Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Funderar ni på att bygga hus? Men tycker det är svårt att navigera bland alla beslut. Vart skall man börja egentligen? 

Vilka frågor är viktiga att besvara för att kunna prioritera rätt saker under husbyggar-processen och bli sådär “löjligt nöjd” i slutändan. I detta klipp går jag igenom 5 punkter som förhoppningsvis blir till hjälp för dig som funderar på att bygga nytt hus.


CHECKLISTA – fem tips när du planerar att bygga hus

1. Varför vill ni bygga hus? 

Den viktigaste frågan att ställa sig tycker jag är ”VARFÖR”. Varför vill ni bygga ett hus? Vad är det som kommer att bli skillnaden i ert liv efter att huset är byggt. Att formulera denna tanke gör att man skapar rätt förväntningar och kan prioritera rätt saker under byggprocessen. Det är lätt att snöa in på detaljer och vilja ha än det ena och än det andra. Men det viktiga är hela tiden att ställa sig frågan hur de olika valen matchar er målbild kring hur det nya huset/boendet skall förändra era liv.

2. Vad är viktigt för er?

När ni landat i vad ni vill att ett nytt hus skall tillföra era liv är det på sin plats att börja fundera över hustyp, stil och planlösning. Är det några funktioner som är extra viktiga som ni absolut inte vill kompromissa med. Kanske drömmer ni om en stor tvättstuga, kamin, dubbelgarage, öppen planlösning, bastu, ett plan eller två plan.

3. Tomt

Självklart bör man ha en känsla för vad det är för hus man vill bygga redan innan man börjar titta på tomt. Men, tomten är också väldigt avgörande för vilken typ av hus och planlösning som skulle är lämpligast att bygga. Börja med att studera väderstrecken. Var är norr, söder – eller som man oftast brukar tänka, var är eftermiddags kvällssolen – så att uteplatsen hamnar åt rätt håll. Tänk på omgivande förutsättningar. Är det på nån sida av huset ni vill ha många fönster eftersom utsikten är det som är en fördel med tomten? Är det nån sida som har mycket insyn – då kanske det påverkar planlösning, fönstersättning och placering av huset. Hur är tomtens förutsättningar i övrigt. Är den sluttande? Finns det befintliga träd som ni vill bevara?

Vår tomt 4 juni 2016

4. Detaljplan

När ni tittar på tomt är det också viktigt att ta del av detaljplanen. Finns det någon storleksbegränsning både uppåt och nedåt i antal kvadratmetrar och antal våningar. Finns det begränsningar kring takvinkel, byggnadshöjd eller liknande? Eller är det i området beslutat att alla måste ha en viss färg/typ av tak och fasad. Alla dessa kriterier är jätteviktiga att ha koll på innan ni börjar konkretisera era drömmar över hustyp och planlösning.

Om tomten inte ligger på ett detaljplanerat område kan det vara andra förutsättningar att ha hänsyn till. Så, dubbelkolla med er kommuns bygglovsenhet så får ni klara besked kring vad som gäller.

5. Huset – egna idéer

Nu är det äntligen dags att börja bli lite mer konkret. Börja med att leta runt bland de olika hustillverkarna och se om det är någon särskild hustyp eller planlösning som faller er i smaken enligt ert varför och vad och som skulle passa på er tomt och uppfylla detaljplanen.

Gillar du det här inlägget och YouTube-klippet så får du jättegärna börja prenumerera på min kanal. Här gör du det. Tryck på bjällran så missar du inga klipp framöver.

Total
0
Shares
2 comments
  1. Hej Hildur! Tack för superbra och inspirerande blogg & YouTube-kanal :) Uppskattar verkligen dina tips! Och saknar Kom In-podden såklart… ;)

    Vill bara upplysa om att alla tomter inte ligger inom detaljplanerat område. Om tomten inte ligger inom detaljplanerat område så finns det många andra förutsättningar att ta hänsyn till såsom eventuella natur- och kulturvärden, eventuella områdesbestämmelser, eventuellt strandskydd, bebyggelsestruktur i området, förutsättningarna för att lösa VA med mera. Så att du vet :) Ett tips är att kontakta kommunens bygglovsavdelning för att få veta mer om vad som gäller för just den tomt man är intresserad av!

    1. Hej Sofia!
      Superbra att du kommenterar och förtydligar och lär mig och alla andra som läser här ännu mer! Tack. Jag lägger in ett litet förtydligande i inlägget så att denna info kommer med också. Tack så jättemycket! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.