullt med en färg som denna. Jag kan i alla fall inte låta bli att gå igång på lila och fundera över var och hur det lila bäst skulle kunna passa – och givetvis håller jag lite extra utkik på den lila kulörens framfart under 2018.

Vill du få tips och inspiration till färgscheman där Ultra Violet är utgångspunkt. Läs Pantones förslag här.

 

Bilder från Pantone

Total
1
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.