Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Med rejäla flyttkartonger, sopsäckar och de blåa IKEA-kassarna tycker jag man klarar av att packa det mesta när det är dags för flytt. Vi har sålt funkishuset, mellanlandat i ett tillfälligt boende och i början av september är planen att flytta till nya huset. Längtar! Så, nu över sommaren plockar jag inte upp fler flyttkartonger än nödvändigt. Nyckeln för att lyckas med detta och få vardagen att fungera är struktur i packningen och tydlig uppmärkning. Detta kommer ju dessutom underlätta när det är dags för flytt igen om drygt två månader.

 

Efter en snabb googling fick jag klart för mig att bland de butiker som finns i krokarna häromkring har ÖoB de bästa flyttkartongerna. Jag var på jakt efter kartonger som klarar en större tyngd och att staplas ovanpå varandra utan att ge vika – så det blev ett 10-tal Flyttlåda Extra kraftig. Men även ett gäng “vanliga” flyttlådor modell mindre till lätta saker köpte jag med mig hem.

Mitt gamla medicinskåp som jag fått av makens mormor innehöll alla våra “finglas”. För att förenkla packningen av glas köpte jag glas- & flaskinrede till några av flyttlådorna. Det gjorde packningen både roligare och snabbare – dessutom kände jag mig som ett riktigt flyttproffs. :)

Se bara så bra det blir! Jag köpte även silkespapper eftersom vi varken har tidning eller tackat ja till reklam och därför har sparsamt med material att emballera känsliga föremål med. Tänk på att alltid placera glas stående i en flyttkartong. Oavsett hur du emballerar. Ett glas klarare högre tryck ovanifrån än från sidan.

 

Fem tips när du skall flyttpacka

1. Investera i stadiga flyttkartonger
Det blir såå mycket roligare att flyttpacka och flytta när man har bra flyttkartonger där botten inte riskerar att gå ur. Dessutom är det en stor fördel att kunna stapla lådor på höjden för att spara golvyta både under packning, flytt och på plats i nya boendet.

 

2. Märk upp varje låda med vad den innehåller
Det underlättar rejält när du packar att märka upp varje låda med vad den innehåller. Och kanske även i vilket rum den skall placeras i det nya boendet eller i vilket rum den stod tidigare, för att lättare komma ihåg vad som finns i lådan. I de fall där jag har haft lite blandat innehåll har jag helt enkelt märkt upp lådan med t ex “vita byrån i hallen” – eftersom jag vet vad den innehåller, vilket dock är alldeles för många olika saker för att kunna märkas upp var för sig.

 

3. Använd sopsäckar – bra till mycket 
Kläder som hänger på galge låter du hänga kvar på galgen och lägger ner i sopsäckar. Då går det både snabbt att packa ner men även snabbt att hänga upp när du är på plats i ditt nya boende. Jag använder mig av lite kraftigare byggsäckar till kläderna för att inte galgarna skall göra hål. Till sängkläder och kläder utan galge använde jag genomskinliga deponisäckar. Då var det lätt att se innehållet och direkt kunna placera säcken på rätt ställe.

 

4. Blåa IKEA-påsen
De blåa IKEA-kassarna är bra till det mesta. Tåliga och med fördelen att du ser vad du har däri! Dessutom tar de liten plats när de ej används.

 

5. Förbered din flytt i god tid 
Om det är möjligt att börja rensa i god tid inför flytten är det att föredra. Att flytta med sig saker som du ändå inte vill ha eller inte kommer behöva är onödigt arbete. Det ger dessutom en betydligt roligare start i nya boendet att bara plocka upp sånt som du behöver eller som gör dig glad!

 

Nu när första flytten är gjord känns nästa flytt lätt avklarad och inte alls särskilt betungande. Men det har inte skett av sig självt. Det har krävts en hel del förberedelser och planerande.

 

Har du några bra flytt-tips? Dela gärna med dig av dessa!

