Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Du har säkert mötts av båda begreppen – nu ska vi reda ut vad som är skillnaden mellan färg och kulör. “Paint” och “colour” säger man på engelska. Och frågan är – stavar man “colour” eller “color”? Veckans Torsdagstips handlar om kulör!

Nu vill jag att du tänker dig in i följande scenario. Du ska måla om och beger dig därför till färgaffären.

“Jag skall måla – jag behöver hjälp att välja färg”.
   “Vad är det du skall måla?” frågar personalen hjälpsamt.
   “Väggar” svarar du snabbt och söker med blicken över butiken för att hitta vad du är på jakt efter.
   “Vilket rum?”
Du tänker tyst för dig själv vad spelar det egentligen för roll – du vill ju bara ha hjälp att välja en blå som passar i ditt sovrum.
“Mitt sovrum”
svarar du. “Jag vill ha hjälp att välja färg.”
   “Vad vill du ha för känsla? Skall det vara matt eller blankt? frågar personen framför dig.
Varför alla dessa frågor hinner du tänka innan du svarar:
“Jag vill ha matt. Men först vill jag ha hjälp att välja färg. Jag gillar blått, men jag vet inte vilken färg jag skall välja. Jag vill se färgprover”.
“Ah, självklart. Jag skall visa dig några blåa kulörer som passar bra på större ytor. Vi kan välja ut några blåa kulörer som du kan provmåla innan du bestämmer vilken färg du skall måla med. 

Givetvis är exemplet ovan väldigt förenklat, detta för att du ska få en lite bättre förståelse kring begränsningen att använda sig av begreppet färg både när det gäller det som du målar med och hur du uppfattar färgen i form av att den är röd, grön eller gul.

Skillnaden mellan färg och kulör

För att förklara skillnaden mellan färg och kulör skulle man väldigt enkelt kunna säga;

  • Färg är det som finns i burken och som målas upp på väggen.
  • Kulör är en beskrivning på hur vi uppfattar färgen – t ex. blå, rosa, äppelgrön.
Skillnaden mellan färg och kulör - fixaodona.se
Färg hittar du i burken och är det du målar med. Kulör är en beskrivning på hur du uppfattar färgen – t ex blå, grå eller grön.

Jämför med engelskans “paint” och “colour”

Ordet kulör kommer ursprungligen från det latinska ordet color. Kulör är ett substantiv som används för att beskriva en sammansättning av ljus. Vi kan jämföra begreppen färg och kulör med engelskan där ordet paint används för att beskriva det som finns i burken och colour är ordet man använder för att beskriva hur vi upplever färgen.
I det svenska språket använder vi oss oftast av uttrycket färg, även när vi syftar på hur vi uppfattar färgen. Men för att tydliggöra när man pratar om upplevelsen av en färg skulle vi oftare kunna använda oss av begreppet kulör. Du kommer ofta att mötas av benämningarna färg och kulör om vartannat när vi pratar om färg och färgsättning. Men, nu vet du i alla fall vad som faktiskt är skillnaden mellan de två begreppen.

Stavas det “color” eller “colour”?

Jag har alltid skrivit “colour” när jag skall skriva kulör på engelska men samtidigt lagt märke till att man i många sammanhang stavar “color”. Finns det något rätt eller fel? Svaret är att man kan skriva både color och colour – båda är rätt. I amerikansk engelska stavas det color och övrig engelska stavar man colour.

Total
0
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.