Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

En stor matta under sängen är ett bra sätt att skapa en ombonad och mysig känsla i sitt sovrum. Hur kan den placeras och hur stor skall mattan vara? Här är några tips på vägen.

Matta under sängen - så väljer du rätt storlek - fixaodona.se

Textilier är ett användbart verktyg att ta till när man vill skapa en ombonad känsla i sitt hem. I ett sovrum kan du frossa i textilier – på allt från gardiner till sängkläder. De senaste åren har det också blivit väldigt populärt att lägga in en mjuk heltäckningsmatta i sovrummet. Något som tillför en varm, vardagslyxig känsla med en dos “hotell-feeling”. Om du inte vill lägga in en heltäckningsmatta kan du skapa nästan samma känsla med en stor, löslagd matta under sängen.

När man tidigare funderat över att addera mattor till sitt sovrum har man oftast tänkt på de mindre mattorna. De som man placerat på vardera sida om dubbelsängen och kanske även en matta vid fotändan. Men de senaste åren har det blivit alltmer populärt med en stor matta placerad under sängen som ett alternativ till den heltäckande mattan. En stor matta ramar in sängen och skapar balans i rummet.

Matta under sängen – så väljer du storlek

Finns det något härligare än att sätta fötterna på en mjuk matta när man går upp på morgonen? Första kriteriet att bocka av gällande mattans storlek och placering är alltså att du ska kunna sätta fötterna på mattan när du går ur sängen.

För att att det inte skall kännas som om sängen står på ett litet frimärke och håller på att ramla av mattan bör mattan sticka ut minst 50 cm, men gärna 60 cm på vardera sida om sängen. Utgå ifrån att åtminstone sängbordets bredd ryms på mattan. Om du tänkt placera nån form av bänk vid fotändan kan det vara bra att addera till djupet på bänken eller något mindre (förutom de 50-60 cm som mattan redan går utanför fotändan).

Matta under sängen - så väljer du rätt storlek - fixaodona.se

Om du vill utgå från standardstorlekar på mattor och vill få till den där härliga, ombonade känslan brukar 200×300 cm vara en lämplig storlek. (Se exempel på bilden ovan.) Vill du att hela sängen och sängborden skall rymmas på mattan satsar du på en måttbeställd matta. (Se exempel nedan.) Måttbeställda mattor hittar du på såväl möbelbutiker som i färgfackhandeln och givetvis även i de renodlade matt-butikerna. Måttanpassade mattor kan du köpa på avkap (vanlig bredd är 4 meter) eller utifrån skiss (välj själv mått och form). Utifrån vilken typ av matta kan du välja mellan bandkant, langettering eller klippt kant.

Storlek på mattan till sovrummet - fixaodona.se

Jag är själv på jakt efter en matta i måtten 2700×3000 mm att placera exakt likt exemplet ovan. Däremot har jag varken bestämt material, stil eller kulör på mattan ännu. Jag skall fundera lite till på vilken känsla jag är ute efter – sen skall jag spana på alternativ.

Total
65
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.