För de allra flesta är yttre ordning viktigt för att få en känsla av sinnesro. Yttre ordning sägs göra oss gladare, mer välmående, mer produktiva och även mer kreativa. Stämmer det på dig?
I veckans YouTube-klipp är ämnet “Ta kontroll över dina saker – bli gladare och mer produktiv“.

Innehåll i filmklippet

  • Fördelar med ordning och reda
  • Skapa ordning – så börjar du
  • Metoder för att bevara ordningen

Yttre ordning – för sinnesro och fokus

Det är mycket vi inte kan kontrollera i våra liv. Men något vi faktiskt kan kontrollera är våra saker.

Vart känslan av ”yttre ordning” infinner sig varierar. Om du lever i ett förhållande, eller jobbar på en arbetsplats så är du säkert väl medveten om att alla har olika ”öga” för miljön och prylarna runtomkring oss. Vi är olika känsliga och påverkbara av omgivningen.

I ett hem är det ofta personen som har lägst tolerans för oordning som först tar tag i rensande, organiserande och städande. Kom ihåg att den enda vi kan förändra är oss själva. Att förändra sig själv och sina egna vanor innebär däremot ofta att förändringar smittar av sig på omgivningen.

Yttre ordning – det handlar inte om antalet föremål

Yttre ordning handlar inte om att ha fler eller färre saker. Det handlar om att vilja ha och uppskatta allt vi har omkring oss. Vi har hittat rätt nivå av ordning när vi hittar vad vi behöver, mår bra i vårt hem och inte känner oss begränsade av våra prylar.

Genom att göra oss av med saker som vi inte använder, inte behöver eller inte älskar lämnar vi plats för det vi verkligen uppskattar och värderar.


Metoder för att skapa yttre ordning

Det finns massa sätt och metoder för att skapa ordning i sitt hem och det finns ingen lösning som passar för alla. Det gäller att testa sig fram och plocka ut godbitarna och lära sig vad som fungerar bäst för en själv.

Jag har använt mig av KonMari-metoden när jag rensade vårt hem.
(här kan du läsa mer om min KonMari-resa)

Ett annat tips är boken ”Outer Order – Inner Calm” av Gretchen Rubin.
Upplägget i boken är att du steg för steg får lära dig hur du kan skapa och bevara yttre ordning, som en del av din dagliga rutin. Utan att spendera massa tid, energi eller pengar får du verktyg att skapa ett hem och omgivning som får dig att bli lyckligare, mer välmående, mer produktiv och mer kreativ.

Både Gretchen Rubin och Marie Kondo har många gemensamma nämnare och målet är detsamma. Men tillvägagångssätten skiljer sig något. Välj ut godbitarna som passar dig bäst!

Total
0
Shares

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.