Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Färgsystem och färgspråk. Att kommunicera hur en färg ser ut är svårt. Vår gemensamma uppfattning av färger är inte densamma. Vi behöver ett gemensamt färgspråk och färgsystem för att beskriva en färg för någon annan. 

Färgspråk - mossgrön kulör - fixaodona.se


Be en eller två personer att peka ut en mossgrön färg. Sedan väljer du ut en mossgrön kulör du med. Därefter jämför ni era färgprover. Troligtvis har ni valt olika gröna kulörer alla tre.

Det som är mossgrönt för dig är med största sannolikhet inte en mossgrön kulör för mig. Det är en av orsakerna till att det är så viktigt att ha ett gemensamt system för att benämna färger. Det räcker inte med att säga limegrön, citrongul, grekiskt blå eller hallonröd och utifrån det tro att du då får exakt den kulören du tänkt dig.

Alla upplever färger olika och för att kunna beskriva en färg för andra behöver man ett system.

Färgspråk och färgsystem – ett sätt att kommunicera upplevelsen av en kulör

Ett system för att beskriva hur en kulör uppfattas är NCS – Natural Colour System. NCS-systemet är ett gemensamt färgspråk som används inom färgfackhandeln för att kunna kommunicera en kulör, oberoende av vilket fabrikat du väljer att måla med. NCS-systemet säger inget om hur kulören framställs – utan enbart hur kulören uppfattas. För att respektive färgfabrikat skall kunna kommunicera med sitt eget unika färgspråk och differentiera sig från de andra färgfabrikaten skapar man dessutom egna färgkartor och kulörkombinationer med nummer och namn.

En mossgrön kulör enligt mig

Instagram fick jag häromdagen en fråga med önskemål om hjälp till att hitta en mossigt grön färg till väggarna i ett tonårsrum. Första frågan som slår mig är då givetvis vad är mossigt grön för dig som frågar? Och vilket väderstreck befinner sig rummet i? Väderstrecket var lätt att få svar på. Men just det här med mossigt grön är ju lite knepigare – det är ju där med hur vi uppfattar färger.

För att försvåra det hela ett snäpp uppfattar man kulören på ett sätt när man ser den i färgkartan (egenfärg) och på ett annat sätt när den är uppmålad på en vägg. Vilka kulörer omges färgen av, vilket väderstreck har rummet och vilken typ av ljuskälla – alla dessa tre faktorer påverkar upplevelsen av en kulör. Alla färger som ses tillsammans påverkar varandra på ett eller annat sätt. Vår upplevelse skapas inte enbart av EN färg, samtliga kulörer vi ser tillsammans och kontrasten som uppstår dem emellan skapar upplevelsen.

Färgsystem och färgspråk - mossgrön kulör - fixaodona.se

Okej. Åter till tonårsrummet som skulle få en mossgrön kulör på väggarna. Rummet hade ljusinsläpp från öster och söder. Vilket gör att kulören du ser på färgprovet kommer att uppfattas både gulare och något mer intensiv. Vanligt är också glödlampsljus som ljuskälla – vilket också gör att kulören uppfattas gulare uppmålad i rummet, jämfört med dess egenfärg. Omgivande kulörer har jag ingen vetskap om – så de tänker vi bort i detta fall. Eftersom det är väggarna som skall målas, vilket står de för den största ytan i rummet innebär detta att det är upplevelsen av de andra kulörerna, vilka finns i en mindre omfattning som kommer att förändras mest

För mig är en mossgrön kulör mörk, har lite kulörthet och en stor dos gult. Så – med dessa förutsättningar skulle jag börja med att provmåla S6010-G30Y som uppmålad upplevs snäppet gulare och något mer intensiv. Vill man ha en med lågmäld grågrön ton kan man spana in S5005-G50Y. Och kom ihåg att provmåla innan du köper en stor burk färg!

Total
7
Shares
3 comments
 1. Men så himla bra, informativt och framförallt tydligt inlägg. Älskar att du är så kunnig inom färg!
  Jag håller just nu på att klura över vilken kulör jag ska lackera mina köksluckor i. Jag vill att kulören ska upplevas ganska neutral och hade tänkt mig ncs 1500-n. Rummet är målat i ncs 0502-Y och har stora fönster och väster, ganska stort fönster åt söder och ett fönster åt väster (köket kommer vara i på västra väggen). Ska jag då tänka att jag ska fånga upp det gula från väggkulören för att köket inte ska upplevas som blått? Eller tänka att fönsterna gör att kulören upplevs för gul om det finns gult i den?

  1. Hej Louise! Åh så roligt att du uppskattade detta inlägg! Tack. Färg och kulörer är såå kul – så det skulle jag nog kunna skriva hur mycket som helst om.
   Jag tycker det låter klokt med en neutralt grå på luckorna i ditt kök med tanke på väderstrecket. Om jag förstår dig rätt har du dessutom rätt mycket ljusinsläpp. Om du hade valt en grå som drar åt gult S1502-Y så blir det ju bara snäppet mörkare än de vita väggarna. Och eftersom ljuset är varmt så är risken stor att luckorna ser gråbeige och nästan lite nikotinskadade ut. Med en neutralt grå får du en annan krispighet som bryter av bra mot 0502-Y. Däremot skulle jag faktiskt råda dig att testa en något mörkare neutralt grå innan du bestämmer dig. Testa åtminstone S2000-N, men även S2500-N skulle fungera bra. Jag är rädd för att du kommer att tycka att luckorna blir alldeles för ljusa och att det blir för liten kontrast mot de vita väggarna med S1500-N – i synnerhet när du har mycket ljusinsläpp i rummet. Lycka till med målandet!

 2. Hej

  Jag har en ide om att göra om vår fasad hemma. Vill putsa den och måla den mörkgrön. Vi har ett hus idag tegel från 1958. vinkelhus.
  Svarta fönster , svart plåttak.
  Har så svårt att hitta inspo bilder på detta. Jag har en bild i huvudet men kan inte få fram det. Har du några förslag på en schyst mörk grön färg som mer går åt det blåa hållet som hade varit läcker på en fasad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.