Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Det är många som egentligen vill inreda med mer färg – men som inte riktigt vågar eftersom man tycker det är svårt och känner sig osäker på hur resultatet kommer att bli.  I veckans YouTube-klipp delar jag med mig av 17 tips när du ska måla om. Så att du känner dig tryggare i ditt val och blir mer nöjd med slutresultatet.

1. Färg och kulör – vet du skillnaden?

Slarvigt uttryckt pratar man ofta om kulör som färg. Ordet kulör anger om det är blått, grönt rött eller gult. Färg är det som finns i målarburken.

+ Här hittar du ett tidigare blogginlägg just på temat färg vs. kulör

2. Väggkulören ger störst effekt

Det finns många sätt att förändra ett rum. Men det absolut enklaste och snabbaste sättet att helt förändra ett rums karaktär är med hjälp av färg. Störst effekt för hur rummet upplevs är kulören du väljer till väggarna.

+ Färgen på väggen – största biten i inredningspusslet – här kan du läsa mer om att välja kulör till väggarna

3. Provmåla i rätt ljus

Ljuskällan, omgivande kulörer och rummets väderstreck påverkar hur du uppfattar en kulör. Provmåla alltid innan du bestämmer dig för att vara säker på att det blir precis som du tänkt. Måla gärna på en papp- eller träskiva så kan du lätt flytta runt färgprovet i rummet och se hur det förändras beroende på hur ljuset faller.

+ Tänk på rummets väderstreck – provmåla alltid innan du väljer kulör

4. Skapa en harmonisk helhet

Tänk på flödet – vilka rum ser du samtidigt? Håll dig till en gemensam färgskala så får du en enhetlig, harmonisk känsla. När du befinner dig i rummet som ska göras om – vilka rum ser du då samtidigt? Dessa två upplevelser ska ”bakas ihop” och bildar tillsammans en tilltalande helhet för att en skön känsla ska infinna sig.

+ Fem tips för färgsättning av öppen planlösning

5. Skillnad på vitt och vitt

Det är lätt att tro att vitt är ett säkert kort när det är dags att måla om där hemma. Men det är stor skillnad på vitt och vitt. I ett rum i söder kan ett vitt rum uppfattas som varmt och välkomnande, medan det känns kallt och avskalat i ett rum mot norr. Väderstreck och känslan du är ute efter avgör vilken vit nyans du ska välja.

6. Välj snäppet ljusare

En kulör uppfattas mer intensiv och mer färgstark ju större yta du målar. Till väggarna bör du därför välja en snäppet ljusare och mindre färgstark kulör än det första kulörprovet du kikade på.

7. Vad får dig att må bäst?

Hur vi uppfattar en kulör och vad den får oss att känna är individuellt. Välj det DU gillar! Du vet … skönhet ligger i betraktarens öga. Känner du spontant att du gillar en kulör så brukar det ofta vara ett tydligt tecken på att det kommer att bli bra.

8. Så hittar du balansen

För att skapa en balanserad färgsättning där ingen kulör tar över är det bästa sättet att kombinera kulörer som är lika mörka/ljusa och ungefär lika färgstarka. För att ta reda på om kulörerna passar ihop kan du lägga två färgprov eller inredningsdetaljer (till exempel två kuddar) bredvid varandra och sedan kisa med ögonen. Om inget av kulörproverna eller föremålen tar överhanden har du hittat rätt.

9. Accentfärgen blir pricken över i

Man brukar ofta säga att ett rums färgskala ska bestå av två baskulörer och en accentfärg för att få till en skön känsla. Den kulör som helt avviker från rummets övriga färgschema kallas accentfärg. En accentfärg bör förekomma på tre ställen i ett rum. Då får den som allra mest och bäst effekt!

10. Så får du hemmet att kännas större

Känns ditt hem litet och rörigt? Många tror att vitt är enda alternativet för att öka på känslan av rymd. Men väljer du en enhetlig färgskala på väggar, golv och tak så upplevs bostaden både som större och lugnare för ögat – även om du inte valt vitt. En tumregel är att ljusa färger förstorar medan mörka färger förminskar.

11. Kalla kulörer ger luftig känsla

Att välja en kall kulör som grön, blå eller lila till väggarna bidrar till att skapa en känsla av rymd. Rummet känns både större, luftigare och svalare. Ett perfekt knep att ta till i ett rum med söderläge om du är ute efter en sval känsla eller om du vill att bostaden ska upplevas som rymligare.

12. Välj varma kulörer för mysfaktorn

Att måla med varma kulörer som röd, orange eller gul gör att väggarna upplevs att förhålla sig närmre varandra – rummet känns mindre. En varm kulör skapar en välkomnande känsla. Om du vill ha en varm känsla i rummet bör du alltså välja kulörer ur den gulröda delen av färgcirkeln.

13. Skapa ett rum i rummet

Ett stort rum kan lätt kännas kallt och omysigt. Måla en del av en vägg eller ett hörn av rummet med en avvikande kulör för att skapa ett rum i rummet. Det hjälper dig att skapa en ombonad känsla. Väljer du dessutom att måla med en varm kulör blir effekten ännu större.

14. Så förändrar du rummets form

Med hjälp av kulörer kan du ändra hela rumsupplevelsen. Måla kortväggen mörkare än övriga väggar, då upplevs rummet som bredare och kortare. Eller så målar du helt enkelt kortväggarna med liggande ränder – effekten blir densamma. Vill du i stället att rummet ska kännas längre och smalare? Då är det bara att tänka omvänt och i stället måla kortväggarna i en ljusare kulör än långsidorna.

15. Vitt får ljuset att ”studsa”

Vitt har en hög reflektion medan svart har en låg reflektion av ljus. Detta innebär i praktiken att på en vit eller mycket ljus yta ”studsar” ljuset, medan en svart yta absorberar ljuset. Vill du använda en mörkare kulör på väggarna men är orolig för att det kommer upplevas för mörkt? Välj en ljus kulör på väggen där dagsljuset faller in så får du mer ljus som studsar in i rummet.

16. Glöm inte taket!

Vill du framhäva stuckaturer och vackra detaljer i ditt tak? Sätt färg på taket, välj något annat än vitt. Supersnyggt och effektfullt! Men kom ihåg att en mörk kulör i taket gör att takhöjden känns lägre.

17. Hitta en röd tråd

Finns det några kulörer som får ditt hjärta att banka lite extra? Det enklaste sättet att hitta svaret på denna fråga är att spara bilder ur inredningstidningar eller bilder som du hittar på nätet. Efter ett tag går det att hitta den gemensamma nämnaren mellan bilderna – du hittar den berömda röda tråden.

Börja prenumerera på min kanal

Jag hoppas du fick med dig några värdefulla tips när du ska måla om nästa gång.

För att inte missa nya klipp så snart de publiceras får du gärna börja prenumerera på min YouTube-kanal.

Total
1
Shares
2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.