Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Skall du välja färg till huset? Planerar du att måla om huset i sommar och har inte riktigt bestämt dig för vilken/vilka kulörer du skall välja? Eller skall du bygga nytt hus och har svårt att besluta dig för vilka kulörer du skall använda dig av på fasad, fönster, dörrar och övriga detaljer?

Börja gärna prenumerera på min kanal – ännu fler inredningstips dyker upp framöver!

I så fall är det här blogginlägget och mitt senaste YouTube-klipp förhoppningsvis något för dig! Nu när sommaren och målningssäsongen börjar närma sig tänkte jag det kunde passa bra med mina 5 tips som underlättar när det är dags att välja färg till huset.

Och är du nyfiken på hur jag tänkte när jag färgsatte vårt hus så berättar jag mer om det i klippet. (Här hittar du kanalen)

Utsidan av vårt hus – allt är svart! Nu är det bara växter och stenläggning som saknas…

1.  Utgå från husets stil när du ska välja färg till huset

Det första du bör börja med när det är dags att välja färg till huset är att titta på husets stil. Olika tidsperioder kännetecknas av olika kulörer och kulörkombinationer.
Läs på om vilka kulörer som var vanliga när ditt hus byggdes och hur man kombinerade kulörer under den perioden. Då skapar du en färgsättning som känns trovärdig och naturlig. 

2.  Mörkt eller ljust hus

Bland det första man brukar börja med att fundera över när det är dags att väja färg till huset är om man skall välja en mörk eller ljus kulör. Om ditt hus passar bäst i en mörk eller ljus färg, beror både på omgivningen och på husets storlek. Mörka färger gör att huset ser mindre ut, medan ljusa färger gör att det upplevs större.

Ljusa färger på ett hus passar bra vid öppna ytor/landskap eller vid vatten. Mörka hus passar bra bland skog och växtlighet.

3. Framhäv eller dölj med ditt kulörval

Ju större kontrast du väljer mellan kulören på fasaden och kulören på detaljerna desto större fokus hamnar på detaljerna. Har du detaljer som är vackra och värda att framhäva – då är det bra med stor kontrast mellan de olika kulörerna. Men är det detaljer som du inte tycker är särskilt vackra och värda att framhäva eller du bara vill skapa ett lugnt, avskalat uttryck använder du samma kulör på alla ytor, eller ton i ton.  

4. Tips till kulörvalet

Det är stor skillnad på hur en kulör uppfattas uppmålad på fasaden jämfört med hur den ser ut på färgprovet. Generellt kan man säga att en kulör uppfattas ljusare, kallare (mer blåtonad) och intensivare (mer färgstark) utomhus jämfört med inomhus. Därför bör du, när du kikar på färgproverna, välja en kulör som upplevs både mörkare och smutsigare än vad du egentligen tror att du skall ha. 

5. Provmåla alltid – alla kulörer

Glöm inte att provmåla alla kulörerna du valt innan du köper en massa liter färg och börjar måla ditt hus. Måla upp alla kulörer så att du ser dom tillsammans. Då får du en föraning kring slutresultatet och ser hur de olika kulörerna upplevs när de kombineras tillsammans. 

Vill du få ännu fler tips än jag sammanfattat i detta blogginlägg rekommenderar jag dig att kolla in YouTube-klippet! Vill du se fler klipp som det här, eller för all del även andra klipp kring inredning får du jättegärna tumma upp klippet och börja prenumerera på kanalen så missar du inga klipp framöver.

Total
0
Shares
12 comments
 1. perfekt, du får väldigt gärna tipsa mig – vår stuga är nymålad i färgen Utevit och det är väldigt fint på sommaren mot grönskan. På vintern upplevs det dock mot snön som en lite gulnad sunkig vit. Man målar väl inte hus kritvita, men vilken vit färg funkar i norrland? Vi har mycket snö…

  1. Hej Sofia!
   Vilken bra fråga! Vitt är svårt – för precis som du säger förändras ju omgivningen under året och då förändras också upplevelsen av en kulör. Utevit har relativt mycket gult i sig, mer än S0502-Y. Mitt bästa tips på vitt är 0502-Y (utan S i början). Då slipper du det där kalla, nästan blåstickiga och kritvita. Samtidigt får du en kulör som inte ser “pissgul” ut mot snön. Vi målade vårt funkishus i 0502-Y, just med detta i åtanke.

