Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv
Välja färger till nytt hus - så gör du

Välja färger till nytt hus innebär ett stort antal alternativ och val som skall göras på vägen mot färdigt resultat. Ska du bygga nytt hus eller göra en större renovering? Har du tröttnat på vitt och längtar efter mer färg men känner dig osäker på hur du skall gå tillväga?

I så fall tycker jag du ska spana in mitt senaste YouTube-klipp där jag tipsar om min checklista som kan hjälpa dig på vägen mot att skapa en tydlig målbild kring det önskade slutresultatet. 

Välja färger till nytt hus (eller om du ska renovera)

Att bygga nytt hus eller totalrenovera innebär att det är många beslut som skall fattas – ofta på väldigt kort tid. Att välja färger till nytt hus är inte bara angenäma punkter på to do-listan när ett hus ska byggas eller totalrenoveras. Alla dessa beslut är ofta lika delar spännande och roligt som stressande för många. Därför landar många ofta i vitt som ett enkelt val – för att sedan tänka att man målar eller tapetserar om när man bott in sig lite. Men, att våga välja det som du egentligen drömmer om är ofta det som gör att du blir som mest nöjd med resultatet.

Så, om du egentligen inte vill ha vitt utan enbart väljer det som en enkel utväg blir ofta resultatet att du inte känner dig helt nöjd i slutändan. Det ska vi försöka undvika – därför är det allra bästa att skapa en målbild kring slutresultatet du drömmer om för att lättare kunna navigera bland alla val som skall göras och skapa ett resultat som gör dig nöjd – redan från början.

Checklista när du skall välja färger till nytt hus

  1. Vilka färger dras jag till?
  2. Vilket sätt att kombinera färger gillar jag?
  3. Dras jag till mörka eller ljusa färger?
  4. Vilken känsla vill jag skapa?

I YouTube-klippet går vi igenom ovanstående punkter.

Målbild och moodboard

Om du tycker det är svårt att sätta ord på vilka färger du dras till och vilka sätt att kombinera färger som du gillar rekommenderar jag dig att samla ihop massa inspirationsbilder och lägga in dom i nån form av foto- eller presentationsprogram eller i Pinterest-mappar för att försöka hitta gemensamma nämnare mellan de olika bilderna du plockat ut med magkänslan som enda hjälp. Om du är tveksam kring vad du egentligen gillar och vill ha är bästa tricket att faktiskt försöka låta instinkten och magkänslan styra i första läget. Därefter kan du bli mer praktiskt och blanda in hjärnan för att sätta ord på vad du gillar och besluta vilka val som skall göras för att målbilden skall uppnås.

Genom att bli medveten kring vad du vill skapa och vilken målbild du har kan du känna dig tryggare i dina val, lättare be om hjälp och få konstruktiva förslag av de som har specialistkunskap och bli sådär löjligt nöjd med slutresultatet.

Inspiration + kunskap = nöjd

Det finns oerhört mycket inspiration att ta del av. Den ena härligare bilden efter den andra. Men att ha samlat och konsumerat massa inspiration är ju tyvärr ingen garanti för att du blir nöjd med slutresultatet. Våra förutsättningar skiljer sig åt och att nå exakt det resultat du ser på bilderna kanske varken är rimligt eller praktiskt genomförbart. Men, du kan alltid hitta essensen av inspirationen och omsätta den i verkligheten. Med hjälp av kunskap och en tydlig målbild kan du lära dig att läsa och tolka inspirationen och omsätta den i praktiken för att landa i ett resultat som du känner dig nöjd med.

I min värld är nöjd ett helt och hållet positivt begrepp. Ett ord som kännetecknar att vi känner oss tillfreds, att kliet i kroppen att hela tiden vilja förändra lugnar ner sig och att vi istället för att göra om samma sak för andra eller tredje gången tittar på det vi skapat och konstaterar att ja – det blev precis så där som jag såg framför mig! Och att nästa gång vi förändrar – då är det inte på grund av missnöje utan för att vi längtar efter lite nytt. Och då är det ofta inte så mycket som krävs.

Vad tänker du kring detta resonemang? Känner du igen dig? Dela gärna med dig av dina tankar!

Total
1
Shares
1 comment
  1. Hej och tack för ditt härliga sätt att inspirera och förmedla kunskap om färgsättning! Idag finns det svarta kök på marknaden. Hur tänker du kring väggfärgen i ett kök med svarta luckor? Hur skapar man en varm känsla/ kall känsla/ kontrast/ låg kontrast i ett kök med svart inredning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.