Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv

Att skapa snygga färgkombinationer och att få till en känsla av balans och harmoni i ett rum är något som många tycker är svårt att lyckas med. Du kanske känner att det är något som inte stämmer – men kan inte sätta fingret på exakt vad det är.

Med hjälp av 60/30/10-regeln får du ett användbart verktyg för att lyckas med dina färgkombinationer och i förlängningen en hjälp på vägen mot ett rum i harmoni och balans. Börja med att se över färgsättningen och hur du fördelat färgerna om du tycker något skaver i ditt rum. Färgen på ett föremål är det första vi uppfattar – därför är det bra att säkerställa om det är obalans i färgkombinationerna som ställer till det, innan du gör något annan förändring.

Vill du lära dig ännu mer om detta? Spana in mitt senaste YouTube-klipp (längst ner på sidan) eller så klickar du här för att komma till min YouTube-kanal. 

Vad är 60/30/10-regeln?

Kortfattat skulle man kunna säga att 60/30/10-regeln är ett recept att utgå ifrån när du skall kombinera färger i ett rum för att uppnå balans och harmoni. Det här är inget som behöver tillämpas till exakta procenten – se det mer som en ledtråd och uppskattning kring hur stor visuell plats respektive färg skall ha i ditt rum.

60/30/10-regeln för snygga färgkombinationer - fixaodona.se

60% basfärgen

De 60% i färgsättningsreceptet utgörs av basfärgen. Jag tycker det brukar fungera bra att ställa sig kontrollfrågan vilken färg rummet har för att säkerställa att basfärgen fått den yta den skall ha för att betecknas som basfärg. Är det grått som är basfärgen – ja, då ska rummet helt enkelt uppfattas grått när du kommer in i det.

Basfärger kan lätt misstas för att enbart vara neutrala och lugnare färger som vitt, grått eller beige. Men, en basfärg kan egentligen vara precis vilken kulör som helst.

30% kompletterande färg

De 30% i färgsättningsreceptet utgörs av den kompletterande färgen – den som skall balansera upp och harmoniera med basfärgen. Det finns flera olika sätt att bestämma sig för den kompletterande basfärgen. Antingen kan du utgå från en mönstrad tapet (läs mitt blogginlägg hos Midbec där jag ger exempel på detta) eller så kan du använda dig av nån av de färgsättningsprinciper som jag tar upp i ett tidigare YouTube-klipp.

10% accentfärg

För att skapa spänning till färgsättningen, för att tillföra det lite oväntade helt enkelt så behövs en avvikande färg i din färgkombination. Denna avvikande färg brukar kallas för accentfärg. Accentfärgen utgörs av 10% i färgsättningsreceptet.

En tumregel när man pratar accentfärger är att accentfärgen bör förekomma på minst tre ställen i rummet/blickfånget. På så vis känns det genomtänkt. För många inslag av accentfärgen i ett rum – dvs för många utropstecken gör att känslan lätt blir orolig och accentfärgen förlorar sitt syfte.

Addera svart eller vitt för kontrast

För att få till kontrasten i färgsättningen kan det också behövas att du tillför vita eller svarta detaljer för att “krispa till” det lite. Så, tycker du något saknas i rummet trots att du tillämpat 60/30/10-regeln – testa då att tillföra en liten mängd svart eller vitt på mindre detaljer.

YouTube-klipp: Välja färger – så använder du en mönstrad tapet som inspiration till färgskalan

I veckans YouTube-klipp förklarar jag mer om 60/30/10-regeln, ger praktiska exempel och tipsar om hur du kan använda dig av mönstrade tapeter som inspiration till färgskalan.

Total
3
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.