Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Spotlights på skena är en bra lösning för dig som vill inreda med ljus. Flexibelt, funktionellt och tillför en rejäl dos karaktär. Har du en större renovering eller nybygge på gång kan riktbara spotlights på skena vara ett alternativ att utvärdera innan beslut fattas.

Inred med ljus - spotlights på skena fixaodona.se

Belysning är en av de stora och viktiga pusselbitarna i inredningspusslet. Belysning kan såväl förhöja som förstöra upplevelsen och funktionen i ett rum. Redan när vi började planera vårt husbygge visste jag att jag ville ha svarta skenor och spotlights i hallarna, vardagsrum och kök. Dels för att jag tycker skenor och spottar är snyggt – men allra mest för dess funktion. Nu med skenor och alla spotlights på plats kan jag konstatera att det blev precis så bra som jag hade tänkt mig. I det här inlägget tänkte jag fokusera på spottarna i våra hallar.

Inred med ljus - spotlights på skena fixaodona.se

Med tanke på att vi har en 10 meter lång hall insåg jag att det skulle krävas att jag tänkte till lite extra kring belysningen för att få till såväl funktion som dynamik. Två vanliga alternativ är traditionella takuttag alternativt infällda spottar. Men ingen av lösningarna kändes helt hundra hemma hos oss.

Nackdelen med takuttag är att jag skulle bli väldigt begränsad när det gäller flexibiliteten i ljussättningen och risken att jag inte skulle lyckas med att belysa hela hallen ansåg jag vara stor. Infällda spotlights tänkte jag skulle upplevas lite plottrigt. Även om jag säkert skulle uppnå funktionen med hjälp av riktbara spottar och olika spridningsvinklar.

Mitt val av spotlights på skena

Så då fick det bli riktbara spotlights på skena. Valet föll på Focus Track Maxi 36° Svart 3000K från Hide-a-lite. Jag valde spottar med något högre Kelvin-tal än standard, 3000K istället för det mer traditionella 2700K. Resultatet är ett något kallare och krispigare ljus än den traditionella glödlampan – men utan att för den skull upplevas kallt. Jag valde 36° spridning för karaktär och tydlig ljusbild.

Spridning ljus - hide-a-lite
Bild från hide-a-lite

Givetvis satsade jag på dimmer till spottarna för att kunna förändra känslan och funktionen beroende på behov och tid på dygnet. Skenorna går på olika brytare – skenorna i den långa hallen går på en brytare och skenan utanför barnens rum går på en annan.

Jag ställde kameran på ett stativ och tog några bilder i exakt samma vinkel – så får ni se skillnaden belysningen gör för upplevelsen. Jag lät bli att redigera bilderna – var inte helt säker på att jag skulle få till en rättvisande bild av verkligheten om jag började justera med kontraster och kurvor. Klicka på bildspelet så ser du lite mer av resultatet!

Total
15
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.