Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Med tre enkla tips kan du steg för steg börja skapa snygga färgkombinationer – från grunden. Som ett riktigt inredningsproffs. Det är många som tycker det är svårt att kombinera färger och att veta vilka färger som passar med varandra. Men det tänkte jag försöka råda bot på med mitt senaste YouTube-klipp.

Hur gör man för att skapa snygga färgkombinationer?

Det är många som tycker det är svårt att veta hur man kombinerar färger och vilka färger som passar att kombinera med varandra. Hur kan man tänka? Och vart skall man börja?

Det finns många olika vägar till målet när det gäller att skapa harmoniska, tilltalande och snygga färgkombinationer. Idag tänkte jag fokusera på ett av tillvägagångssätten, kanske det enklaste sättet – för att lyckas med dina färgkombinationer.

Vi leker med tanken att du inte har en enda kulör att utgå ifrån eller att ta hänsyn till i nuläget och att du har bestämt dig för att måla om ett rum.

Steg ett – välj en basfärg

Det första du börjar med är att välja en basfärg till rummet. Det lättaste är att tänka att basfärgen är den färg som skall vara på väggarna. Väggarna är den största ytan i ett rum och därför kommer kulören du väljer till väggarna vara den som dominerar och sätter an tonen i rummet.

Länk: Fler tips när du skall välja färg till väggarna

Basfärger kan lätt misstas för att enbart vara neutrala och lugnare färger som vitt, grått eller beige. Men, en basfärg kan egentligen vara precis vilken kulör som helst.
Det som är mest avgörande vid ditt val av basfärg är egentligen vilken känsla du vill skapa. Och det är ju utifrån det som du bör välja din basfärg.

Steg två – ton i ton

Efter att vi bestämt basfärg är det dags att tillföra fler kulörer till färgschemat. Ton i ton är ett begrepp som du säkert hört tidigare. Det är egentligen ett av de allra enklaste och effektivaste sätten för att skapa liv i en inredning utan att de olika färgerna tar över. 

Ton i ton innebär att man skapar olika variationer inom en och samma färgfamilj genom att variera mängden vitt eller svart. T ex ljusblå, mellanblå och mörkblå. Då får du ett lugnt intryck – men utan att det känns tråkigt.

Det allra enklaste är att utgå från din grundfärg – färgen du valt till väggarna och sedan tillföra inredningsdetaljer ton i ton. Så har du t ex målat väggarna ljust blågröna kan du addera passande inredningsdetaljer i mörkare blågröna toner.

Steg tre – accentfärg

Med basfärgen på väggarna kompletterat med inredningsdetaljer ton i ton har vi skapat variation och liv i vår färgskala. Men känslan är fortfarande väldigt lugn och balanserad. Ofta känner man i det läget att det behövs nån form av pricken över i. När vi pratar om färgkombinationer är accentfärgen det som brukar bli pricken över i. En accentfärg sticker ut och utmärker sig gentemot övriga färgskalan.

En tumregel när man pratar accentfärger är att accentfärgen bör förekomma på minst tre ställen i rummet/blickfånget. På så vis känns det genomtänkt. För många accentfärger i ett rum – dvs för många starka utropstecken gör att känslan lätt blir orolig och accentfärgen förlorar sitt syfte.

Sammanfattning

Med hjälp av tre enkla steg kan du ta kontroll över färgskalan och skapa snygga färgkombinationer som känns harmoniska.

1. Välj en basfärg – basfärgen är den som hamnar på väggen och syns mest av.
2. Addera till inredningsdetaljer ton i ton för dynamik – utan att färgerna tar över.
3. För pricken över i adderar du till en accentfärg – gärna en komplementfärg för största möjliga effekt.

Total
4
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.