Total
0
Shares
7 comments
 1. Bubbelplast! Mycket bättre och “tåligare” än silkespapper och tidningspapper. Blir inte lika lätt hål om det är vassa föremål (perfekt till köksknivar etc.) Och stöttåligare för glas/ skålar etc.
  Kan även vara värt att investera i några större förvaringspåsar med dragkedja och bärremmar (brukar finnas på Ikeas förvaringsavdelning.) Eller vakumpåsar för täcken och sånt. Perfekt både vid flytt och förvaring så sparar man plats. ?

  1. Hej Caroline,
   Tack för dina tips! Jag funderar på att köpa vakumpåsar till täcken och kuddar, så att de extra är lätta att förvara nu när vi är på plats i huset. Har du några tips på vart jag köper bra vakumpåsar?

 2. Hej,
  Vilket bra inlägg.
  Har flyttat många gånger både kortare sträckor men även långt, och när jag hjälper andra blir jag alltid lika förvånad över att folk generellt inte tycks märka kartongerna. Vilken röra det blir då. =)
  Några andra tips jag kan komma med är att i tillägg till vad som är i kartongerna, också skriva till vilket rum jag vill ha lådan. Då vet dem som hjälper till vart dem ska placera det och det blir färre frågor och färre felplacerade kartonger. =)
  När det gäller bäddmadrasser och dylikt brukar vi dra bagageremmar el skärp runt på 2 ställen så blir dem enkla att bära.

  Jag gör också alltid en “första låda/påse” som åker med första vändan,där jag lägger kaffe, toapapper, handduk, diskgrejer, vatten, glas, en uppsättning bestick etc som gör det enkelt att fixa mat och dryck till oss utan att behöva rota i olika kartonger.

  Lycka till med nästa flytt och ha en fortsatt fin sommar! Mvh Anna-Lena @annieslittlegarden

 3. Hej,
  Vilket bra inlägg!
  Har flyttat många gånger både kortare sträckor men även långt, och när jag hjälper andra blir jag alltid lika förvånad över att folk generellt inte tycks märka kartongerna.
  Några andra tips jag kan komma med är att i tillägg till vad som är i kartongerna, också skriva till vilket rum jag vill ha lådan. Då vet dem som hjälper till vart dem ska placera det och det blir färre frågor och färre felplacerade kartonger. =)
  När det gäller bäddmadrasser och dylikt brukar vi dra bagageremmar el skärp runt på 2 ställen så blir dem enkla att bära.

  Jag gör också alltid en “första låda/påse” som åker med första vändan,där jag lägger kaffe, toapapper, handduk, diskgrejer, vatten, glas, en uppsättning bestick etc som gör det enkelt att fixa mat och dryck till oss utan att behöva rota i olika kartonger.

  Lycka till med nästa flytt och ha en fortsatt fin sommar! Mvh Anna-Lena @annieslittlegarden

  1. Hej Anna-Lena,

   Det var många bra tips du kom med där! Första låda/påse tog jag med själv mig som idé och applicerade nu när vi flyttade andra gången – till huset. :)

 4. Jag läser din blogg och har gjort sedan starten. Gillade att lyssna på podden och tycker att du är en stor inspiratör.
  Blev lite nyfiken… Du skriver inte så mycket om företaget.. Förut jobbade du väl med företaget med anställda och även på skolan? Jobbar du endast som anställd nu eller kan man fortfarande anlita dig?
  Mvh Jenny

  1. Hej Jenny,

   Vad glad jag blir för din kommentar. Jag skriver inte så mycket om företaget numera eftersom jag är anställd sedan snart två år tillbaka. Fick ett erbjudande som man inte kan tacka nej till helt enkelt. Med massor nytt att lära sig – precis det jag gillar. Men vem vet, nån gång kanske jag driver eget på heltid igen. Det är onekligen något lockande med att få driva sitt eget och själv sätta agendan. Man kan fortfarande anlita mig – men det beror på vilken typ av uppdrag det gäller och hur mitt övriga schema ser ut. Återigen – tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.