    1. Hej Ellinor!

     S0502-Y är lite gulare än 0502-Y. S står för Second Edition.
     Det är egentligen den största skillnaden mellan dessa båda kulörer. Man kan säga att 0502-Y befinner sig mellan S0500-N och S0502-Y.

  2. Hej. Vi ska bygga ett sutteränghus vid vattnet och vill ha en vit fasad 0500.
   Plåttak troligen 9006. Vilkefärg rekommenderar du på fönster och plåtdetaljer? Vi ska ha velfac fönster

 2. Hej!
  Nyfiken på vad en helmatt fasad gör med upplevelsen? Jämfört med “vanlig” blank.
  Vi funderar på S6502-Y i helmatt.
  Tack på förhand!

  1. Hej Kim!
   Gissar att du inte alls är intresserad av att veta detta längre – men kanske kan någon som kikar in här i efterhand ha glädje av svaret.
   En mattare färg gör att mindre ljus reflekteras och kulören får ett annat djup. Ju mörkare kulör och ju färgstarkare kulör man väljer, desto tydligare syns det att glansen är lägre.

 3. Tack för bra tips! Vi ska bygga hus och funderar på kulör till fasaden. Vi vill gärna ha en mörkare nyans, inte svart men mörkgrå så svarta fönster och tak bryter av lite grann. Färgleverantörer verkar dock rekommendera att inte välja kulör mörkare än NCS 6000-N pga värmen och att panelen kan ta skada snabbare. Vad är ditt råd ang det? Många väljer idag att måla med riktigt svarta kulörer. Det innebär mer omvårdnad med en sån kulör med andra ord?
  Huset vi ska bygga är ett enplanshus i U-form. Det ligger i ett nybyggt område men med skog runtom. Dock ingen skog/träd som skyddar i dagsläget. Tycker grå känns för platt och mesigt och jag vill absolut inte ha vitt. Känner mig rådvill. Lasyrer är också snygga men innebär det också mer jobb? Hur ska jag tänka?

 4. Hej! Jag har en stor tomt med tre hus som är sammanbyggda respektive står nära varandra: en länga i 1,5 plan byggd kring sekelskiftet, en påbyggnad som är ett ca 200 m” stort funkishus i två plan och ett gästhus och bodar i trä. Har du några tips kring hur jag ska tänka när jag väljer färg för fasader, dörrar, ytterdörrar, dörrar till bodar etc

 5. Hej. Vi ska bygga ett sutteränghus vid vattnet och vill ha en vit fasad 0500.
  Plåttak troligen 9006. Vilkefärg rekommenderar du på fönster och plåtdetaljer? Vi ska ha velfac fönster

 6. Hej
  Bor i ett område med blandad bebyggelse. Flera1920-40 . Finns nyare. På tomten finns ett litet 20talshus med mansardtak. Det är nyligen målat gult. Det andra huset 80 tal har också mansard tak Nu vill vi markera att det är två bostäder och byta färg på 80 talshuset.
  Tanken är att behålla vita knutar. Vidare tänker vi antikrött dörrar och accentuerade färger runt de spröjsade fönstren,
  Fasaden tänker vi i grönt. Ska passa till det gula huset, ska passa in i grannskapet som har de mest skiftande färger,
  Ja nu kommer frågan . Hur ska vi gå till väga. Hur ska vi tänka och slutligen vad ska vi välja ???

 7. Hej!
  Vi planerar att måla vår nya fasad med en slamfärg som heter Antracitgrå och har samma ton som S7502-Y. Vi önskar måla våra fönster i en liknande RAL-kulör som fasaden men hittar ingen som riktigt överensstämmer med NCS-färgen. Vet inte om vi måste tänka om och bryta med en avvikande kulör. Våra markiser är grå och hängrännor i aluzink. Taket är tegelfärgat. Vill ha ett så lugnt och avskalat uttryck som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.