Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv
Så skapar du harmoniska färgkombinationer - fixaodona.se

Tycker du det är svårt att kombinera färger? I så fall är det här blogginlägget och tillhörande YouTube-klipp något som förhoppningsvis kan komma till användning för dig nästa gång det är dags att para ihop olika färger. Med hjälp av två olika tillvägagångssätt kan du nämligen lära dig att skapa färgkombinationer som känns såväl harmoniska som balanserade. Hur då?

I veckans YouTube-klipp tipsar jag om ett sätt för dig som har en favoritfärg du vill inreda med och sätt för dig som gillar att inreda med många färger. 

Video: Så skapar du harmoniska färgkombinationer

Vill du våga mer färg? i så fall dyker det upp ett bonustips i slutet av klippet där jag tipsar om enklaste sättet att våga mer färg på väggarna.

Två sätt att skapa harmoniska färgkombinationer

Ton i ton

Harmoniska färgkombinationer - fixaodona.se

Att färgsätta ton i ton är det enklaste och vanligaste sättet att kombinera färger på. Det fungerar extra bra för dig som har en favoritfärg som du gärna vill inreda med men vill få en mer levande känsla och skapa dynamik i inredningen.

Kulörtonlika färgkombinationer - fixaodona.se
Exempel på kulörer som är ton i ton – alla har samma kulörton. I detta fall B70G.

Nyanslika färger

Harmoniska färgkombinationer - fixaodona.se

Att inreda med nyanslika färger är ett perfekt tillvägagångssätt för dig som gillar att inreda med många olika färger. Då får du en levande känsla, med inslag av flera olika färger utan att det upplevs oroligt och obalanserat – vilket det lätt kan göra om man inreder med många olika färger.

Nyanslika färgkombinationer - fixaodona.se
För att kombinera nyanslika färger skall de fyra första siffrorna i NCS-beteckningen vara desamma.

För att få ton i ton och nyanslikhet förklarat ytterligare tycker jag du ska spana in YouTube-klippet längre upp i blogginlägget.
Och vill du lära dig mer om NCS-systemet och hur färgspråket är uppbyggt tycker jag du ska kika på: Inredning – lär dig förstå färgspråket.

Bonustips: 60/30/10-regeln

För att få mer kunskap kring hur du kan tänka när du kombinerar de utvalda färgerna, hur mycket av varje färg du skall tillföra och vart färgklickarna passar bäst har jag såklart gjort ett klipp om det med. Spana in det här blogginlägget och tillhörande YouTube-klipp för att lära dig mer om 60/30/10-regeln.

Total
14
Shares
2 comments
  1. Jag är sugen på att inreda med färger ton-i-ton, kan man välja ut tex tre färger ton-i-ton och därutöver välja en accentfärg eller hur ska man tänka?

    1. Hej Anna-Carin!

      Det stämmer bra. Färgerna ton i ton kan du tänka står för basen och accentfärgen för pricken över i för att tillföra något spännande för ögat.

      /Hildur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.