Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Många tycker det är svårt att välja tapet – det finns ju så många att välja bland. I detta blogginlägg och YouTube-klippet nedan tänkte jag dela med mig av några av mina bästa tips när det gäller att välja tapet – för att underlätta ditt tapetval!

Texten nedan är en kortare sammanfattning av vad jag tar upp i YouTube-klippet. Så, för mer utvecklat resonemang så rekommenderar jag att du ser klippet också.

Låt magkänslan göra första urvalet

Första känslan är ofta rätt! Låt magkänslan göra första urvalet. Välj något du tycker om – gå inte på trender. Tänk igenom så att tapeten passar din stil och skapar en helhet till övriga rum där hemma.

Skapa en helhet med tapet

Många tycker att det är extra knepigt att välja tapet till en öppen planlösning. Men här är mitt lilla trick – att inte se rummen som enbart ett rum. Färgsätt vägg för vägg beroende på hur rummet/rummen är möblerade. För att få till en helhet är det viktigt att ge hela hemmet en och samma atmosfär/känsla.

Förändra med mönster

Många tycker det är lite otäckt med mönster. Mönstrade tapeter är tydliga stilbärare. Med mönstrade tapeter kan du dessutom förändra upplevelsen av rummet. Ofta brukar man säga att i ett litet rum passar det bra med små och täta mönsterbilder. Och ju större väggyta du har – desto bättre kommer ett större mönster till sin rätt. I ett rum med små väggsnuttar och många dörröppningar eller fönster passar det också oftast bäst med en mindre och tätare mönsterbild eftersom det blir så många avbrott i mönsterbilden. En tät mönsterbild skapar en lugn känsla medan ett stort och luftigt mönster blir livfullare i sitt uttryck. Ett tapetmönster ton i ton blir lugnt även om mönsterbilden är både stor och luftig medan stora färgkontraster blir mer iögonfallande. Med vertikala ränder skapar du en känsla av högre takhöjd, medan horisontella ränder breddar rummet.

Textur och glans

Du kanske varken vill ha mycket färg eller stora mönster. Att välja en tapet med textur eller varierande glans tillför en extra dimension. Ju fler sinnen du involverar i din inredning desto större blir upplevelsen. Texturer eller effekter som får oss att vilja ta och känna på väggarna tillför en extra dimension till upplevelsen. En tapet med varierande glans kan upplevas väldigt olika beroende på hur ljuset faller.

Våga mer i rum du inte är i så ofta

Min upplevelse är att det är de som vågar lite mer än de tänkt sig från början är de som blir mest nöjda! Bra ställen att börja våga lite mer och testa sig fram är i rum du inte tillbringar så mycket tid i. Hallen du passerar. Det extra allrummet/TV-rummet. Gästrummet eller kontoret. Välj även att tapetsera lite mer oväntade utrymmen såsom t ex gästtoaletten, klädkammaren eller förrådet.

Välja tapet – låna hem tapetprov innan du beställer

Innan du beställer din tapet rekommenderar jag dig att låna hem en tapetkarta. Finns det en bobin att låna hem så gör gärna det. Idag finns också möjligheten att beställa hem tapetprover direkt från de olika tapettillverkarna. När du fått hem ditt prov – låt det sitta på väggen eller luta det mot väggen för att se hur tapeten upplevs i olika ljus och tillsammans med övriga inredningen. Kom ihåg – tapeten skall se som allra bäst ut i det ljus du kommer att uppleva den mest.

Välja tapet - Midbec Lyckebo 28019 - fixaodona.se
Midbec Lyckebo 28019 – en av mina egna tapetfavoriter just nu

Fler blogginlägg om att välja tapet

Välja tapet och fysisk moodboard – här berättar jag om när jag lånar hem och hänger upp tapetprover

Dags att välja tapet – om hur jag tänker när jag skapar helhet med tapeter

Vad är din relation till tapeter? Gillar du tapeter och vilken typ av tapeter dras du till? Berätta gärna!

Total
0
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.