Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv
Ett färghjul som hjälper dig att kombinera färger - fixaodona.se

För ett tag sedan införskaffade jag ett färghjul. Jag vet inte riktigt vart jag såg det första gången. Det heter i alla fall Daler-Rowney färghjul om du vill Googla på det. Färghjulet  används mestadels av de som praktiskt blandar färg, t ex en konstnär som skall blanda sina egna färger. 

Själv ville jag mest se om man skulle kunna ha någon användning av detta färghjul när det gäller inredning. Och ja, det är absolut ett verktyg man kan använda sig av för att lätt se vilka färger som passar bra ihop. Även om det givetvis går att få till detta upplägg på annat sätt också. Ja, om man vet vilka färgsättningsprinciper det finns förstås.

Ett färghjul som hjälper dig att kombinera färger - fixaodona.se

Kombinera färger med ett färghjul

På baksidan av färghjulet (bilden ovan) hittar du hela färgcirkeln. Här hittar du även ledtrådarna till hur du kan skapa harmoniska färgskombinationer. Komplementär, splitkomplementär och triadisk färgkombination anges till exempel.

Gör såhär: Välj din favoritfärg, den kulör du vill ha som basfärg. Därefter börjar du snurra på snurran och funderar över om du skall kombinera denna med en komplementfärg eller någon av de andra färgsättningsprinciperna som anges som förslag.

Vill du lära dig mer om färgcirkeln och sätt att kombinera färger? I så fall kan du spana in mitt YouTube-klipp om just det.

Total
3
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.