Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Komplementfärg – ett ord som man brukar använda sig av både inom inredning och mode. Som ett sätt att skapa tilltalande färgkombinationer och för att skapa kontraster. Frågan är då – vad är en komplementfärg?

Det finns många olika sätt att skapa tilltalande färgkombinationer på. Ett av dom är att jobba med komplementfärger. Komplementfärger fungerar då oftast som en accentfärg.

Vad är en komplementfärg?

Färger som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln kallas komplementfärger. Komplementfärger dras till varandra och förstärker varandra. Om du kombinerar två komplementfärger kommer de att se mer kulörta ut än om du ser dem en och en. Tillsammans blir de mer intensiva. Trots detta och den stora färgkontrasten brukar komplementfärger kännas harmoniska tillsammans.

Vad är en komplementfärg - fixaodona.se
Komplementfärgen hittar du på motsatta sidan av färgcirkeln.

TEST: Vilken är komplementfärgen?

  1. Titta på den gröna ytan nedan i 1 minut.
  2. Flytta blicken till en vit yta. Vilken kulör ser du? Den färgen du ser i efterbilden kallas komplementfärg. Testa gärna på flera olika färger – du kommer märka att efterbilden i ögat är komplementfärgen till den färg du tittat på innan.

Vad är en komplementfärg - fixaodona.se

 

Varför reagerar ögat så?

Om du fixerar blicken på en stark färg i en minut tröttar du ut färgreceptorerna i ögat. Flyttar du sedan blicken till en vit yta direkt efteråt orkar inte ögat förmedla alla delar av det vita ljuset till hjärnan. Man kan säga att de uttröttade delarna “saknas” för att helt kunna återge den vita ytan. Innan ögat helt återhämtat sig kommer du istället att få se komplementfärgen en kort stund.

Så använder du dig av komplementfärger när du inreder

När man inreder ett rum är det viktigt att tänka på att skapa kontraster. Annars blir resultatet lätt livlöst och platt.  Kontraster är viktiga att skapa både avseende material, former och färger. Att använda sig av komplementfärger när du färgsätter ditt hem är ett sätt att skapa kontraster. Eftersom komplementfärgerna befinner sig på motsatta sidor i färgcirkeln tillför du både en varm färg och en kall färg (här kan du läsa ett tidigare blogginlägg om kalla och varma färger) när du väljer att färgsätta med komplementfärger.

Vanligt är att man låter en av färgerna att dominera och att dess komplementfärg får fungera som accentfärg – som ett litet utropstecken eller pricken över i, helt enkelt. Eftersom komplementfärger förstärker och framhäver varandra gör det att de upplevs mer intensiva och därför bör komplementfärger ofta användas i små doser för ett behagligt resultat.

Kika in hos Underbara Clara och hennes blogginlägg “Hur man får färgen att svänga” så kan du se flera olika exempel på hur hon använt sig av komplementfärger när hon inrett sitt hem.

Se dig omkring i ditt hem. Har du använt dig av komplementfärger? Vad tycker du om resultatet?

Total
7
Shares
4 comments
  1. GILLAR verkligen din blogg och IG och har gjort i många år nu. Tack för all kunskap du delar med dig av! Håller på med en tillbyggnad nu och jag har alltid dragits till kalla färger. Väggar och matta kommer vara i olika neutralgrå färger (ncs1500-s och 6000-s på väggarna) och som jag tolkar detta inlägg så bör vi välja en varm komplementfärg till tex kuddar, sängkläder osv? Tänker att grå inte har någon naturliga komplementfärg utan att huvudsaken är att det är en varm färg som tex gult eller rosa?

    1. Hej Ulrika! Ett stort tack för fina ord. De peppar verkligen och ger en stor dos energi att fortsätta mina uppdateringar här på blogg och Instagram. Exakt – du behöver inslag av varma färger för att balansera upp och skapa kontrast mot den i övrigt kalla färgskalan. Dras man som du (och jag) till kalla färger på väggar och fast inredning så är det alldeles perfekt att tillföra en varm färg på textilierna. En rosa/korall-ton (får inte bli massa blått i den rosa – då blir den kall) passar jättebra som komplement till dina gråtoner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.