Välkommen!


Här hittar du en mix av inspiration, kunskap och praktiska tips!

Denna sida drivs sedan 2006 av Hildur Blad – inredare, strategisk- och varumärkesbyggande färgsättare som också jobbar med att utbilda inom inredning.

Du når mig på: info@hildurblad.se

Arkiv
5051 Index en del av ACC kulörsystem från Akzo Nobel - hildurblad.se

5051 Index är en del av ACC kulörsystem. Har du hört talas om detta system tidigare? Alla kulörer i detta system kan du få blandade hos färgbutiker som är återförsäljare av Nordsjö-färg.

Vad är ACC kulörsystem?

ACC Kulörsystem är skapat av AkzoNobel och består av mer än 6000 kulörer och är uppbyggt kring att beskriva tre egenskaper hos en kulör; kulörton, mättnad och ljushet. 5051 Index är en samling med 2079 stycken ACC-kulörer – speciellt utvalda av AkzoNobels kulörspecialister.

Vad skiljer mellan NCS och ACC?

ACC kulörsystem är uppbyggt kring att beskriva tre egenskaper hos en kulör; kulörton, mättnad och ljushet och följer samma ordning som det naturliga färgspektrat (tänk hur färgerna i regnbågen är placerade i förhållande till varandra). Även färgcirkeln som jag pratar om i detta YouTube-klipp visar hur färgerna i ACC kulörsystem är placerade i förhållande till varandra.

NCS-systemet är uppbyggt kring hur vi visuellt upplever en kulör och utgår från sex elementarfärger; gul, röd, blå, grön, svart och vitt. En NCS-beteckning anger en kulörs likhet med någon av elementarfärgerna.

Vill du veta mer om NCS-systemet?
Här hittar du ett YouTube-klipp där jag berättar mer om hur NCS-systemet är uppbyggt.

NCS-systemet är det språk som är standard för att kommunicera kulörer i Sverige men även på många andra platser i världen – detta oavsett färgfabrikat.
Kulörerna i ACC-systemet är däremot ett färgspråk unikt framtaget av och för AkzoNobel till skillnad från NCS-kulörer som går att få blandade överallt oavsett färgfabrikat.

Fördelar med 5051 Index

Det som jag ser som den stora skillnaden och även en fördel med 5051 Index jämfört med NCS Index är hur kulörerna är indelade och presenterade i färgkartan, i synnerhet när det gäller ljusa kulörer och neutraler. Jag upplever dessutom att det finns ett större antal neutrala kulörer och “nästan vita” kulörer att välja bland i 5051 Index. Dessutom tycker jag själv att det är inspirerande att se kulörerna presenterade på ett nytt sätt i förhållande till varandra jämfört med NCS Index som jag använder mig av dagligen.

5051 Index en del av ACC kulörsystem från Akzo Nobel - hildurblad.se
5051 Index består av drygt 2000 st noga utvalda kulörer ur AkzoNobels kulörsystem ACC.

5051 Index – så tyder du koden i ACC kulörsystem

För att få lite bättre förståelse kring hur ACC kulörsystem är uppbyggt ska vi reda ut de olika beteckningarna och vad de egentligen betyder.

5051 Index en del av ACC kulörsystem från Akzo Nobel - hildurblad.se

G5.07.77

KulörtonG5.xx.xx

De två första tecknen, bestående av en bokstav och en siffra beskriver kulörens placering i färgcirkeln. Det vill säga vilken färg det är vi har att göra med. Röd, gul, grön, blå, lila till exempel.

Mättnad – xx.07.xx

Tecken tre och fyra anger mättnaden. Det vill säga hur färgstark och intensiv kulören är. Mättnadens anges från 00 till 99 där ett lågt tal anger en låg mättnad.

Ljushet – xx.xx.77

Tecken fem och sex anger ljusheten. Även ljusheten anges från 00 till 99 där ett lågt tal betyder en mörk kulör och ju högre tal desto ljusare kulör.

5051 Index – uppdelad i tre delar

5051 Index är uppdelad i tre delar. Dessa delar är; vita nyanser, kulörsektioner och neutrala nyanser.

Vita nyanser

5051 Index off-whites - hildurblad.se

Här hittar du alla kulörer som kan räknas som vita, men med olika kulörtoner. Det vill säga, de kan ha en underton av t ex röd, gul, grön, blå, lila mfl. Man har valt att placera de ljusa, nästan vita kulörerna i anslutning till varandra för att det ska bli lättare att se skillnaderna mellan dom.

Kulörsektioner

Sektionen med kulörer presenteras i samma ordning som naturliga kulör­spektrat. Som sagt, tänk på hur regnbågens färger är placerade i förhållande till varandra så blir det lite lättare att förstå i vilken ordning kulörerna presenteras i 5051 Index. Kulörerna presenteras från ljusast till mörkast på varje sida.

Neutrala nyanser

5051 Index neutrals - hildurblad.se

5051 Index har en stor sektion med svagt tonade kulörer. Neutrala kulörer har kulörtonen ON och har alltid mättnad 00. För att det ska vara lätt att känna igen de svagt tonade “gråaktiga” kulörerna (låg mättnad – 01 eller 02) byts kulörtonens siffra ut mot ett N – t ex LN.02.77 (en ljust grågrön kulör). Dessa svagt gråaktiga kulörer kallas för Semi-neutrala kulörer.

Total
1
Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.